• HotNews.ro va prezinta lista completa a ministrilor din noul cabinet PNL-UDMR. Lista a fost trimisa luni de Tariceanu catre Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, comisiile de specialitate incepand deja de luni seara primele audieri.

• Printre cei mai controversati membri ai noului cabinet se numara Melescanu la MApN, Ludovic Orban la Transporturi, Remes la Agricultura.

• Printre noutatile cabinetului se numara comasarea Ministerului Economiei cu Ministerul Finantelor, si aparitia unui minister al IMM-urilor, Comertului si Turismului. A fost desfiintat si Ministerul Integrarii Europene.

• Din nucleul dur al PNL au ramas in afara noului cabinet Crin Antonescu, Norica Nicolai si Radu Stroe.

Vezi GALERIE FOTO cu toti ministrii noului cabinet

Structura noului cabinet propus de Tariceanu

Ministrul Internelor si Administratiei Publice - Cristian David (PNL, 40 de ani).

Face parte din „Aripa moldoveana” a PNL, fiind considerat un apropiat al lui Relu Fenechiu, deputat PNL de Iasi si unul dintre cei mai influenti liberali, alaturi de Dinu Patriciu si Dan Radu Rusanu.

Ginerele avocatului iesean Mihail Vlasov, David fost promovat de Tariceanu, care l-a numit Ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar .

Ministrul Apararii - Teodor Melescanu (PNL, 66 de ani)

Teodor Melescanu este vicepresedinte al PNL pe problema relatiilor internationale. Intrat in politica pe usa FSN-ului, Melescanu a aterizat in PNL ca urmare a fuziunii acestui partid cu Alianta pentru Romania, al carui presedinte era. In perioada 1992-1996, Melescanu a fost ministru de externe in Guvernul Vacaroiu.

Absolvent al Facultatii de Drept, Teodor Melescanu a detinut mai multe functii diplomatice in cadrul MAE, in perioada 1966 si 1990. Ultima functie detinuta inainte de 1989 a fost de prim secretar in MAE, Departamentul de Securitate Internationala si Dezarmare, pe care a ocupat-o din 1985.

El a fost acuzat in repetate randuri de colaborare cu fosta Securitate, fara ca aceasta acuzatie sa poata fi dovedita. Unul dintre cei care i-au pus pe seama apartenenta la fosta politie politica este disidentul Mircea Raceanu.

Ministrul Justitiei - Tudor Chiuariu (PNL, 30 de ani)

Un alt apropiat al lui Relu Fenechiu, supranumit "baronul de Iasi". Chiuariu a lucrat ca avocat pentru firmele lui Relu Fenechiu.

Tudor Chiuariu ocupa acum postul de sef al Departamentului de Lupta Antifrauda, fiind si lector universitar la Facultatea de Drept, Universitatea "Petre Andrei" din Iasi.

Ministrul Transporturilor - Ludovic Orban (PNL, 44 de ani)

Orban a reusit sa impuna drept unul dintre cei mai vizibili lideri liberali in actuala guvernare. Discursurile in care l-a atacat pe Basescu au atins desori limita suburbanului. Orban a mers cu tiradele lui despre presedinte pana la a spune despre acesta ca „are ochi stramb si figura de killer”.

Este un apropiat al lui Dinu Patriciu, fiind cooptat la un moment dat in conducerea unei firme din Grupul Rompetrol.

Ministrul Economiei si Finantelor - Varujan Vosganian (PNL, 49 de ani)

Vosganian a ramas celebru prin scandalul inscat de nominalizarea sa pentru postul de comisar european. S-a intors cu coada intre picioare de la Bruxelles dupa ce oficialii europeni i-au dat de inteles ca nu este agreat din cauza unor elemente neclare din trecutul sau.

A fost acuzat - fara dovezi indubitabile insa - de colaborare cu Securitatea, dar si de adoptarea unor pozitii extremiste in perioada cand conducea Uniunea Fortelor de Dreapta.

Ministrul Agriculturii - Decebal Traian Remes (PNL, 57 de ani)

Este secretarul executiv al PNL. A mai ocupat un post de ministru in guvernarea CDR, cand a detinut portofoliul Finantelor. Printre cele mai notabile realizari s-a numarat instituirea celebrei „taxe de scaun”, aplicata pentru fiecare loc din restaurant.

De-a lungul timpului, Decebal Traian Remes s-a evidentiat ca un inversunat contestatar al lui Theodor Stolojan. La congresul PNL pentru desemnarea candidatului prezidential in cursa electorala din 2000, Remes s-a opus vehement alaturi de Dan Amedeo Lazarescu, tatal adoptiv al lui Calin Popescu Tariceanu, desemnarii lui Theodor Stolojan.

