Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a recunoscut ieri, in timpul audierilor de la comisia parlamentara de ancheta a pietei de energie, ca mai multi politicieni cu afaceri in domeniu au incercat sa puna cate o "vorba buna" pentru propriile firme.

"Aproape toti furnizorii de energie au facut presiuni pentru contractele de energie de la producatorii de stat", este marturisirea pe care Seres a facut-o parlamentarilor. Nu la fel de direct s-a dovedit a fi cand a venit vorba de firma Grivco, controlata de familia colegului sau de partid,conservatorul Dan Voiculescu.

Intrebat daca reprezentantii Grivco au facut presiuni, Seres a recunoscut indirect ca acest lucru s-a intamplat: "Le-am explicat mecanismul, ca pot importa energie, atata timp cat respecta legea si platesc taxe". Pana la urma, Grivco a reusit sa cumpere energie ieftina, dupa cum reiese din declaratiile deputatului PSD Iulian Iancu, presedintele comisiei.

"Firma a achizitionat energie direct de la Complexul Energetic Rovinari, in conditii dezavantajoase pentru producatorul de stat", a precizat Iancu. Seres a mai divulgat si alte nume de pe scena politica, care au venit la el cu cereri de interventie, cum este cazul penelistului Gheorghe Stefan, care controleaza firma Green Energy.

Seres a precizat ca Stefan i-a cerut sa favorizeze incheierea unui contract de cumparare de electricitate de la Complexul Energetic Turceni, o alta interventie fiind facuta la secretarul de stat din Ministerul Economiei Eugen Tapu Nazare, originar din Piatra Neamt, ca si Stefan.

"Directorul general de la Turceni m-a intrebat: «Sefu', ce ma fac, ca se fac presiuni??»", a relatat Seres. Fostul ministru spune ca i-a recomandat directorului de la Turceni sa respecte litera legii, adica ordinul prin care toti producatorii de stat erau obligati sa vanda energia pe bursa.

Favoruri s-au cerut si din tabara PD, din partea lui Ioan Oltean, care dorea energie ieftina pentru firma Beny Alex. Oltean este "bun coleg si prieten" cu unul dintre membrii comisiei de investigatie, Mircea Man.

Cu toate ca pe zi ce trece apar elemente noi in dosarul audierilor pietei de energie, presedintele comisiei spune ca au ramas multe semne de intrebare: "Cum a fost totusi posibil ca directorii complexurilor energetice sa ia asemenea decizii, in conditiile in care Ministerul Economiei si Comertului detinea la acea vreme pachetul majoritar de actiuni la aceste societati?".

Fostul ministru se declara nevinovat in aceasta situatie, argumentul sau fiind ca nu a fost informat despre situatia de la aceste societati. Ba mai mult, acesta crede ca, in cazul in care se fac vinovati, toti directorii trebuie destituiti. Cert este ca Seres "nu se considera o victima a baietilor destepti din energie" si sustine ca nici nu a fost amenintat de vreunul.

"Din toata aceasta interogare reiese ca fostul ministru a fost legat de maini prin actiunile colegilor de la guvernare", adauga Iulian Iancu. Saptamana viitoare sunt asteptati in fata comisiei parlamentare Theodor Stolojan si consilierul prezidential Bogdan Bujor Teodoriu.

Integral in Gandul