Iaca, se fac in curind aia 20 de ani de care zicea Brucan ca am avea nevoie noi, astia, „stupid people“, ca sa ne mai desteptam. Ca sa comemoram cum se cuvine profetia, va dam azi un exemplu relevant: cum sa astepti patru ani ca sa cheltuiesti o finantare BERD de 20 de milioane de euro si sa fii aproape sigur ca, la final, vei da tot tu bani din buzunar. Daca nu va vine sa credeti ca se poate, cititi mai departe.

Primaria a luat Calm d’Or pentru Patru ani, doua luni si zece zile

Calmul absolut si imperturbabil al acestui proiect a inceput pe vremea lui Basescu-primarul. Se cheama „Sistem de management al traficului in Bucuresti“ (SMT) si costa peste 20 de milioane de euro. Banii vin de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (sa speram ca vor veni, adica).

De banii astia, municipalitatea ne promite ca autobuzele nu vor mai intirzia, ca semafoarele vor fi corelate ca sa nu mergem numai cu a doua prin oras si ca, la pachet, va scadea si poluarea. De salvarea balenelor si pace in lume nu se zice nimic prin SMT-u’ asta, da’ oricum nu ar avea nici un sens, ca pina se misca Primaria lui Videanu sigur dispar balenele.

Asadar, ca sa nu ne pierdem: pe 6 martie 2003, Primaria lui Basescu a decis (prin hotarire de Consiliu General) „aprobarea documentatiei tehnico-economice a obiectivului de investitii SMT“, iar pe 24 aprilie, tot 2003, s-a semnat si contractul de finantare cu BERD.

Azi, de ziua lu’ tanti SUA, anul 2007, se implinesc fix patru ani, doua luni si zece zile de la acest maret eveniment. Ce credeti ca s-a realizat din managementul traficului de rahat din Bucuresti in timpul asta? Nimic.

Functionarii Primariei scriu un anunt in 75 de zile

Sa nu mai pierdem vremea, insa, ca au pierdut-o ei destul. In primul an, de exemplu, au frecat-o cam asa. In prima faza, lenea functionarilor lui Basescu a facut ca de la semnarea contractului cu BERD pina la anuntul de licitatie sa treaca doua luni si jumatate (24 aprilie - 10 iulie 2003).

Si nu era nici macar vorba de licitatia pentru executantul lucrarii, ci doar de cea pentru achizitia serviciilor de consultanta. Asadar, retineti: functionarii Primariei Bucuresti au nevoie de 75 de zile ca sa scrie un anunt de participare. Noroc ca dupa aia nu au mai avut de facut nimic urgent, ca intra Primaria in coma din cauza epuizarii.

Asa ca, dupa ce la anunt au raspuns cu scrisori de intentie vreo sase firme, BERD si-a dat acordul ca respectivele companii sa poata participa la licitatia propriu-zisa (pe 28 octombrie 2003). Asa ca functionarii Primariei au trimis firmelor calificate invitatia de a veni sa-si ridice caietul de sarcini. Dar asta numai dupa o luna si un pic, adica pe 2 decembrie 2003.

Deci, dupa performanta cu scrisul unui anunt in 75 de zile, Primaria a mai bifat un succes la caratul unei tevi prin intreprindere: 35 de zile pentru trimiterea unei invitatii.

110 zile pentru semnarea unui contract

Cu soare, ploi, inundatii, deszapeziri si alte motive de furat, a mai trecut un an. Si s-a facut vara lui 2004. Era 2 iunie, fusese declarata cistigatoare a contractului de consultanta firma WSP Group, nu mai urma decit semnarea contractului. A, ba nu, ca uitam: pina la semnarea contractului era nevoie de negocierea, normal, a contractului. Care a durat patru luni.

Adica pina pe 23 septembrie 2004, deci 110 zile. Punem pariu ca astia si-au bagat umbreluta de plaja in contractul asta si s-au dus la mare peste vara? Ca alt motiv nu cred ca ar fi pentru ca un contract sa fie negociat patru luni, dupa ce s-a trecut prin precalificari, conditii de indeplinit prin caiet de sarcini si licitatie, la final.

Si cu toate ca ati trecut deja prin cele 75 de zile necesare scrierii unui anunt, prin alte 35 de zile pentru trimiterea unei invitatii si 110 zile pentru semnarea unui contract, nu ati vazut inca nimic.

Caietele de sarcini: sase luni pe drum

Citim din raspunsul Primariei Bucuresti pentru Academia Catavencu: „In perioada 23 septembrie 2004 - 7 iulie 2005: elaborarea documentelor de licitatie pentru executia de lucrari“. Ceea ce inseamna noua luni si jumatate, adica vreo 280 de zile pentru elaborarea documentelor de licitatie. Doar pentru asta.

Cum adica, dom’le, doar pentru asta?? Pai, la 1,5 milioane de euro (cit va lua consultantul), se putea misca un pic mai repede, nu? Ca, daca e sa vorbim de taiat frunza la ciini, puteam sa ne lasam in baza functionarilor Primariei, macar ieseam mai ieftin. Nu s-a putut, nu s-a putut, bine ca s-a facut si aia.

