Din luna aprilie, fermierii care nu s-au prezentat sa obtina o cota de lapte nu vor mai putea vinde laptele pe piata sau la procesatorii de lapte, ci doar sa il consume in gospodarie.

In fiecare comuna, reprezentantii directiei agricole si ai oficiului de consultanta agricola au chemat fiecare proprietar de vaci de lapte pentru a le acorda, in mod gratuit, cota de lapte in functie de efectivele si productia obtinuta si livrata. Cota de lapte este ca o marfa, taranii vor putea sa o vanda, sa o inchirieze si chiar sa o lase mostenire.

Cei care nu respecta aceste reguli risca insa amenzi usturatoare, de 1.500 - 10.000 lei, a anuntat Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte din Ministerul Agriculturii. Astfel, producatorii care sunt prinsi ca livreaza sau vand lapte fara sa detina o cota vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei.

In cazul in care detinatorul unei cote vinde laptele unui cumparator neaprobat, amenda este tot de 1.500 - 2.000 lei. In schimb, daca un cumparator isi asigura laptele de la un producator care nu detine cota, amenda este cuprinsa intre 2.500 si 5.000 lei.

integral in Gandul