Peste 300 de persoane au participat la manifestatia ecologistilor din Parcul Bordei, printre care fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, noteaza Cotidianul. Si presedintele Traian Basescu, cel care a semnat ca primar general dispozitiile prin care Costica Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei, condamna acum acest lucru, scrie Jurnalul National. Responsabilitatea pentru distrugerea Parcului Bordei a fost aruncata de primarul Videanu in spatele administratiilor trecute, afirma Romania libera. Gandul considera ca documentele prezentate de Videanu ar fi proba unui abuz savarsit in trecut de Traian Basescu.

"Fostul sef al statului a fost prezent la protestul organizat ieri de ecologisti. Iliescu si-a facut aparitia in acordurile melodiei „Romania, trezeste-te!".

Peste trei sute de persoane au raspuns duminica apelului Partidului Verde si Partidului Ecologist Roman, adunindu-se in fata parcului Bordei din Capitala, pentru a protesta fata de modul in care primaria trateaza potentiala distrugere a acestei zone verzi a orasului.

Reprezentantii Partidului Verde au anuntat ca azi vor depune plingeri penale impotriva celor vinovati de aceasta situatie, considerind ca este vorba, de fapt, despre o „crima ecologica“.

La scurt timp dupa debutul protestului, printre manifestanti si-a facut aparitia si Ion Iliescu. Imbracat dupa ultima moda din Cismigiu, fostul sef al statului si-a facut aparitia in acordurile melodiei „Romania, trezeste-te!“.

Desi melodia celor de la Morometzii a consacrat un alt presedinte - Traian Basescu, Iliescu n-a avut probleme de acomodare: a strins miini, a zimbit, a dat sfaturi si, bineinteles, i-a amenintat politic pe cei care vor sa distruga parcul Bordei.

La dreapta fostului presedinte a stat ieri un alt presedinte marca PSD. Este vorba despre Marian Vanghelie, primar al sectorului 5 si presedintele PSD Bucuresti, care nu a scapat ocazia de a-l infiera, din nou, pe primarul Videanu.

Terenul de 3,3 hectare de pe malul lacului Floreasca a devenit proprietatea omului de afaceri Costica Costanda in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general pe Legea nr. 10/2001.

Potrivit prevederilor urbanistice in vigoare, Costanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15 la suta din actuala intindere a parcului.

Cu toate acestea, potrivit sentintei Curtii de Apel, Costanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului.

Transformarea indicatorilor urbanistici ai terenului Bordei se poate face numai de catre CGMB, prin aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ)". scrie Cotidianul.

Jurnalul National noteaza:

"Presedintele Traian Basescu, cel care pe vremea cand era primar general a semnat cele doua dispozitii cu ajutorul carora Costica Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei, condamna acum acest lucru, manifestand grija pentru banii publici. Basescu este cel care a inceput distrugerea zonei verzi, fiind de acord chiar si cu taierea copacilor.

Ieri a avut loc un protest chiar in fata Bordeiului, la care a participat si fostul presedinte Ion Iliescu.

SOCANT Traian Basescu si-a exprimat curiozitatea sambata, la Uricani, fata de modul in care institutiile statului “abordeaza” banii publici si pe cei privati.

“De curand, in Bucuresti a fost un om de afaceri, deci vorbim de bani privati, care si-a permis sa ceara despagubiri, pentru ca nu i-a aprobat Consiliul General sa incalce Planul de Urbanism General al Bucurestiului.

In acest caz, instanta i-a dat despagubiri de 17 milioane de dolari, bani pe care ii foloseste ca santaj acum pentru consiliu”, a declarat tocmai presedintele, care in nici un caz nu este strain de acest lucru.

El, si nimeni altcineva, in 2003 a semnat cele doua dispozitii de primar general prin care omul de afaceri Costica Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei.

Ba, mai mult, in urma cu trei ani, chiar Constanda declara ca Basescu i-ar fi promis modificarea Planului Urbanistic General, astfel incat sa poata construi un cartier rezidential pe spatiul verde.

Si, cu toate acestea, tot in acea perioada, Basescu continua sa faca declaratii populiste, spunand ca nimeni nu se va atinge de nici un copac din Parcul Bordei. “Cat voi fi eu primar, acolo va ramane parc.”

""In cei doi ani si jumatate de mandat, nu am semnat si nu am sustinut nici un proiect de hotarare care sa duca la distrugerea Parcului Bordei.

Toate masurile administrative pe aceasta tema au fost luate inainte de venirea mea la conducerea Primariei Capitalei. In plan personal, consider ca hotararea judecatoreasca - ramasa definitiva si irevocabila -

reprezinta un atentat la autonomia locala, insa in calitatea mea de primar general trebuie sa asigur premisele pentru ca aceasta hotarare sa fie pusa in practica", a declarat Videanu, facand referire la sedinta CGMB, programata pentru data de 12 iulie.

In ceea ce priveste refuzul unor consilieri de a aproba PUZ-ul pentru Parcul Bordei, Videanu a precizat ca fiecare este liber sa voteze cum doreste, suportand insa si rigorile legii.

Edilul Capitalei mai spus ca aprobarea PUZ-ului de catre consilierii generali nu inseamna si aprobarea de a construi pe teritoriul respectiv.

"Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, este cel care va hotari daca va emite sau nu autorizatia de construire pentru Costica Costanda. Din nefericire, situatia spatiilor verzi din Bucuresti a devenit o tema de lupta politica", a mai spus Videanu" - scrie Romania libera.

"Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a prezentat ieri public documentele pe care le detine in arhiva municipalitatii referitoare la Parcul Bordei, retrocedat de fostul primar general Traian Basescu omului de afaceri Costica Costanda. El spune ca, de-a lungul timpului, a incercat, prin negocieri succesive, sa dea o solutie viabila pentru Parcul Bordei.

„Am incercat sa ofer depoul din spatele Guvernului, am incercat prin recompensare, dar nu am reusit. Legea contenciosului administrativ ma obliga, in schimb, sa dau consilierilor posibilitatea de a aplica sentinta instantei de modificare a planului urbanistic.

Personal, consider hotararea judecatoreasca un atentat la autonomia administratiei locale, singura indreptatita sa decida asupra dezvoltarii localitatii”, a declarat, ieri, primarul Capitalei in conferinta de presa.

Videanu a incercat sa demonstreze ca fostul primar general Traian Basescu a retrocedat legal cele 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca catre omul de afaceri Costica Costanda.

Ieri, primarul a pus, in sfarsit, la dispozitia presei atat actul de proprietate al municipalitatii asupra terenului (din 23 septembrie 1933), cat si alte documente care, spune el, ar dovedi ca terenul era domeniu privat al Bucurestiului si putea fi retrocedat legal.

Numai ca aceste documente arunca si mai multe semne de intrebare asupra „afacerii Bordei”, gestionata de actualul presedinte, Traian Basescu, pe vremea cand era primar general", considera Gandul.