Randamentul fondurilor mutuale in saptamina care a trecut a fost unul foarte bun, de 2,14%. Acest fapt face ca, de la inceputul anului, Indicele Fondurilor Mutuale (IFM) sa creasca cu 8,45%. Cu alte cuvinte, randamentul fondurilor mutuale, dupa primele sase luni ale anului, este mai mare decit dobinda bancara care s-ar fi putut obtine de la un depozit intr-un an.

Fondurile de actiuni au avut cea mai buna crestere in acest an, randamentul lor trecind in unele cazuri de 25%. Cel mai bine s-au miscat titlurile fondului pe actiuni Napoca, cu un randament de 26,36%, urmate de titlurile Omninvest, cu o crestere de 25,32%, si Active Dinamic, cu 25,15%.

Cele mai mici randamente s-au obtinut pe unitatile fondurilor Premio (2,19%), BT Index (6,18%) si Raiffeisen Prosper (6,43%).

„Randamentele mari ale fondurilor de actiuni se datoreaza evolutiei bune a BVB din ultima perioada. De obicei, fondurile pe actiuni inregistreaza cele mai bune cresteri dintre fondurile mutuale, dar au si cel mai mare grad de risc, din cauza expunerii mari pe piata de capital“, afirma Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Cresteri mari au fost obtinute si de unitatile fondurilor diversificate. Se remarca la acest capitol Fortuna Clasic, cu un randament de 17,72%, KD Optimus, cu 14,46%, si Bancpost Active Balanced, cu 12,19%. S-au miscat mai rau titlurile fondului Concerto, care au inregistrat o crestere de 3,69%, Raiffeisen Benefit, cu 4,25%, si BCR Dinamic, cu 5,62%. Au avut randamente mai modeste fondurile monetare si cele de obligatiuni.

Investitia in fondurile mutuale nu necesita sume mari. De regula, minimumul il reprezinta cumpararea unei unitati de fond. Cea mai ieftina unitate de fond se gaseste la Napoca, de 1,0758 lei, iar cea mai scumpa, la Raiffeisen Prosper, de 125,7921 lei.

integral in Cotidianul