Baronul liberal de Gorj Dan Ilie Morega a impartit contracte de sponsorizare in alb institutiilor de stat din judet, in care directorii acestora trebuiau doar sa treaca suma. Documentele ajungeau la „descentralizate” gata semnate de Morega si stampilate cu parafa PNL Gorj.

„Evenimentul zilei” a intrat in posesia unui astfel de contract in alb de la una dintre institutiile de stat conduse de membri PNL. Liberalul, in prezent anchetat de DNA pentru obtinere de foloase necuvenite pentru partid de la societati sau institutii ale statului, neaga acuzatiile si veridicitatea documentului.

Sponsori de stat

Prin contract, in care filiala Gorj a PNL apare ca beneficiar, „sponsorul” isi ia angajamentul sa plateasca o suma de bani intr-un cont bancar. „Sponsorii” carora le-au fost trimise astfel de contracte - ce poarta stampila filialei PNL din Gorj - sunt institutii de stat descentralizate din judet.

Un director dintr-o institutie locala, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a confirmat pentru EVZ ca a primit un astfel de contract de sponsorizare in alb, semnat si stampilat. Acesta ne-a mai declarat ca documentul era destinat institutiei, si nu angajatilor care detineau si calitatea de membru PNL.

Morega a negat veridicitatea contractului semnat si stampilat in alb, aflat in posesia EVZ, dar si mai vechile acuzatii legate de sedinta judeteana de partid. „Nu exista asa ceva. Morega nu a facut niciodata asemenea lucru. E o facatura a dumneavoastra”, a spus liberalul, sustinand ca nu a luat niciodata bani de la stat.

Liderul PNL a admis totusi ca a semnat contracte de sponsorizare in alb care mai departe au fost completate de administratorul financiar al filialei, dar a negat ca acestea ar fi fost destinate si institutiilor de stat.

Gasit nevinovat de partid

Cotizatiile pentru partid de la institutiile statului l-au adus pe Dan Ilie Morega in mijlocul unui scandal declansat in luna martie. Atunci, Realitatea TV a facut publica o inregistrare audio a unei sedinte de partid. Din discutii reiese ca Morega ii chestiona pe sefii unor institutii si societati de stat in legatura cu anumite sume de bani restante catre partid.

Dupa scandalul iscat de difuzarea materialului, PNL si DNA au declansat fiecare cate o ancheta proprie. In timp ce colegii de partid ai lui Morega l-au gasit nevinovat si doar l-au suspendat pentru o luna, procurorii au fost de alta parere, iar la sfarsitul lunii aprilie au inceput urmarirea penala impotriva liderului PNL.

Integral in EvZ

de Andreea Pocotila