Stadionul olimpic din Beijing ilustreaza ambitia Chinei de a impresiona lumea, din toate punctele de vedere. Un singur lucru isi reproseaza organizatorii - nu pot termina la timp si acoperisul translucid care opreste razele ultraviolete. Proiectul "Bird's Nest" a trecut in plan secund deschiderea pentru public a noului Wembley - cea mai scumpa arena din istorie!

Bird’s Nest Beijing (ceremoniile de deschidere si inchidere JO 2008)

Costuri: peste 300 milioane de euro

100 000 locuri

Este creatia unor arhitecti elvetieni care au lucrat sub consilierea unui artist chinez. Seamana cu un cuib de pasare : fatada se confunda cu elementele structurii de rezistenta (otel).

In proiectul initial, arena era prevazuta cu un acoperis mobil, translucid, capabil sa filtreze razele ultraviolete. Insa organizatorii au renuntat la idee (din cauza costurilor prea ridicate), urmind sa reia proiectul dupa Jocurile Olimpice. Impresia estetica va fi una puternica si atunci cind este privit de departe, si atunci cind esti in apropiere.

Stadionul Olimpic din Beijing, filmat in urma cu doua saptamini

New Wembley, Londra

Costuri: peste 700 de milioane de euro

Capacitate : 90 000

Noul Wembley

Cel mai mare stadion acoperit, dar si cel mai scump din istorie! Cele doua turnuri ale vechiului Wembley (element care ii intarise renumele de « templu al fotbalului ») au fost inlocuite de un arc spectaculos de otel, care se ridica la 133 de metri inaltime si care, in afara calitatii estetice, are functia de a sustine acoperisul.

Stadionul este gindit in asa fel incit locurile sa fie apropiate de terenul de joc, pentru o vizibilitate buna. Interesant este ca proiectantii au prevazut un sistem pe care se pot aplica suprafete pentru concursuri atletice - acestea se aseaza la citiva metri deasupra terenului original si "elimina" primele rinduri de scaune.

Saptamina trecuta, stadionul a fost testat de citeva mii de spectatori care au putut intra pe noul Wembley. Simbata, 24 martie, pe acest stadion se va juca un meci intre nationalele de tineret ale Angliei si Italiei.

Noul Wembley, la deschiderea pentru comunitatea locala

Emirates Stadium (Arsenal Londra)

Deschis in 2006

Costuri: peste 300 de milioane de euro

Nu este o arena foarte spectaculoasa din punct de vedere arhitectonic, dar este un stadion de fotbal perfect: capacitate de 60 de mii de locuri, vizibilitate foarte buna, spatiile comerciale sunt folosite eficient. Poti face un tur virtual aici.

Allianz Arena (Munchen)

Deschis in 2005.

Cost - aproximativ 300 de milioane de euro.

Allianz Arena

A fost proiectat de aceiasi arhitecti care se ocupa de Stadionul Olimpic din Beijing. Este o arena perfecta din punctul de vedere al securitatii, dar «neprietenoasa» - dupa cum spun fanii lui Bayern care au si poreclit-o « Arroganz Arena ». Aici isi disputa partidele cele doua echipe din Munchen care activeaza in Bundesliga : Bayern si TSV 1860.

Stade de France (Saint Denis, Paris)

Inaugurat in 1998, Stade de France este o arena exclusivista : aici joaca nationala de fotbal a Frantei, echipa de rugby si au loc mari evenimente din industria entertainment-ului. Capacitate: peste 80 de mii de locuri.

Stade de France

Nu este un stadion de fotbal (cu tribunele « adunate »), ci seamana mai degraba cu un cinematograf - locurile sunt departate de suprafata de joc, iar la anumite manifestari organizatorii pun la dispozitia spectatorilor binocluri.

Pe acest stadion, Franta a cucerit titlul mondial (3-0 cu Brazilia in 1998), iar in 2000 s-a disputat finala Ligii Campionilor Real Madrid - Valencia 3-0.

Amsterdam Arena (Ajax Amsterdam)

Amsterdam Arena

A fost inaugurata in 1996. Un stadion extrem de spectaculos la acea vreme - are un acoperis rabatabil, insa acesta a creat si mari probleme administratorilor : din cauza lipsei de aer (ventilatie proasta), gazonul are de suferit. Din acest motiv, Ajax este nevoit sa schimbe din cind in cind covorul de iarba.