Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu a anuntat, in conferinta de presa sustinuta marti, ca MCC va construi in zona sediului Bibliotecii Nationale a Romaniei, din bulevardul Unirii, din Bucuresti, alte doua cladiri, o sala de concerte si un muzeu de arta contemporana.

Ansambul celor trei edificii, noul sediu al BNR, o sala de concerte de circa 1.400 de locuri si un nou muzeu de arta contemporana vor forma un centru de cultura modern al Capitalei, a precizat ministrul Iorgulescu.

Pentru finalizarea lucrarilor noului sediu al BNR, care va necesita o suma de circa 100 de milioane de euro va fi accesat un imprumut de catre statul roman de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Banii pentru realizarea celorlalte doua constructii vor veni de la Guvern in urma unui acord, a mai spus Iorgulescu.

Anul trecut, statul roman a accesat un imprumut de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru reabilitarea a circa 20 dintre institutiile de cultura de interes national.

In luna iulie vor fi lansate trei licitatii pentru proiectare in vederea reabilitarii cladirilor Palatului Culturii din Iasi, Palatului Rugionoasa si a sediului Directiei pentru Cultura din Calarasi.

Totodata, in acest an se vor continua, cu fonduri de la BDCE, patru lucrari mari de restaurare la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Teatrul din Cluj, Teatrul Vasile Alecsandri din Iasi si Muzeul Antipa.