Mihail Guteriev paraseste Russneft, companie pe care a cladit-o acum mai bine de cinci ani. Demisia a fost anuntata zilele trecute de angajatii companiei. Guteriev negociaza acum vanzarea Russneft cu patronul companiei Bazel, Oleg Deripaska. Surse informate, citate de presa rusa, sustin ca s-ar fi ajuns deja la o intelegere.

Guteriev a intrat in afacerile cu petrol in ianuarie 2000, cand a renuntat la mandatul de deputat in favoarea functiei de presedinte al companiei Slavneft, post din care a fost inlaturat doi ani mai tarziu.

Tot atunci, el si-a fondat propria companie petroliera si, in cinci ani, a cumparat, cu sprijinul financiar al firmei Glencore, un numar de 30 de intreprinderi cu rezerve insumate de 600 milioane tone titei.

In 2005, Russneft a achizitionat o serie de active YUKOS, inclusiv pachetul de actiuni detinut de acest grup la holdingul infiintat cu MOL-ul unguresc.

La inceputul anului trecut, Russneft a convenit conditiile de cumparare a 49% din actiunile companie slovace Tanspetrol, spre marea nemultumire a unor cercuri politice si de afaceri din Europa, potrivit unui inalt functionar de la Kremlin, citat de Vedomosti. In toamna lui 2006 au aparut si primele mari probleme cu organele de ordine.

Insusi Guteriev a fsot acuzat de neplata impozitelor si afaceri ilegale, fiindu-i interzis, pe perioada anchetei, sa paraseasca Rusia. Se spune ca au fost puse sub sechestru 30% din actiunile Russneft.

„Prin plecarea sa si vanzarea ulterioara, Guteriev vrea sa scoata compania si echipa lui de colaboratori de sub amenintare, pentru ca Russneft sa nu repete soarta managerilor IUKOS”, a explicat pentru Vedomosti o sursa apropiata Russneft.

Potrivit acestora, dupa lungi si dificile negocieri, Guteriev si Deripaska au ajuns, se pare, la o intelegere privind pretul de achizitie: 6,5 miliarde dolari.