Majorarea pensiilor nu va afecta stabilitatea macroeconomica sau investitiile in educatie, sanatate si agricultura, a declarat Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului. Ea a mai spus ca sursele care vor sustine majorarea pensiilor provin din cresterea produsului intern brut, a numarului de salariati si a slariilor.

Camelia Spataru a mai spus ca Executivul a analizat foarte atent implicatiile pe care le presupune majorarea pensiilor, analiza care sta la baza acestei decizii fiind una realista.

"Cresterea pensiilor nu va afecta nici stabilitatea macroeconomica si nici nu va determina efecte inflationiste. Evaluarile potrivit carora este posibil un colaps al sistemului de pensii se bazeaza pe speculatii si zvonuri alarmiste", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

In cadrul unei conferinte de presa, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu va renunta sub nicio forma la majorarea pensiilor, precizand ca aceasta decizie nu trebuie tratata ca o masura electorala.

"Majorarea pensiilor nu este o masura de stanga. Ce ati vrea sa faca un guvern liberal? Cat timp sta la guvernare sa nu majoreze pensiile ca sa nu fie acuzat ca ia masuri de stanga", a spus premierul.

Potrivit lui Varujan Vosganian, cheltuielile pentru educatie, sanatate si infrastructura vor creste intr-un ritm sporit, ponderea acestora in PIB urmand sa fie mai mare decat anul trecut. De asemenea, Vosganian a mai spus ca sumele necesare cresterii pensiilor vor proveni din TVA si accize.

Marti, presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca, inainte de a promulga legea pensiilor, va cere Guvernului sa ii indice si resursele bugetare din care va fi sustinuta majorarea pensiilor.

"Guvernul va trebui sa opteze fie pentru bani la educatie, fie pentru bani la pensii, fie pentru componenta autohtona la fondurile europene. Nu putem acoperi cele trei mari angajamente asumate", a mai spus Basescu.