Constitutia Romaniei garanteaza dreptul cetatenilor la informatiile de interes public si obliga mijloacele de informare in masa, publice si private, sa asigure informarea corecta a opiniei publice

In opinia celor doua societati, clauza pretinsa de S.C. Mediacom Romania S.R.L pentru linistea partenerului sau de afaceri, Romtelecom, "este absolut normala"

Centrul pentru Jurnalism Independent sustine ca prin aceste contracte se ingradeste libera exprimare a mass media

Romtelecom S.A. isi asigura o imagine imaculata prin intermediul contractelor de publicitate incheiate de S.C. Mediacom Romania S.A cu mass media.

Prin actele semnate de agentia de media planning, mijloacele de informare in masa se angajeaza sa nu divulge informatii compromitatoare la adresa Romtelecom si sa inlature prin orice mijloace eventualele informatii care ar atinge interesele Romtelecom S.A.

Desi ar trebui sa se opreasca la spatiul inchiriat pentru publicitate, clauzele din contractele incheiate de S.C. Mediacom Romania S.A. cu o parte a mass media influenteaza in favoarea partenerilor de afaceri a Mediacom informatiile servite cetatenilor, lucru care ridica semne de intrebare referitoare la libertatea de exprimare si independenta mass media.

Clauza pacatoasa

Potrivit capitolului II - "Durata Contractului", punctul 3, S.C. Mediacom se angajeaza sa actioneze numai in interesul Romtelecom S.A.: "Partile convin ca in baza prezentului contract, Beneficiarul ( Mediacom, n.r) va putea sa plaseze comenzi pentru prestarea de Servicii, astfel cum sunt solicitate, numai in beneficiul clientului Beneficiarului, Romtelecom S.A.

Astfel, Prestatorul ( publicatia mass media, n.r) se obliga sa presteze numai Servicii in folosul Romtelecom, in conformitate cu solicitarile adresate de catre Romtelecom Beneficiarului.

Partile agreaza ca nimic din prezentul Contract cadru nu va fi interpretat ca un drept al Prestatorului de a formula, sub orice forma, pretentii de orice natura impotriva Romtelecom sau ca o cesiune de drepturi de catre Beneficiar in favoarea Prestatorului, drepturi ce privesc relatia directa dintre Beneficiar si Romtelecom.

Prezentul contract nu creeaza obligatii de nici o natura in sarcina Romtelecom".

Prevederea care pune sub semnul indoielii corectitudinea informarii cetatenilor de catre mass media este punctul 2 din Capitolul VII - "Proprietate intelectuala" - care spune ca "PRESTATORUL garanteaza BENEFICIARULUI ca nu va intreprinde si nu va permite nici o actiune in cursul si in legatura cu prestarea Serviciilor ce fac obiectul acestui Contract Cadru, de natura sa incalce dreptul la imagine al beneficiarului final al Materialelor.

In plus, fata de cele de mai sus, daca Prestatorul incalca sub orice forma imaginea beneficiarului final al Materialelor transmise de BENEFICIAR, in aceasta situatie, in afara de de celelalte instructiuni transmise de catre BENEFICIAR, va intreprinde prin mijloace proprii si pe cheltuiala sa, orice masuri care sa inlature efectele create in acest sens (incluzand, dar fara a se limita la publicarea oricarei retractari necesare, etc.)"

Romtelecom si Mediacom se spala pe maini

In raspunsul primit de la Romtelecom S.A., "prevederea din contract nu ingradeste in niciun caz dreptul la libera exprimare", societatea fiind de parere ca "absolut normala obligatia (...) ca in cursul si in legatura cu prestarea serviciilor (institutia mass media, n.r) sa nu intreprinda si sa nu permita vreo actiune de natura sa prejudicieze imaginea Romtelecom".

Potrivit societatii, clauza nu afecteaza dreptul si libertatea publicatiei media de a publica materiale editoriale despre Romtelecom ci doar "in cazul publicarii vreunui material care ar contine informatii inexacte, care ar leza imaginea Romtelecom".

Cat despre S.C. Mediacom Romania S.R.L., reprezentantul agentiei de media, Cristina Sindila a precizat ca "avand in vedere ca respectivul contract v-a parvenit direct de la clientul nostru Romtelecom (nu prin intermediul Mediacom), iar aceasta v-a transmis deja in scris pozitia sa oficiala, va rugam sa luati in considerare raspunsul respectiv."