Doi dintre ei s-au prezentat ieri la sediul Parchetului, unde au fost instiintati oficial cu privire la invinuirile care li se aduc: Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), si Traian Oprea, presedintele societatii Hidroelectrica.

In cursul zilei de astazi este asteptat la Parchet si fostul ministru al economiei Codrut Seres, deja urmarit penal de cateva luni si in dosarul „Privatizari tradate” din sectorul energetic.

„Acuzatia care mi se aduce este la fel de fortata si de absurda ca si cea de tradare si spionaj din dosarul privatizarilor, de care nu s-a mai auzit nimic de trei luni. Mai au sa ma acuze de genocid si au terminat cu toate acuzatiile”, a comentat Seres noua ancheta declansata de procurori cu privire la sectorul energetic.

Retea criminala pe organigrama

Conform unui comunicat de presa al Parchetului, in perioada 2002-2003, directorii din ANRE si Hidroelectrica s-ar fi folosit de prerogativele functiilor in care au fost investiti si ar fi alcatuit o grupare infractionala a carei structura s-a suprapus exact peste organigrama SC Hidroelectrica SA.

Actiunile puse la cale de aceasta grupare ar fi reusit sa afecteze capacitatea sistemului energetic national de a functiona in conditii de siguranta, ceea ce contureaza acuzatia de „subminare a economiei nationale” formulata de anchetatori.

Cei noua membri ai acestei asociatii sunt acuzati ca ar fi comis infractiuni ce au condus la „instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor pagube in dauna SC Hidroelectrica SA si implicit in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta Sistemului Energetic National”.

Afaceri cu „baietii destepti” din energie

„Evenimentul zilei” a aratat in mai multe randuri cum conducerea ANRE si cea a Hidroelectrica au incheiat contracte preferentiale cu anumite firme apartinand „baietilor destepti”, printre acestea numarandu-se Energy Holding si Luxten.

Pretul la care aceste societati cumparau energie electrica in baza acestor contracte era mult inferior celui de productie, motiv pentru care Hidroelectrica a inregistrat pierderi semnificative.

In acelasi timp, sefii din ANRE si Hidroelectrica au fost infierati ca au pus in pericol siguranta sistemului energetic national atunci cand, in toamna anului 2003, nu au activat clauza de forta majora, desi seceta generalizata instalata in tara impunea acest lucru.

In 2003, in plina seceta, in loc sa instituie starea de necesitate si sa rezilieze contractele cu societatile private, conducerea Hidroelectrica a preferat sa cumpere mai scump energie pentru populatie de la alti producatori, tot de stat. In acelasi timp, energia ieftina produsa de Hidrolelectrica era vanduta doar „baietilor destepti”, iar acestia au inregistrat profituri uriase.

Integral in Evz