O noua fateta a scandalului Arpechim: Probleme in raportarile Petrom si Oltchim pe 2006 (de Emil Stoica)

de     Jeopardy
Miercuri, 30 mai 2007, 0:00


Am avut curiozitatea sa citesc rapoartele Petrom si Oltchim pe 2006 (si depuse in 2007), rapoarte intocmite in conformitate cu regulamentul CNVM.

Astfel, raportul Petrom nu spune decat in treacat ca la Arpechim se prevad anumite investitii pentru a respecta normele europene in domeniu (fara a intra in detalii), iar in capitolul destinat risk-managementului nici nu se pomeneste de vreun risc de mediu.

In raportul Oltchim nu se specifica gradul de dependenta fata de Arpechim. Singurul lucru care se aminteste este faptul ca prin intermediul AVAS se va incerca in 2007 achizitionarea instalatiei de piroliza de la Arpechim, pentru “asigurarea independentei”, dar fara a detalia riscul si impactul financiar si operational.

Informatia despre aceasta posibila tranzactie nu este inclusa insa in raportul Petrom, desi cele doua firme au un actionar important comun: AVAS.

Tot in raportul Oltchim, in partea destinata risk managementului se amintesc ca riscuri doar: riscul pietei de desfacere, riscul dobanzii, riscul de creditare si riscuri de lichiditate. Dar nu se pomeneste absolut nimic de acest risc major, adica de dependenta semnificativa fata de Arpechim.

Cred ca atat Petrom cat si Oltchim au probleme cu managementul riscului (care daca nu se face doar de forma atunci se face in mod total neprofesionist), dar si cu raportarea conform regulamentelor CNVM.

Cred ca BVB ar trebui sa investigheze aceste cazuri caci Petrom si Oltchim sunt doua societati majore listate pe bursa.

Cine stie ce alte riscuri semnificative exista la aceste doua societati si care nu au fost comunicate pietii? Daca BVB nu va face niciun pas in aceasta directie risca sa ramana o piata unde investitiile pot fi echivalate cu jocul de noroc.

INFO: Oltchim insista pe tranferarea Arpechim la Oltchim. Un astfel de transfer ar rezolva problema Oltchim.

Sa vedem si daca pretul va fi unul corect si, mai ales, daca AVAS a gasit deja un cumparator pentru societatea rezultata din fuziunea Oltchim - Arpechim sau daca decide sa o mentina sub controlul statului.

Dezbate pe blogul lui Stoica78 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  pompe (Joi, 31 mai 2007, 1:37)

  unul [anonim]

  emile, am impresia ca incerci sa faci valuri si nu sti cum. te trimeasa sefu la iscat ceva galceava? ce ne aburesti aici cu risk management. pai de ce nu zici mai bine ca de ce are romania numai o singura mare neagra si nu doua. chiar ma apucasem sa va complectez sondajul dar din continut mi-am dat seama ca sunte-ti restrictivi si plati. de ce nu scri si faptul ca oltchim si petrom valoreaza de cel putin doua ori mai mult decat o arata piata. de ce nu spui ca sunt brokeri in piata platiti sa piarda banii firmei pt a mentine cursurile jos
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru @1 (Joi, 31 mai 2007, 11:39)

  Razvan (360romania.eu) [anonim]

  Nu exista nici un broker pe piata care este platit sa "piarda banii firmei". Pretul actiunilor SNP scade din 2 motive:
  1) problemele legate de cei 8% din societate care urmeaza sa fie dati la angajati
  2) scandalul Arpechim

  Oltchim putea face foarte multe: diversificarea productiei, cautarea de parteneri externi, cumpararea instalatiilor necesare samd.

  Cu toate acestea Oltchim a ales sa nu faca nimic pana in prezent.
 • 0 (0 voturi)    
  Niste hoti (Joi, 31 mai 2007, 22:48)

  Ronald [anonim]

  OMV au venit ca niste hoti in Romania. Au dat spaga au aluat pe nimic atoata Petromul s.a. Acum vor sa scape de tot ce reprezinta pierdere pentru grupul lor. Si asa au inceput . Cu rafinaria Arpechim. Nu ii intereseaza soarta salariatilor si deci efectul social in consecinta. Nu au facut investitiile promise si de aici rezultatul provocat de ei insusi. Mie mai interesant decat vanzarea viitoare a Arpechim mi se pare cumpararea a 2 divizii de la Petromservice. Acolo e buba. Si nimeni nu vede si nu aude.Dependenta de 1 mil. de euro vizavi de Petromservice ii doare pe austrieci mai mult decta orice.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri