69 de romani care lucrau pentru o societate franceza pe un santier in Republica Moldova au fost retinuti abuziv, timp de mai multe ore, pe parcursul a trei zile, de politistii moldoveni

Romanii, acuzati ca ar lucra ilegal, au fost tinuti in picioare, cu mainile la spate, ore la rand, si au fost filmati de catre cameramanii politiei. Avocatii firmelor angajatoare au anuntat ca vor da politia moldoveneasca in judecata pentru abuz in serviciu si privare ilegala de libertate.

Muncitorii romani, originari din Suceava, Baia Mare, Braila si Bucuresti, lucrau pe un santier al societatii "Cimentul", membru al grupului Lafarge din Franta, din apropierea localitatii moldovene Rezina. Potrivit declaratiei facute pentru Adevarul de unul dintre martori, prima descindere a politistilor moldoveni a avut loc pe 5 martie.

Un detasament a sosit la santierul de la Rezina si i-a scos pe muncitori in curte, spunandu-le ca sunt acuzati ca muncesc ilegal in Republica Moldova. Reprezentantii autoritatilor nu au intocmit insa niciun proces-verbal in care sa se specifice invinuirile aduse romanilor. Le-au fost confiscate pasapoartele si au fost obligati sa se alinieze pe un rand, cu manile la spate, si sa stea nemiscati.

Muncitorii au fost tinuti in picioare aproape sapte ore. In acest interval, politistii care s-au alaturat intr-o prima faza efectivelor prezente la fata locului aflau de la colegii lor ca sunt acolo pentru a elucida conditiile in care un coleg de-al lor a fost agresat de catre mai multi romani.

Sase ore in picioare in fata sediului politiei

Calvarul a continuat si a doua zi. Muncitorii au fost scosi din dormitoarele lor si transportati la sediul politiei din orasul Rezina. Din nou, romanii au fost aliniati pe un rand, cu mainile la spate. De aceasta data, fiecare lucrator a fost filmat, foarte amanuntit, de catre operatorii politiei locale. Abia dupa sase ore de stat in picioare in fata politiei oamenilor li s-a permis sa plece.

Nici de aceasta data nu a fost intocmit vreun proces-verbal, in schimb au fost amendati cu pana la 1.000 de lei moldovenesti - aproximativ 60 de euro.

A treia zi de prigoana

Pe 7 martie, celor mai multi dintre romani li s-a comunicat ca urmeaza sa paraseasca Republica Moldova. Calvarul insa nu se terminase pentru cinci dintre muncitori, originari din Baia Mare. Acestora li s-a adus la cunostinta ca trebuie sa se deplaseze in capitala tarii, Chisinau, pentru o ancheta suplimentara.

Dupa o calatorie de peste 100 de kilometri, la Chisinau au fost transportati la un sediu de politie, unde au fost, din nou, tinuti in picioare si filmati de cameramani. In cele din urma, cei cinci au fost eliberati si li s-a permis sa plece acasa.

Angajatorii dau in judecata Republica Moldova

Firma CONSULT GROUP, reprezentantul juridic pe teritoriul Republicii Moldova al companiilor care i-au angajat pe cei 69 de muncitori - Refracim, ICS Imsat Cim SRL si SC Abres SRL -, a anuntat ca va da in judecata autoritatile care se fac vinovate de abuzuri asupra romanilor.

Potrivit unui comunicat remis presei, CONSULT GROUP acuza politistii care i-au retinut pe romani de abuz in serviciu si privare ilegala de libertate.

Cetatenilor romani le-au fost ridicate ilegal pasapoartele timp de doua zile, ceea ce, potrivit art.190 din Codul de Contraventii Administrative al Republicii Moldova cu privire la "Ridicarea ilegala a pasapoartelor", se pedepseste conform legii, se subliniaza in comunicat.

Aceasta in conditiile in care, arata documentul publicat de reprezentatii CONSULT GROUP, conform Constitutiei republicii si tratatelor internationale la care Moldova a aderat, persoanele care presteaza servicii in Moldova nu sunt obligate sa obtina permise de munca.

Integral in Adevarul