Aparut la editura Nemira, romanul Cercul crucii de Iain Pears este considerat o capodopera destinata sa rivalizeze cu romanul lui Umberto Eco, Numele trandafirului. Ca roman politist, Cercul crucii ofera un divertisment de cea mai buna calitate dar si ca roman de idei, nu e cu nimic mai prejos.

Ne aflam in Anglia anilor 1660. Razboiul civil s-a incheiat, republica instituita de Oliver Cromwell si-a incheiat scurta viata, iar monarhia a fost reinstaurata. Oxfordul este centrul cultural si intelectual al tarii, un creuzet al vietii politice, religioase si stiintifice. Un membru al Colegiului Nou este gasit mort, in circumstante suspecte. O tanara este acuzata de uciderea lui.

Povestea este relatata de patru martori ai evenimentelor: un medic italian care pretinde ca este „inventatorul” transfuziei de sange, fiul unui presupus tradator al cauzei regaliste, un criptograf care a lucrat atat pentru Cromwell cat si pentru rege si un renumit istoric din Oxford. Fiecare dintre ei prezinta cititorului propria versiune a faptelor.

Unul singur dezvaluie insa intregul si extraordinarul adevar.

Iain Pears s-a nascut in 1955 la Coventry, Anglia. A studiat la Wadham College, Oxford, apoi a obtinut doctoratul in filozofie si istoria artelor tot la Oxford. A fost consultant de televiziune la BBC, Channel 4 si ZDF pentru mai multe emisiuni consacrate artei, iar intre 1982 si 1990 a fost corespondent pentru Reuters in Italia, Franta, Anglia si Statele Unite.

Este cunoscut prin seria de romane policier Jonathan Argyll, care cuprinde sase volume, insa pe scena literara s-a impus cu romanele An Instance of the Fingerpost (1998), The Dream of Scipio (2002) si The Portrait (2005).