Centrul rus pentru sondarea opinie publice "Iuri Levada" a vrut sa afle cine cred cetatenii ca este cel mai tare din Rusia. Majoritatea raspunsurilor au indicat, in primul rand, pe presedintele Putin si, in al doilea rand, FSB.

Comentand aceste rezultate, cotidianul Gazeta estima ca rusii continua sa nu inteleaga principiul separaiei puterii in stat si nici macar nu le trece prin cap ca cele trei verigi ale puterii - executiva, legislativa si justitia - trebuie judecate fiecare in parte.

Dupa cum rezulta din chestionar, adevarata sursa a puterii nu este considerat poporul, ci forta. Nu intamplator, cei mai importanti s-au dovedit a fi seful tarii si serviciile speciale, FSB, fostul KGB.

Ce-i drept, pe locul trei a fost acordat nu fortei brutale, ci banilor, care in sondaj au fost identificati sub titlul de „oligarhi, bancheri, finantisti”.

In ce priveste justitia, strans legata, prin definitie, de notiunea de dreptate, a fost aruncata undeva pe locul 11, la doua pozitii dupa directorii marilor intreprinderi - cei pe care rusii ii vad nu atat la televizor, ci in viata de zi cu zi si de a caror putere depinde direct salariul lor.