Membrii comisiei de ancheta nu au reusit, insa, sa afle prea multe detalii deoarece "directorul firmei a invocat prezenta presei si a refuzat sa ne furnizeze informatiile cerute. Ramane sa le primim in perioada urmatoare, dar in regim confidential", a spus Iancu.

A doua firma care a trezit suspiciuni in timpul anchetei parlamentare - Gevco - a reusit si ea performante uluitoare incepand din 2004, cu un numar de numai noua angajati. Deocamdata, castigurile acestei firme din afacerile cu energie nu au fost cuantificate, insa, cert este ca mecanismul de lucru era acelasi: se cumpara de la stat mai ieftin si se revindea, tot la stat, dar mult mai scump.

Potrivit datelor centralizate la Registrul Comertului, firma din Cluj-Napoca are ca obiect de activitate realizarea lucrarilor de instalatii electrice, in timp ce distributia si comercializarea energiei electrice se afla pe lista activitatilor secundare.

"Pe 22 decembrie 2004, cand toata lumea era preocupata de schimbarile politice din Romania, Gevco facea afaceri profitabile cu statul", spune seful comisiei de ancheta. Din datele pe care le detine Iulian Iancu, reiese ca Gevco a cumparat energie de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, pe care a revandut-o catre patru filiale Electrica.

Contractul cu Rovinari expira abia la finele acestui an. Unele date privind afacerile cu energie ieftina au fost prezentate, ieri, de catre Alexandru Sandulescu, director MEC. "In urma unor controale la complexurile energetice Turceni si Rovinari s-a descoperit ca Turceni-ul vindea in conditii suspecte energie la pretul de 94-95 lei pe MWh catre patru furnizori privati.

Turceni-ul a explicat ca este vorba de un mix de energie, produsa de ei si de Hidroelectrica, iar pretul de vanzare acopera costurile ambilor producatori", a spus Sandulescu. Acesta a punctat faptul ca pe o piata libera "este normal ca toti sa isi maximizeze profiturile, nu sa vanda ieftin".

Integral in Gandul