Viceprimarul Razvan Murgeanu a facut pact cu Securitatea pentru o pereche de blugi, noteaza Evz. El spune ca desi a semnat un angajament, nu a dat niciodata note informative, scrie Cotidianul. "Autodenuntul" lui Murgeanu intervine in contextul in care numele lui este vehiculat printre viitorii candidati la Primaria Capitalei, afirma Romania libera. Desi si-a vazut recent dosarul la CNSAS, viceprimarul Capitalei sustine ca nu-si aminteste numele conspirativ, scrie Jurnalul National.

"Pentru un casetofon Sanyo si o pereche de jeansi, cumparate din shop printr-un coleg strain, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, a ajuns in beciurile Militiei. Avea 19 ani si era in primul an la facultate. A avut de ales: puscaria sau angajamentul de turnator.

O pereche de jeansi si un casetofon Sanyo, cumparate printr-un coleg de facultate panamez de la shopul din Hotelul Ambasador, l-au bagat pe Razvan Murgeanu in beciul Militiei. Asa a ajuns viceprimarul Capitalei, in 1978, la doar 19 ani, sa semneze un angajament cu Securitatea.

Murgeanu a recunoscut sambata, intr-un interviu acordat BBC, ca a facut pactul cu diavolul de frica sa nu fie exmatriculat din facultate si bagat la puscarie, insa sustine ca niciodata de atunci nu si-a turnat vreun coleg. Dezvaluirile viceprimarului sunt aparent spontane, Murgeanu negand ca ar fi fost santajat de cineva.

Acesta admite insa ca aparitia informatiei, in diverse medii, inca din luna februarie, ar putea avea legatura cu o potentiala dorinta de-a sa de a candida pentru un post mai mare.

Sefii sai pe linie de partid se declara mirati de poveste si asteapta decizia CNSAS pentru a lua masuri. Surse din Partidul Democrat spun insa ca in interiorul PD se stia de cel putin un an despre situatie", afirma Evz.

"Viceprimarul democrat al Capitalei, Razvan Murgeanu, a recunoscut, intr-un interviu acordat BBC, ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea. Numele lui Murgeanu a fost vehiculat ca potential candidat al PD la Primaria Capitalei, in 2008.

Razvan Murgeanu a povestit, in interviul acordat BBC, ca, in timpul studentiei, a semnat un angajament cu Securitatea, primind si un nume de cod, pe care insa nu si-l aminteste: "Cand eram student in anul I, am fost cu un coleg de-al meu de grupa sa-mi cumpar un casetofon de la un shop.

Eu neavand valuta, el avand, eu am cumparat valuta de la el - el era student strain -, m-am dus acolo. si, cand am iesit, ne-au luat frumos, ne-au bagat intr-o duba si m-am trezit la sectia 1 intr-un beci. (...) Nu stiu daca implinisem 20 de ani.

Mi-am bagat nasul si gata, ai pierdut facultatea... Am intrat intr-o moara de genul asta... Lui i-au dat drumul, ca era cetatean strain, si am ramas eu la beciul respectiv.

Ma rog, nu stiu daca asta e o scuza, dar eram bombardat, eram destul de tanar pe vremea aia... Ei mi-au spus: «Dom’le, daca ne ajuti sa-i depistam pe astia, pe studentii straini care fac nu stiu ce, iti dam drumul». Am semnat chestia asta, dupa care m-au cautat la facultate dupa vreo doua luni, eu am crezut ca sunt de la militie. (...) Un angajament.

Da, mi-au dat un nume conspirativ, nici nu stiu ce nume conspirativ mi-au dat". Viceprimarul Capitalei sustine ca n-a dat nici o nota catre Securitate si ca ofi-terul care l-a racolat a propus ca din aceasta cauza sa fie scos din reteaua informativa", noteaza Romania libera.

"Viceprimarul Razvan Murgeanu spune ca, desi a semnat un angajament cu Securitatea in primul an de facultate, nu a dat niciodata note informative.

