Presa de astazi acorda multa atentie schimbarii generalului Ionel Marin de la SRI. Gandul anunta cu emfaza ca incepe deparazitarea la varful SRI. Evz noteaza ca adevaratul motiv al inlaturarii generalului ar fi implicarea sa in scandalul biletelelor lui Florian Coldea care au ajuns la PSD.

In Romania libera se aminteste ca fostul adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii ar fi avut un rol activ in spargerea baricadei de la Intercontinental, in noaptea de 21 decembrie 1989.

SRI a negat ca motivul plecarii lui Marin ar fi implicarea in scandalul biletelelor, informeaza Adevarul.

Gandul

Incepe deparazitarea la varful SRI

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul privind eliberarea generalului-locotenent Ionel Marin din functia de director adjunct al Serviciului Roman de Informatii si a aprobat trecerea lui in rezerva. Textul decretului nu indica motivele trecerii in rezerva a generalului Marin, dar se pare ca acesta ar fi cerut sa iasa la pensie. Generalul Marin este un personaj controversat.

Cel mai recent scandal de care se leaga insa numele generalului Ionel Marin se refera la biletelul lui Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, care a ajuns in mana lui Mircea Geoana, presedintele PSD.

Notitele lui Coldea, facute publice de presedintele PSD, il incriminau atat pe Florian Coldea, cat si pe Traian Basescu, spun adversarii politici ai sefului statului, pentru actiuni de politie politica impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale, in timpul actiunii de suspendare a presedintelui Romaniei. Coldea este socotit omul lui Basescu, iar Ionel Marin - omul PSD-ului.

Dupa disparitia notitelor din biroul lui Coldea si reaparitia lor la Mircea Geoana, in SRI s-a declansat o ancheta interna menita sa afle cum au iesit biletelele din institutie. Rezultatele anchetei n-au fost facute publice, dar generalul Marin a fost trecut in rezerva.

Integral in Gandul

Evenimentul Zilei

Gen. Marin, inlaturat din conducerea SRI

Adjunctul SRI, generalul-locotenent Ionel Marin, a fost inlaturat de la conducerea serviciului, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru eliberarea sa din functie, la propunerea directorului SRI, George Maior.

Audiat recent de comisia SRI din parlament, Marin a insinuat ca biletelele in care se facea referire la anumite dosare ale unor judecatori ai Curtii Constitutionale ar fi ramas la George Maior.

Integral in Evz

Romania libera

Schimbare de garda la varful SRI

Ionel Marin a fost numit adjunct al directorului SRI in 2001 si a detinut functii de conducere in Ministerul Apararii Nationale, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul de Interne si Directia Generala de Informatii a Apararii. El a fost inaintat in gradul de general de brigada in anul 2000 si a devenit general de divizie in 2002. In anul 2004 a primit gradul de eneral-locotenent.

In urma cu un an si jumatate, un cotidian central a dezvaluit ca fostul adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii ar fi avut un rol activ in spargerea baricadei de la Intercontinental, in noaptea de 21 decembrie 1989, operatiune soldata cu mai mult de 50 de victime

Se pare ca schimbarile de la varful SRI nu se vor opri aici.

Citand in continuare surse din serviciile secrete, Mediafax anunta si posibila demitere a altor sefi ai Serviciului: adjunctul directorului SRI, generalul Dumitru Zamfir, seful Inspectoratului de Contraspionaj al SRI, generalul Ionel Bidireci, si seful Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, generalul Ion stefanut.

Plecarea celor trei generali ar face parte din strategia de innoire a SRI, pe care seful CSAT, Traian Basescu, urmareste sa o puna in practica la nivelul intregii comunitati de informatii.

Integral in Romania libera

Adevarul

„Numarul 2“ din SRI, fortat sa se pensioneze

Surse din serviciile secrete sustin ca generalul Marin i-ar fi dat liderului PSD, Mircea Geoana, notitele lui Florian Coldea, care a declansat scandalul "SRI - politie politica", in cursul lunii aprilie. Ulterior, comisia parlamentara care a anchetat cazul Coldea a stabilit ca nu poate fi acuzat de politie politica, fiind vorba de "un caz izolat", si nu de o practica.

SRI a infirmat ieri ca un posibil motiv al eliberarii lui Ionel Marin ar fi implicarea sa in scandalul biletelelor. Ionel Marin a fost numit director adjunct la SRI de catre fostul director Radu Timofte, in vara anului 2001. Inainte, Ionel Marin a detinut diverse functii de conducere in MApN, SPP, Directia Generala de Informatii a Armatei si in Ministerul de Interne.

Despre generalul Marin s-a scris in presa ca ar fi participat la represiunea din decembrie 1989, cand avea gradul de capitan. Comisia parlamentara care a anchetat sesizarile a stabilit ca Ionel Marin nu a fost implicat in actiuni represive in timpul Revolutiei.

Integral in Adevarul