Dupa congres, Remes a demisionat din partid, calificand alegerea lui Stolojan drept un act „imbecil si cretin”.

In sanul partidului liberal, Remes il are ca adversar pe Ludovic Orban, seful organizatiei PNL Bucuresti. Alegerea acestuia din primavara anului 2006 pentru functia de secretar executiv a fost amendata de Orban care a apreciat miscarea ca fiind neinspirata.

„Il loc sa propunem oameni de valoare il scoatem pe Remes de la naftalina si il resapam”, spunea Orban in mai 2006. Acum sunt foarte aproape de a deveni colegi in Guvernul Tariceanu.

Ministrul Muncii - Paul Pacuraru (PNL, 57 de ani)

Un apropiat al PSD, presa din Galati scriind in nenumarate randuri despre afacerile sale care gravitau in jurul combinatului SIDEX.

Este autorul unui gest care l-a scos mult timp din cartile pentru un post in guvernul Aliantei DA: imediat dupa alegerile din 2004, cand Alianta si Basescu incercau sa formeze guvernul, Pacuraru a fost singurul liberal care a salutat castigarea alegerilor de catre... PSD.

Ministrul de Externe - Adrian Cioroianu (PNL, 40 de ani)

Actual euro-parlamentar, Cioroianu este propunerea mai veche a lui Tariceanu pentru Externe. A fost refuzat insa constant de Traian Basescu, care l-a caracterizat drept "lipsit de experienta".

Alaturi de Mona Musca si Viorel Oancea, Cioroianu a initiat proiectul legii lustratiei. Cioroianu este specialist in istoria contemporana si in cea a comunismului. A publicat volumul de istorie "Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc".

Ministrul Culturii - Adrian Iorgulescu (PNL, 56 de ani). Face parte si din actualul cabinet

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul - Mihai Voicu (PNL, 39 de ani). Face parte si din actualul cabinet

Ministrul Sanatatii - Eugen Nicolaescu (PNL, 52 de ani). Face parte si din actualul cabinet

Ministrul Educatiei si Cercetarii - Cristian Adomnitei (PNL, 32 de ani)

Presedinte al Tineretului National Liberal, un alt "pupil" al lui Relu Fenechiu. Tanarul liberal a absolvit in 2004 Facultatea de Constructii, iar din 2005 este doctorand la Universitatea Tehnica Iasi - Facultatea de Constructii.

In 2005, Cristian Adomnitei a absolvit Colegiul National de Aparare. Din 1994, Adomnitei este membru al PNL, iar in 2004 a fost ales consilier judetean in judetul Iasi.

Ministrul Dezvoltarii Regionale - Borbely Laszlo (UDMR, 53 de ani). Face parte si din actualul cabinet

Ministrul Comunicatiilor - Zsolt Nagy (UDMR, 35 de ani)

Nagy se afla in centrul unui scandal de presa, avand toate ingredientele unui film cu James Bond. Zsolt Nagy este acuzat de dezvaluirea unor informatii clasificate despre privatizarea mai multor companii aflate in portofoliul statului.

Acesta este suspectat de savarsirea infractiunilor de tradare si aderare la un grup infractional transnational alaturi de fostul ministru al Comertului, Codrut Seres.

Potrivit informatiilor vehiculate de presa, Zsolt Nagy ar fi dezvaluit secrete privind privatizarea mai multor societati comerciale unei retele conduse de cuplul Stanchev-Benyatov. De asemenea, se pare ca Nagy i-ar fi avertizat pe membrii retelei de posibila interceptare a convorbirilor telefonice de catre SRI.

Pe data de 19 martie, presedintele Romaniei, Traian Basescu a trimis Ministerului Justitiei cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Zsolt Nagy.

Ministrul Mediului - Attila Korodi (UDMR, 30 de ani)

Din ianuarie 2005 si pana in prezent a fost secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. In perioada 2004 - ianuarie 2005 Attila Korodi a fost consilier judetean in Consiliul Judetean Harghita.

Proaspat numitul in functia de ministru al Mediului este si vicepresedinte al Consiliului Consultativ Unional UDMR. S-a remarcat prin pozitia critica fata de proiectul de la Rosia Montana.

Ministrul pentru IMM-uri, comert, turism si profesii liberale - Ovidiu Szilaghi (PNL, 45 de ani)

Deputat din partea PNL. Silaghi este initiatorul unuia din cele mai controversate proiecte de lege referitoare la trecerea Registrului Comertului de sub tutela Ministerului de Justite sub aceea a Camerei de Comert.

Miza o constituie veniturile de 1.500 de miliarde de lei vechi pe care Registrul le inregistreaza anual. Proiectul Legii camerelor de comert a fost respins, la jumatatea lunii martie, de Camera Deputatilor.