O prima varianta a mult asteptatului “manual” pentru solicitantii de fonduri europene se afla acum pe internet. Este vorba despre “Ghidul solicitantului” pentru Axa 2 a Programului Operational Regional, anuntat de Ministrul Laszlo Borbely cu mai bine de doua saptamani in urma.

Domeniul de finantare vizeaza numai autoritatile publice locale care doresc sa realizeze proiecte de infrastructura. Structura acestui document si o parte din informatiile pe care le contine pot fi utile, la nivel orientativ, si pentru alte categorii de beneficiari care asteapta lansarea unor documente similare.

O mica intarziere

Ministerul Dezvoltarii nu a publicat insa varianta finala, aceasta aflandu-se inca in lucru la directiile de specialitate. Ea “poate contine modificari in functie de hotararile Comitetului de Monitorizare si va fi pusa la dispozitia tuturor celor interesati odata cu lansarea oficiala a axei prioritare”, se precizeaza in partea introductiva a documentului.

Deocamdata, nu exista informatii despre momentul in care va aparea versiunea oficiala, cu toate ca ministrul Laszlo Borbely anuntase initial data de 25 iulie pentru lansarea acestei axe.

Clarificari legate de cheltuielile eligibile

Documentul contine multe detalii importante pentru beneficiari. Dintre acestea, mentionam lista cheltuielilor efectuate incepand cu 1 ianuarie 2007, care pot fi decontate dupa aprobarea proiectelor: studiu de prefezabilitat, studiu de fezabilitate, studii de teren, avize, acorduri, taxe pentru obtinerea autorizatii, proiect tehnic, cheltuieli pentru achizitia terenului. “Procedurile de achizitie derulate pentru

efectuarea cheltuielilor mentionate trebuie sa fie realizate dupa data de 1 ianuarie 2007”, se precizeaza in document.

Alte puncte esentiale din continutul Ghidului

Documentul mai explica in detaliu criteriile de evaluare si selectie, completarea si depunerea cererii de finantare, verificarea documentelor de eligibilitate, drepturile si obligatiile beneficiarilor.

Exemple de precizari din Ghidul solicitantului:

● solicitantul trebuie sa prezinte o copie dupa documentele care atesta faptul ca infrastructura si terenul pe care se face investitia sunt in proprietatea si administrarea sa.

● Cererile de finantare se depun in sesiuni lunare, intre prima si ultima zi lucratoare a fiecarei luni, la sediul agentiei pentru dezvoltare regionala din regiunea unde are loc implementarea proiectului.

● Cererea de finantare (in original si 3 copii), inclusiv CD-ul cuprinzand varianta electronica a cererii de finantare, va fi trimisa intr-un colet sigilat prin posta recomandata, curier, sau depuse personal, la sediul Organismului Intermediar al POR28 din cadrul agentiei pentru dezvoltare regionala din regiunea unde are loc implementarea proiectului.

● In cazul respingerii unei Cereri de finantare pe motiv de neconformitate administrativa / neeligibilitate / punctaj tehnic si financiar insuficient sau in urma evaluarii strategice, Solicitantul va fi informat asupra motivelor de respingere si i se vor face recomandari privitor la imbunatatirea Cererii de finantare (a proiectului).

● Expertii evaluatori (prin secretariatul asigurat de Organismul intermediar) pot solicita clarificari privind Cererea de finantare. Solicitantul va trebui sa transmita clarificarile in conditiile si termenul limita specificate in solicitarea de clarificari. Nerespectarea acestor conditii poate duce la respingerea Cererii de finantare.

● Punctajul obtinut in urma evaluarii tehnice si financiare trebuie sa fie de minim 3,5 puncte.

● Daca beneficiarul nu reuseste sa puna in aplicare proiectul in conditiile asumate si stipulate incontractul de finantare, acesta trebuie sa isi asume esecul partial sau total in realizareaobligatiilor. In acest caz, Autoritatea de Management isi rezerva dreptul de a intrerupe platile.

● Contributia din fondurile publice (nationale si comunitare) poate fi redusa si/sau Autoritatea de Management poate cere inapoierea, in totalitate sau partial, a sumelor deja platite, daca beneficiarul nu respecta termenii contractuali.

● Autoritatea de Management va pune la dispozitia beneficiarilor „Instructiuni privind modul de plata al TVA-ului pentru contractele finantate in cadrul POR”, ce vor detalia fluxurile de documente si fonduri intre beneficiari si Autoritatea de Management.

Nota MDLPL: « Publicarea in aceasta varianta are ca scop familiarizarea potentialilor solicitanti cu conditiile de accesare a finantarii din cadrul acestei axe din POR precum si imbunatatirea si clarificarea prevederilor si aspectelor continute in acest ghid. Eventualele observatii si recomandari pot fi transmise la adresa de email oana.ipati@mdlpl.ro