Razvan Murgeanu a recunoscut vineri, intr-un interviu la BBC Romania, ca a semnat un angajament cu Securitatea la inceputul studentiei ca sa scape de inchisoare si sa nu piarda facultatea.

Contactat telefonic, viceprimarul a declarat pentru Cotidianul cum a ajuns sa semneze documentul prin care se angaja sa dea note informative despre studentii straini, fara a-si aminti insa ce nume conspirativ i-a fost atribuit.

„Eram in fata la hotel Ambasador, era un shop acolo de unde voiam sa cumpar blugi si un casetofon si am cumparat valuta de la colegul meu de camera, care era strain.

Imediat ne-a ridicat Militia... Ofiterul mi-a zis ca rupe declaratiile si nu ma baga la pirnaie si nici nu pierd facultatea daca sint de acord sa fiu cu ochii pe ei (studentii straini - n.r.), daca fac vreo prostie. Am semnat. Scriam ca sint si homosexual, numai sa ies de acolo“, povesteste Murgeanu.

Viceprimarul Capitalei spune ca nu crede ca atunci stia ce semneaza sau ce repercusiuni urma sa aiba, insa nu ii pare rau pentru ca, „daca nu semnam, poate acum nu mai eram nici inginer, nici nimic“. „Nu am facut politie politica, pentru ca nu am dat nici o declaratie despre nimeni, deci implicit nu a suferit nimeni de pe urma mea“, adauga acesta.

Murgeanu spune ca va cere CNSAS-ului sa dea un verdict in cazul sau. El precizeaza ca a fost la CNSAS, unde si-a vazut dosarul si ca in acesta figura consemnarea: „Nu vrea sa scrie, nu vrea sa dea nimic, propun sa-l scoatem din reteaua informativa“.

Viceprimarul spune ca va face o copie a dosarului, pe care o va publica pe Internet, „ca sa vada toti ce au scris aia de la Securitate, ca nu am vrut sa vorbesc“, scrie Cotidianul.

""M-am dus acolo si cand am iesit ne-au luat frumos, ne-au bagat intr-o duba si m-am trezit la Sectia 1 intr-un beci. (...) Mi-am bagat nasul si, dom’le, gata, ai pierdut facultatea... Am intrat intr-o moara de genul asta... Lui i-au dat drumul, ca era cetatean strain, si am ramas eu la beciul respectiv.

Ma rog, nu stiu daca asta e o scuza, dar eram bombardat, eram destul de tanar pe vremea aia... Ei mi-au spus ca «dom’le, daca ne ajuti sa-i depistam pe astia, pe studentii straini care fac nu stiu ce, iti dam drumul».

Am semnat chestia asta, dupa care m-au cautat la facultate, dupa vreo doua luni de zile... si eu am crezut ca sunt de la militie...", povesteste Murgeanu.

Acesta este momentul cand a semnat angajamentul si a primit un nume conspirativ. Pe care nu si-l mai aduce aminte, cu toate ca a vazut dosarul recent. Ulterior ar fi refuzat sa dea si informatii, iar Securitatea, surprinzator, l-a lasat in pace. Ba chiar a propus scoaterea lui din retea. "M-au fugarit vreo sase luni pe chestia asta, ma tot invitau sa ma duc nu stiu pe unde.

Eu le-am spus: «Dom’le, nu va suparati, nu vin, nu vin». Vreau sa va spun, ca sa-ntelegeti. N-am dat nici o declaratie nimanui, niciodata. Este scris acolo, pentru ca ofiterul ala, sau ce dracu’ era ala, a venit acolo si a scris: «Nu vrea sa scrie, nu vrea sa dea nimic, propun sa-l scoatem din reteaua informativa».

Spre norocul meu, ala a scris acolo: «Nu vrea, dom’le, asta e un nebun». Asa a scris: «Nu vrea, minte»." Din aceasta cauza, Murgeanu sustine ca ar fi stat "din palma in palma" pana la Revolutie si i s-au refuzat si functii in PCR", noteaza Jurnalul National.