Rusia si Letonia au semnat, marti, un acord istoric care stabileste granita oficiala dintre cele doua state, pentru prima data de la destramarea Uniunii Sovietice. Documentul fusese definitivat de zece ani, dar nu a fost semnat din cauza tensiunilor dintre cele doua state, relateaza BBC News.

Tratatul, semnat de premierul leton Aigars Kalvitis si de prim-ministrul rus Mihail Fradkov, este considerat un moment prielnic pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

Letonia considera ca Rusia ar trebui sa isi ceara scuze pentru cei 50 de ani de ocupatie sovietica, insa Moscova refuza sa dea curs acestui demersului, deoarece considera ca Letonia s-a alaturat de bunavoie Uniunii Sovietice.

Pe fondul acestei disputei, fixarea frontierei comune a fost imposibila pana in prezent. Desi Guvernul de la Riga nu a pretins niciodata retrocedarea unei parti din teritoriu leton ramas in Rusia, multi letoni vad semnarea acordului ca pe o tradare. Ei spun ca Guvernul nu are dreptul sa renunte la o parte din teritoriul national, fara ca populatia sa isi fi dat acceptul prin referendum.

Criticii au avertizat chiar ca vor ataca documentul la Curtea Constitutionala de la Riga.

Actuala granita dintre cele doua state este si frontiera externa a Uniunii Europene, in conditiile aderarii tarilor baltice la blocul comunitar in 2004.