Celebrul balet "Lacul Lebedelor", in 4 acte pe muzica de P.I. Ceaikovski, in interpretarea Teatrului National de Opera si Balet din Kiev, va fi prezentat pe scena Teatrului National din Bucuresti in doua spectacole, pe 19 si respectiv 22 iulie.

Distributia spectacolului ii include pe: Anna Duroch (Odetta), Maxime Tchepik (Printul Siegfried), Denis Nedak (Baronul Robart), Oleg Timoshenko (Bufonul), Victor Sobolev (Wolfgang), Ivanna Verba (Printesa). Rolul lebedelor mici va fi interpretat de: Youlia Choumak, Maria Soboleva, Svetlana Mikleaeva, Natalia Kostogryz.

In „Pas de trois“ vor evolua Elena Boiarko, Youlia Trandassir si Constantin Vinovoi.

"Lacul Lebedelor" este un balet clasic in cultura rusa, inspirat dintr-un basm al fratilor Grimm.

Actul I. In prolog aflam despre transformarea in lebada a unei printese, blestemata de geniul rau, Rotbart. Urmeaza o petrecere la majoratul printului Siegfried, caruia Regina-mama ii propune sa-si aleaga o mireasa. Dansurile nu-l inveselesc; mai degraba pleaca singuratic, urmand zborul unui stol de lebede.

Actul II. In miez de noapte, lebedele isi recapata infatisarea umana si danseaza. La marginea lacului el descopera lebedele printese si se indragosteste de Odette, jurandu-i credinta vesnica si o invita a doua zi la castel pentru a o prezenta drept logodnica. Juramantul sau curat le-ar putea salva pe toate celelalte lebede.

Actul III. In sala de onoare a palatului ii sunt prezentate lui Siegfried mai multe tinere posibile mirese. El le refuza si se arata cucerit de o stranie pereche care intra neanuntata, recunoscand in trasaturile fetei pe Odette (de fapt sora lui Rotbart, Odile). Siegfried o prezinta pe Odile drept aleasa sa, calcandu-si astfel juramantul.

Actul IV. Tradata, lebada-printesa se vede condamnata la prelungirea blestemului. Siegfried vine, recunoscandu-i greseala si implorand iertarea. Iubirea celor doi este mai puternica decat Rotbart. Blestemul se risipeste la cele dintai raze ale aurorei.

Biletele la spectacol costa, in functie de zona, intre 100 si 150 de lei.