La inceput a fost "D’ale lu’ Mitica", emisiune la TVR despre ruralul romanesc exotic. A urmat "Potopul dupa Dinescu", la Antena 1 si apoi la Realitatea TV. Emisiunile in care absurdul romanesc inunda ecranul -au inceput sa-si castige un loc binemeritat in grilele televiziunilor.

"Parerea mea", ultima intrata pe piata, este realizata de Media Factory, aceeasi casa de productie care se plimba pe urmele lui Dinescu atunci cand acesta lua ulitele desfundate la batut.

Luminita Doaga, producatorul emisiunii "Parerea mea", difuzata in fiecare sambata pe Realitatea TV, spune ca formatul a fost gandit astfel incat sa-i inlocuiasca pentru cateva zeci de minute pe politicieni, ziaristi si analisti cu oamenii simpli care sa produca o "analiza populara" la zi:

"Emisiunea vrea sa arate ce cred oamenii din diverse paturi sociale, unele total ignorate de politicieni si chiar de media, ce inteleg si ce cred despre evenimentele la zi.

Ei sunt multimea, «poporul» cum zicea un personaj la o editie recenta, ei sunt votantii in slujba carora ar trebui sa fie politicienii. si parerile lor, uneori spuse verde in fata, pot fi un dus rece pentru orice politician cu obraz".

Personaje din "a doua Romanie"

Selectia personajelor care isi dau cu parerea se face pe cale naturala: "In fiecare editie cautam oameni din cat mai multe categorii sociale si evident de diferite pregatiri: profesori, strungari, medici, maturatori etc. De asemenea, si locatiile reflecta diversitatea.

Se filmeaza in campusuri universitare, in frizerii, in spitale, in piete sau la tara, in "poiana lui Iocan". Cat despre personaje, ii filmam pe cei care au o parere si vor sa fie vazuti si auziti. Cu alte cuvinte, selectia este mai curand a locatiilor, a locurilor de filmare, si nu a oamenilor in sine.

Mergem intr-un loc pe care il alegem, sa zicem o fabrica de textile, si vorbim acolo cu cei care vor sa-si dea cu parerea despre subiectele la zi propuse de noi". Cei care apar la "Parerea mea" sunt reprezentantii unei categorii pe care producatorii emisiunii o numesc "a doua Romanie", marea masa aflata mereu in fata ecranului.

Adrian Iordache este reporterul caruia ii revine rolul incomod de a dezlega limba interlocutorilor si uneori de a le prezenta cele 3-4 subiecte pe marginea carora se taifasuieste.

integral in Romania Libera