Chisinau si Moscova au gasit o noua parghie de presiune asupra Transnistriei. La inceputul saptamanii a fost deschis un gazoduct care permite furnizarea gazelor rusesti in Moldova ocolind teritoriul nerecunoscutei republici. Este deja a doua conducta de acest gen. Odata cu intrarea ei in exploatare, Rusia si Moldova pot sa decupleze fara nici o grija Transnistria de la gazul rusesc.

Expertii nu exclud posibilitatea ca acest „argument” poate fi oricand pus in actiune in cadrul dialogului cu regimul de la Tiraspol, scrie Nezavisimaia gazeta. Ultimele luni au insemnat pentru relatiile dintre Moscova si Chisinau o ameliorare considerabila.

Rusia a rezolvat problema reluarii importurilor de vinuri moldovenesti, iar in iulie a inceput exportul de energie electrica rusa spre UE via Moldova. In acelasi timp, noteaza cotidianul citat, se constata o racire in raporturile dintre Moscova si Tiraspol. In situatia creata este suficient sa fie oprita conducta magistrala pentru ca Transnistria sa ramana fara gaze naturale.

Se impune insa si acordul Ucrainei, pe al carei teritoriu se afla robinetul. Dupa cum constatau pentru NG surse din parlamentul de la Chisinau, Rusia detine, in prezent, toate parghiile care, odata actionate, pot inchide cercul blocadei in jurul Transnistriei.

Din Rusia vin bani, materie prima, gaze si energie electrica, avand in vedere ca Hidrocentrala Moldova este proprietatea companiei InterRAO, filiala a concernului rus RAO EES.