"Nu exista niciun motiv ca Romania sa se odihneasca" a declarat (la Bucuresti) presedintele Germaniei. Adevarul e ca nici nu se odihneste: a luat-o grabit inapoi pierzandu-si decenta la placinte si prioritatile in razboi. E vorba de razboiul dintre coalitia premierului si partidul presedintelui - razboi care a izbutit sa otraveasca aproape toate deciziile politice nemailasand niciuna sanatoasa.

Grav ranit in acest razboi, unde electoratul l-a tradat in referendum abandonand linia partidului sau unic si etnic, dl Marko Bela a parasit postul de vicepremier pe care oricum il ocupa degeaba. Jocurile si onorurile erau facute de dl Hrebenciuc, de o buna bucata de vreme.

Urmarea e ca, pentru prima oara in istoria sondajelor, UDMR nu mai are siguranta pragului electoral - si asta, culmea!, dupa trei mandate consecutive la Guvernare. Semn ca alegatorii maghiari s-au fript cu fripturistii lor ca si cei romani.

UDMR nu e singurul partid care incepe sa-si plateasca greselile si sa paleasca: PRM a cazut si el sub prag lasandu-si un inlocuitor (PNG) si o piesa de schimb (Becali) care tipa mai bine decat Vadim si rade mai mult. Uneori minute in sir. Singurul partid care a crescut ca pepenii pe seceta este PD, ajuns la o puhava automajoritate (50% pe IMAS) care atarna greu pe statura columbeana a dlui Boc.

Singurul merit al democratilor este ca au stat langa presedintele Basescu si s-au ratoit constant la aliatii liberali care i-au dat afara din Guvern si i-au alergat la referendum.

Primarul PD din Brasov, dl Scutaru i-a spus-o raspicat consilierului liberal Vasile Ungureanu care-l acuzase de impartirea afacerilor in oras: "Mai Vasile nu vrei tu sa-ti bagi mintile in cap si sa-ti vezi de treaba ta, ca poate te tamponez de nu te vezi, si mai du-te-n...". Si s-au dus - in bip, bip, bip. C-asa vorbesc mai nou cei care se ocupa de PIB: in bip.

Angajati in paralel in disputa cu PSD pe legea pensiilor, liberalii n-au mai putut sa explice de ce cresc pensiile pe seama maririi CAS la cei care castiga peste cinci salarii medii - adica lovind in clasa de mijloc si pedepsind munca - pentru a mari si pensiile care trec de cinci salarii medii incurajand pensionarii de sus.

Trecut si dansul prin cateva scandaluri medii, dl Ciuvica i-a acuzat pe fostii ministri Blaga si Frunzaverde ca au protejat contrabandistii de tigari de pe clisura Dunarii, asa cum ar reiesi din declaratiile unor traficanti. PD a respins acuzatiile considerand ca utilizarea "unor presupuneri ale unor invinuiti" reprezinta "o tentativa jalnica" a dlui Ciuvica "de a iesi din anonimat".

Puteau sa-i cante direct din Frunzaverde: "Mai Ciuvica pasarica, tu n-ai alta treaba azi?