Comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, a declarat vineri ca este ingrijorat de efectele pe care le-ar putea avea intarirea monedei euro asupra economiei Uniunii, relateaza Reuters. Almunia a adaugat ca, pana in prezent, evolutia cursului euro nu a afectat economia tarilor din zona euro.

Ratele de schimb trebuie sa ramana flexibile, avand in vedere riscurile unei monede puternice, le-a declarat comisarul european reporterilor prezenti la un seminar care s-a defasurat in nordul Spaniei.

Intrebat daca este ingrijorat de cotatia ridicata a monedei euro, Almunia a spus ca “exista anumite riscuri in viitor, insa pana in acest moment evolutia monedei unice este compatibila cu recuperarea economica”.

“Trebuie sa monitorizam indeaproape ratele de schimb si sa ne amintim ca ratele de schimb trebuie sa fie flexibile pe anumite piete si trebuie sa reflecte elementele conomice fundamentale”, a adaugat oficialul european.

Moneda euro a inregistrat valori record fata de yen in aceasta saptamana si se mentine la mai putin de un cent sub recordul absolut fata de dolar, inregistrat in luna aprilie.

Potrivit Reuters, producatorii din zona euro se plang ca le este greu sa mai fie competitivi, daca euro isi continua trendul ascendent.

Comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare a spus ca ritmul de crestere economica a zonei euro ar trebui sa isi mentina tendinta pozitiva in cel de-al doilea trimestru al acestui an, precizand ca se asteapta ca inflatia sa fie de aproximativ 2% in 2008.