Festivalul Peninsula de la Tirgu Mures desfasurat intre 25 si 29 iulie va aduce o selectie a celor mai apreciate pelicule prezentate la festivaluri de film din Romania si Ungaria.

Potrivit site-ului festivalului, in cele cinci zile ale manifestarii Peninsula 2007 vor putea fi vizionate filme prezentate la opt festivaluri: Astra (2006 oct. Sibiu), Alter-native (2006 noi. Tg-Mures), B-ucharEST (2007 apr.

Bucuresti), Mediawave (2007 aprilie-mai, Gyor), Festivalul de Foarte Scurt Metraj (2007 mai), FILM.DOK (2007 mai, Miercurea Ciuc), Simultan (2007 mai, Timisoara), TIFF (2007 iun. Cluj-Napoca, Sibiu).

In cadrul sectiunii Best of Film Festivals vor fi proiectate cateva din lung-metrajele de succes din cinematografe.

  • Pasaport pentru Paradis (The Angelmakers, r. Asrid Bussnik, 2005, 33 m.) Nagyrev pare a fi doar un alt loc uitat de lume din zona rurala a Ungariei. Dar conform istoriei, in anii ?20, dupa o serie de morti misterioase printre barbatii satului, s-a demonstrat ca acestia fusesera otraviti cu arsenic. Arma crimei era banala hartie de muste, iar criminalii - chiar sotiile victimelor.

    Personajele intervievate rememoreaza evenimentele, cunoscute si din filmul Hukkle (Hic!) al lui Gyorgy P?lfi. Sunt povesti despre relatia dintre sexe si despre situatii in care confruntarile pot duce la comportamente extreme. Coproductia scotiana-olandeza-maghiara regizata de Astrid Bussink a fost castigatorul sectiei student films la ASTRA 2006.

  • Blestemul ariciului (r. Dumitru Budrala, 2004, 93 m.) Autorul urmareste o familie extrem de saraca de tigani in lupta lor pentru supravietuire: „Am tinut la magar mai mult ca la omul meu si la copiii mei, da’ acuma o murit. Daca as avea un magar, eu as trai ca parlamentarii in Parlament” - declara Turica, unul dintre personajele filmului.

    Filmul trece dincolo de stereotipiile despre tigani, urmarandu-i din sat in sat, cum cara in spate legaturi uriase de maturi si cosuri, pe care incearca sa le vanda. O imagine excelenta, alaturi de limbajul colorat al personajelor, ne poarta intr-o lume a carei existenta este aproape de neconceput pentru cei mai multi dintre noi.

    Documentar premiat la prestigioase festivaluri din Barcelona, Belgrad, Ungaria si Romania, in regia lui Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Fest.

  • Timp (Shi Gan, r. Kim Ki-duk, 2006, 97 m.) (EN) Cel de-al 13-lea film coreean, Kim Ki-duk este o poveste despre transcendenta dragostei, prezentat in imagini foarte puternice. O pereche de indragostiti se zbat pentru o problema clasica: pastrarea atractiei pentru celalalt, dar isi aleg metode neconventionale.

    Filmul se deschide cu secvente ce prezinta o femeie in timpul unei operatii de chirurgie plastica. Ne-am putea astepta ca un asemenea inceput sa duca la un film despre frumusete ca obsesie a societatii - o societate populata de eroi narcisisti, dar de fapt aceasta este o lucrare cu traiectorii mai putin previzibile.

    Marele premiu la Chicago, in 2006 si film prezentat in competitia de lungmetraje la B-EST 3.

  • O zi din viata lui Andrei Arsenevitch (Une journee d'Andrei Arsenevitch, r. Chris Marker, 2000, 55 m.) Documentarul lui Chris Marker a fost una dintre cele mai importante proiectii ale festivalului B-EST, inclus in sectiunea RUSSIAN CUT (omagiu destinat filmelor rusesti, care au inflentat cinematografului international).

    Un omagiu adus lui Andrei Tarkovski, portretul unui geniu, care dirijeaza finalizarea ultimului sau film de pe patul de moarte. Filmul include si reintalnirea dintre Tarkovski si fiul sau, dupa 20 de ani, un moment deosebit de emotionant si ecranizat pe masura.

  • 37 de moduri de intrebuintare a unei oi moarte (37 Uses for a Dead Sheep, r. Ben Hopkins, 2006, 73 m.) Pamir Kirghiz e un grup etnic izolat, alcatuit din aprope 2000 de oameni din regiunea Pamir a Asiei centrale. Pentru a le spune povestea o echipa de filmare ajunge in 2005 in satul lor.

    Intr-o serie de „capitole” vedem interviuri revelatoare si amuzante cu kirghizii intr-o varietate de stiluri cinematografice, si scene comice despre interactiunea dintre echipa de film si comunitate. Castigator la Berlinala 2006 si inscrisa in competitia B-EST 2007!

    Daca sesiunea de Best of Film Festivals se va deschide cu „Marele jaf comunist“, regizat de Alexandru Solomon, inchiderea va apartine ultimului film al regretatului regizor Cristian Nemescu „California Dreamin’ (nesfirsit)“.
    De asemenea, vor avea loc si proiectii ale unor filme din afara festivalurilor, ca „Labirintul lui Pan“ si „Borat“.