In practica insa, lucrurile stau cu totul altfel. O asigurare de raspundere profesionala de tipul celei oferite medicilor, farmacistilor sau contabililor autorizati este impropriu de aplicat managerilor sau administratorilor unei companii, si asta din cauza formelor diferite de raspundere pe care le presupune. Solutii exista insa.

O parte a companiilor de asigurari (AIG, Allianz-Tiriac, Astra, Omniasig) comercializeaza in prezent polita D&O (Directors&Officers Liability Insurance), mult mai adaptat cerintelor pietei, dar diferit de o asigurare clasica de malpraxis. Diferentele intre cele doua polite sunt de fond.

Politele D&O sunt asigurari colective din simplul motiv ca raspunderea manageriala intr-o societate este in general colectiva (consiliul de administratie, consiliul director etc.) Prin contrast, asigurarea de raspundere profesionala clasica (malpraxis) se poate incheia atat colectiv, cat si individual.

Pana la clarificarea formei exacte de asigurare ceruta de lege, raman cateva intrebari care necesita raspuns. Cine va plati asigurarea, compania angajatoare sau directorii? In practica internationala, firma este cea care plateste asigurarea de tip D&O.

Daca regula va fi respectata si in Romania, companiile vor avea de ales intre a suplimenta pachetele salariale ale managerilor sau a le diminua cu pretul asigurarii.

Costurile nu sunt deloc neglijabile

La o firma medie ca cifra de afaceri, asigurarea D&O pentru un consiliu de administratie format din cinci persoane poate ajunge la 10.000 euro/an, daca luam in calcul o limita de raspundere de 1 milion euro/an.

Pe de alta parte, daca companiile isi vor obliga managerii sa-si plateasca singuri asigurarea, asa cum rezulta din lege, acestia vor trebui sa scoata din buzunar sume mult mai mari fata de pretul platit de companii. Explicatia e simpla.

Cheltuielile de administrare si pretul reasigurarii vor fi mai mari pentru ca nu exista practica internationala in materie de asigurari individuale de raspundere a managerilor.

Un articol de Constantin Nastase

Integral in Adevarul