Faptul ca preturile terenurilor urca, si tot urca, nu mai reprezinta pentru nimeni o noutate. Odata saturata zona urbana si proximitatea marilor orase, a prins viteza si pretul terenurilor agricole, fara veleitati de transformare rapida in intravilan sau macar scoatere din circuitul agricol.

Faptul ca polul de interes se muta incet incet catre sate se poate observa si din anunturile de vanzare de la mica publicitate, din cotidiane centrale si locale. Daca pana acum de vanzarea terenurilor agricole se ocupau proprietarii, eventual cu ajutorul primariei daca acestia erau plecati din zona rurala, mai nou se remarca existenta intermediarilor.

Acesti intermediari sunt impartiti si ei in doua categorii. Avem pe de o parte agentii imobiliare, care trateaza cu proprietarul si ii gasesc clienti dar si speculatori de profesie care scot bani frumosi profitand de conjunctura favorabila.

Un moment propice pentru aceasta a doua categorie de intermediari il constituie seceta prelungita din aceasta vara. Taranii care au in exploatare mici suprafete masurabile in cateva hectare, poate chiar mai putin, sunt din ce in ce mai tentati sa vanda parcelele care in loc de profit le aduca numai munca.

Integral in Curentul