Sectorul energetic necesita investitii pentru reabilitare de 30,8 miliarde de euro in perioada 2007-2020, potrivit variantei revizuite a strategiei energetice a Romaniei propuse de Ministerul Economiei si Finantelor. Sursele de finantare vor fi in special listarea si emisiunea de obligatiuni in cadrul mai multor entitati din sector, varianta considerata insa de analisti una prea costisitoare.

Peste jumatate din totalul investitiilor, mai precis 17 miliarde de euro, este necesara pentru reabilitarea si modernizarea sectorului de energie electrica. Hidroelectrica si Complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova ar putea lansa emisiuni de obligatiuni ca sa aiba fonduri pentru investitii, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Nu va ascund ca vom solicita unor consultanti sa vedem si daca pentru complexurile energetice se poate pe termen scurt, inainte de privatizare, sa putem utiliza o astfel de formula ca prin lansarea unor obligatiuni sa facem rost de bani pentru cheltuielile de mediu", a spus Vosganian.

Ministrul a reiterat ideea ca entitatile Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica vor fi listate.

Potrivit variantei revizuite a strategiei energetice, societatile din domeniul energetic si sectorul minier ar putea sa lanseze emisiuni de obligatiuni, care pot fi ulterior transformate in actiuni. Una dintre companiile pentru care in acest moment se prefera lansarea unei emisiuni de obligatiuni este Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate din Romania.

Pana la pregatirea Hidroelectrica in vederea listarii la bursa de valori, societatea va proceda la emisiuni de obligatiuni pe piata interna de capital, convertibile in actiuni, cu termen de maturitate de cinci-zece ani, se spune in actul oficial. Sumele obtinute de pe piata de capital vor fi utilizate exclusiv pentru finalizarea unor obiective de investitii.

Liviu Voinea, director executiv Grupul de Economie Aplicata (GEA), a declarat ca strategia energetica a Romaniei este in continuare nerealista si presupune costuri mari.

"Ar trebui sa treaca pe la noi o conducta care sa lege estul cu vestul, sa crestem gradul de interconectare cu vestul. In acelasi timp, nu trebuie sa exportam energie pana nu reducem costurile la intern", a mai spus analistul GEA.

Ministrul Economiei a mai spus ca si in cazul Nuclearelectrica este indicata varianta emiterii de obligatiuni, pentru ca in situatia existentei mai multor actionari ar aparea discutii, in conditiile in care compania este producator de energie nucleara. Din Nuclearelectrica ar urma sa fie listat, in 2008, un pachet de 10-15% din capitalul social.

Valeriu Binig, directorul pentru energie si utilitati din cadrul Fondului Romano-American pentru Investitii, a declarat pentru Business Standard ca "varianta lansarii unor emisiuni de obligatiuni de catre companiile energetice si din minerit este una nelucrativa".

Potrivit acestuia, listarea la bursa este o optiune mai buna, in conditiile in care aceasta masura ar pune presiuni asupra managementului, ceea ce ar mari performantele companiei.

"Depinde foarte mult care sunt obiectivele principale ale statului, daca vrei performanta de la manageri, listezi compania. Daca vrei privatizare, o faci cu un investitor strategic, dupa care listezi un pachet de actiuni", a comentat Binig.

Potrivit strategiei, Hidroelectrica ar putea deveni producator de energie din surse eoliana, solara si biomasa.

Totodata, pentru atragerea investitiilor in sectorul energiei, Guvernul are in vedere acordarea unor stimulente de natura fiscala si nefiscala. Acestea nu sunt insa clar stipulate in actul oficial.

Schimbari. Sectorul de productie electricitate va fi restructurat si se va urmari consolidarea unor producatori privati, competitivi la nivel regional, prin achizitia de unitati de productie energie in mai multe tari din regiune. Oficiali ai MEF au declarat pentru Business Standard ca inclusiv Nuclearelectrica si Hidroelectrica pot deveni jucatori regionali pe piata de electricitate.

Pana la finele lui 2008 vor fi trecute in proprietate privata complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova. La Termoelectrica, prioritatile sunt legate de stergerea datoriilor, inchiderea unor capacitati nerentabile si eficientizarea activitatii, realizarea unui grup nou pe huila la Braila si privatizarea termocentralelor Doicesti si Borzesti pana la finele lui 2008.

Pentru centrala Doicesti este vizata privatizarea "la pachet” cu minele viabile din zona. La Electrocentrale Deva se are in vedere o posibila privatizare cu un investitor strategic care sa continue activitatea cu cel putin patru grupuri din capacitatea totala, de sase, a entitatii.

MEF mai vrea ca pe termen scurt sa creeze un mecanism de echilibrare a pietei de gaze naturale, iar bursa de energie (OPCOM) va functiona experimental in 2008 ca platforma regionala.

simona.dobre@standard.ro

cristi.matache@standard.ro

senica.micu@standard.ro