Tragind linie, la un an dupa ce WSP Group s-a apucat de treaba (adica pe 23 septembrie 2005), Primaria a putut sa informeze BERD ca opt firme se precalificasera pentru licitatia de lucrari.

Prin urmare, nu a mai fost nevoie decit de inca jumatate de an ca sa se distribuie caietele de sarcini pentru licitatia lucrarilor de executie (emotionantul moment a avut loc la 16 martie 2006; nu trecusera decit trei ani de cind Primaria Bucuresti semnase acordul de imprumut cu BERD).

Stati, stati! Cum adica au mai trecut sase luni pina sa fie trimise caietele de sarcini? Da’ cu ce le-au trimis la firme, cu broaste testoase de Galapagos importate special pentru asta, operatiune care a durat, numai ea, patru luni?

WSP, care face bani pentru PD, si Videanu, care lasa sa treaca anu’

O explicatie, totusi, pentru viteza foar¬te mica cu care s-a miscat consultantul WSP Group ar fi: WSP Group a mai avut si alte treburi in 2006. De exemplu, a cistigat un contract conex lucrarilor la autostrada Bechtel. Este vorba despre realizarea unui studiu de impact de mediu, fara de care nu pot incepe lucrarile la autostrada.

In valoare de 2,5 milioane de dolari, contractul a fost cedat de WSP Group unui nene, pe nume Molnar. Asa, pur si simplu, sa faca si el bani. Intimplarea face sa stim si noi de contractul asta, ca am mai scris de el, tot aici, in Academia Catavencu.

Si, atunci cind am mai scris, am aratat ca nenea asta Molnar, caruia WSP-ul i-a cedat contractul, este un anonim foarte pedist si, tocmai pentru ca e anonim, se lauda cu prietenii lui, mult mai influenti: un Berceanu, un Canacheu si - de ce nu? - chiar un Videanu. Care Videanu este putin primar al Bucurestiului, deci si al consultantului WSP.

Asa ca de aia zic: doar nu era sa se ia Videanu tocmai de domnii aia de la WSP, cind aia erau ocupati sa mai umple niste conturi ale unor pedisti, nu sa ne rezolve noua traficul asta de cacao.

Numa’ la noi: cum sa primesti 280.000 de euro pentru incompetenta

Iar dupa ce au rezolvat problema PD-ului, or fi fost si oamenii de la WSP obositi si au facut treaba de mintuiala. Asa se face ca, pe 29 august 2006, Primaria Bucuresti (consiliata de WSP) exclude din licitatie companiile Thales si Telvent, dar accepta pentru faza urmatoare alte trei companii/consortii.

Ce nu le-o fi placut celor de la WSP la fetele exclusilor nu se stie, dar se cunoaste faptul ca cele doua companii respinse s-au plins la BERD de treaba asta. Normal, o sa ziceti, timpiti erau sa nu o faca. Corect.

Numai ca, si aici e buba, BERD a descoperit (dupa ce a angajat un expert independent) ca Telvent a fost exclusa degeaba, pentru ca, de fapt, indeplinea conditiile cerute de Primaria Bucuresti. Adica WSP i-a dat afara degeaba din competitie. Prostia consultantului ne-a costat pe noi asa: intirzierea procedurilor de licitatie cu patru luni, plus plata a inca 280.000 de euro pentru WSP.

Pai, cum, o sa intrebati. Astia, consultantii, dau cu bita in balta si mai iau si bani in plus pentru asta? Pai, da, o sa explicam noi. Dintr-un motiv simplu: procedurile de licitatie fiind aminate, Primaria Bucuresti le-a prelungit si lor contractul (care trebuia sa expire la inceputul lui 2007) pina la 30 iunie 2007.

Astfel, suma a crescut de la 1,5 milioane de euro la aproape 1,8 milioane de euro.

Ne asteapta proba de o suta de metri BERD-uri

Finalul licitatiei a fost la fotografie. A cistigat consortiul Swarco - UTI. Pe 22 iunie anul acesta, consortiul a indeplinit ultimele formalitati financiare (a depus garantiile bancare de buna executie). Deci se va apuca de lucru. Conform intelegerilor cu Primaria Bucuresti, are termen de finalizare a lucrarilor fix un an de zile. Ceea ce inseamna iunie 2008.

Dar potrivit contractului semnat de Primarie cu BERD, banii din imprumut pot veni numai pina in mai 2008. Iar asta s-ar traduce prin aia ca este foarte posibil ca BERD sa nu mai dea toti banii, pentru ca expira termenele de plata.

Pentru asta, avem un Videanu care ne tot spune ca face, niste functionari de la Primarie care nici macar asta nu ne spun si mai avem si niste consultanti la costum care ne iau banii (si ceva peste) pentru ca nu-si fac treaba. C-asa e-n trafic.