Insotit de presedinta Finlandei, Tarja Halonen, si de premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, seful statului rus, Vladimir Putin, a inaugurat in orasul Saransk Festivalul popoarelor ugro-finice, scrie Komsomolskaia pravda. Nicaieri si niciodata Putin nu a avut parte de o asemenea intampinare.

Autoritatile locale, care au considerat o chestiune de onoare sa construiasca, in cinstea vizitei prezidentiale, ceva gradios, nu s-au lasat nici de aceasta data - orasul Saransk e de nerecunoscut, relata, cu usoara ironie, corespondentul cotidianului citat.

Un stadion nou, un treatru nou, din peisaj au disparut case vechi de dragul unor spatii verzi. Saransk a fost spalat si lustruit, chiar si politic: in ajun, a fost ascuns dupa gratii milionarul local Sardaev - singurul opozant din republica. „Asa, pentru orice eventualitate, sa nu incurce socotelile”, comenta KP.

Dincolo insa de aceste aspecte care tin, oarecum, de un specific rusesc, prezenta la festival a celor doi demnitari straini poate fi considerata o mica victorie a Kremlinului. Pentru ca liderul estonian, la fel de ugro-finic, nu a fost invitat, spre furia autoritatilor de la Tallin.

Un deputat al parlamentului estonian, Marko Mihhelson, a declarat ca Finlanda si Ungaria „pun sub semnul indoielii solidaritatea UE, daca liderii lor au plecat la Saransk fara colegul estonian”. Intre timp, la Saransk cei trei demnitari s-au distrat pe cinste: au dansat, au cioplit in lemn, au baut braga si au mancat.

„A fost ceva simbolic... Dar nu simbolul solidaritatii UE. Mai degraba o aluzie la unitatea Rusiei cu toate popoarele ei, inclusiv cu popoarele pasnice vecine. Iar cele nepasnice pot sta si acasa...”, a comentat KP.

La conferinta de presa finala, Putin a amintit ca anul viitor Rusia va gazdui lucrarilor congresului popoarelor ugro-finice. „Voi face astfel incat sa fiu prezenta...”, a promis Tarja Halonen. Iar cand Gyurcsany a spus ca „limba este poezia sufletului”, Putin a remarcat: „Posibil sa fie asa, dar burta este restul”.