Pretul titeiului pe piata futures din SUA a crescut cu peste 8% in doar cateva minute in prelungirea sedintei de marti, atingand 68,09 dolari pe baril, relateaza Dow Jones Newswires. Motivul cresterii accelerate consta in zvonuri privind o posibila confruntare militara, cu implicarea Iranului, in Golful Persic.

Potrivit sursei citate, detalii despre natura exacta a "confruntarii" nu au fost disponibile imediat, dar analistii cred ca sporul de peste 8% nu putea fi cauzat decat de preocuparea in crestere a pietei fata de o infruntare militara intre SUA si Iran sau Marea Britanie si Iran.

"Pentru o miscare de asemenea proportii ceva trebuie sa se fi intamplat in Golful Persic", spune Kyle Cooper, analist pentru compania IAF Advisors, citat de Dow Jones Newswires.

Miscarile de pe bursa survin in momentul in care autoritatile de la Londra au anuntat, conform BBC, ca negociaza cu Iranul eliberarea a 15 marinari si militari britanici, retinuti pe nava HMS Cornwall vinerea trecuta deoarece ar fi intrat fara aprobare in apele teritoriale iraniene. Guvernul Blair a dezmintit categoric aceasta acuzatie.

Iranul a condamnat, marti seara, comentariile facute in timpul zilei de ministerul Tony Blair, potrivit caruia Marea Britanie ar putea deveni "mai explicita" in actiunile sale daca negocierile esueaza.

Concomitent, CNBC il cita, marti seara, pe un oficial al US Navy, care a negat zvonurile ca Iranul a tras asupra unei nave de razboi in zona. Imediat dupa acest anunt cotatia petrolului a revenit la 64,48 dolari pe baril, ramanand totusi in crestere cu 2,5% fata de sesiunea precedenta.