Modelul SAAB 9-5 turbo BioPower 2.0t reduce emisiile de carbon cu 80a si ofera o putere mai mare cu 30 de cai-putere decat echivalentul sau pe benzina. Automobilul, care a fost prezentat pentru prima data publicului in 2004, are omologare completa de tip european, standard Euro 4, si este cel mai bine vandut autoturism ecologic in Suedia.

Masina suedeza costa 34.391 euro, dar este aproape inutila in Romania pentru ca aici biocombustibilii nu se comercializeaza in stare pura, ci se vor vinde, de la 1 iulie, doar in amestec cu combustibili traditionali.

Emisii de carbon reduse cu 80%

Producatorii sustin ca diferentele dintre modelul BioPower si cel pe benzina sunt minime: motor mult mai rezistent la coroziune, materiale speciale, soft si electronica ajustate pentru acest tip de motorizare si frane mai puternice datorita performantelor mai inalte ale BioPower. Diferentele majore apar la nivelul emisiilor de gaze.

In urma testelor a rezultat ca BioPower, care a inlocuit benzina obisnuita cu biocombustibilul E85, reduce emisiile de carbon fosil cu 80%.

Integral in EvZ

de Andrei Ciurcanu