Miercuri, in jurul pranzului, ursoaica Maria a fost eliberata, in rezervatia de ursi de la Zarnesti. Maria a fost recuperate in urma cu aproximativ trei saptamani din benzinaria Lutsch 2000, in judetul Alba, unde era tinuta intr-s cusca care ii oferea doar beton, fier si suferinta.

Ulterior confiscarii, Maria a stat in carantina si a primit ingrijirile de care avea nevoie, in raiul ursuletilor de la Libearty Zarnesti. Astazi a fost eliberata intr-un tarc de cateva mii de metri patrati, unde poate face baie in propiul ei bazin si de unde poate privi pana la sfarsitul vietii Piatra Craiului.

Vezi galeria foto

Actiune de aliberare a Mariei nu a fost lipsita de peripetii, aceasta refuzand sa intre din zona de carantina in cusca de transport. Odata intrata in cusca Maria si-a pierdut calmul si, probabil ca urmare a anilor de captivitate, a inceput sa se izbeasca violent cu capul de gratiile de fier. A fost anesteziata si apoi transportata cu utilajele rezervatiei in noua casa.

Aflata inca sub efectul anesteziei,Maria a reusit sa calce dupa ani de suferinta pe pamant si iarba, inconjurata de copaci si dragoste.

Din pacate, alaturi de Maria, la benzinaria Lutsch 2000 se mai afla in continuare un urs, tinut captiv in pofida conditiilor total improprii. Pentru Maria s-a putut aplica legea insa pentru mascul, un trofeu ce poate fi vandut si ulterior impuscat pentru cateva mii de euro, nu.

Despre Campania Salvati ursii de restaurant

Rezervatia Libearty, sprijinita de Radio 21 si HotNews.ro desfasoara in acest moment o campanie prin care se incearca eliberarea ursilor tinuti captivi in mod ilegal pe teritoriul Romaniei, ursi a caror viata graviteaza in jurul durerii a dorului de padure.

Ursi fie furati inca de mici din padure fie tranzactionati pe piata neagra cu scopul de a deveni motivul de mandrie de pe peretii vanatorilor.

Evenimentul de astazi s-a bucurat de sprijinul mass media- TVR, Realitatea TV, Antena 1, Natioanal TV si o serie de posturi tv si ziare locale participand la actiunea de eliberare a Mariei.

In cursul zilei de joi, doi ursi tinuti captivi intr-o gradina zoologica improvizata din Buhusi urmeaza a fi recuperati si eliberati la Zarnesti, actiune care a primit sprijinul autoritatilor locale din Bacau. Tot in cursul zilei de maine, echipa Libearty urmeaza sa se deplaseze la Manastirea Cotmeana, unde un ursulet este tinut captiv, in mod ilegal, de staretul manastirii.