Evz

Secretul lui Daniel: fratele cel mare

de     Evenimentul Zilei
Luni, 6 august 2007, 0:00


Foto: Rompres

Inalt Prea Sfintitul Daniel, pe numele sau de mirean Dan Ilie Ciobotea, a fost ridicat in 1990 de la rangul de consilier patriarhal la cel de episcop vicar, pentru ca dupa numai cateva luni sa devina Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Ce il recomanda pentru o pozitie atat de inalta in momentul in care nu implinise nici 40 de ani? Absolvent al Institutului Teologic din Sibiu in 1974, in plina dictatura ceausista, Dan Ilie Ciobotea a reusit sa-si continue studiile in strainatate, la universitati din Franta si Germania.

Mai mult, incepand din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elvetia), unde a fost si director adjunct intre 1986 si 1988.

In aceeasi perioada, in care putini romani visau sa intre macar in posesia unui pasaport, a participat la numeroase intruniri religioase in Europa si SUA.

De aici si speculatiile privind relatiile sale apropiate cu Securitatea, care se infiltrase in Biserica Ortodoxa Romana la toate nivelurile, de la elevii de seminar pana la prelati.

Din blugi la vesminte arhieresti

Dan Ilie Ciobotea a intrat in casta monahala in august 1987, ceremonia de tundere fiind oficiata la Manastirea Sihastria de catre parintele arhimandrit Ilie Cleopa.

Dupa numai un an, intors in tara, proaspatul calugar Daniel a fost promovat in structura Patriarhiei, pe functia de consilier si director al sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic”.

De la blugii cu care era imbracat pe vremea cand activa in Elvetia a ajuns in scurt timp sa poarte vesmintele celor mai inalte ranguri arhieresti.

Astfel, in martie 1990 a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul Lugojanul. Pentru ca, in iulie acelasi an, sa fie inscaunat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a doua pozitie dupa cea de Patriarh.

A cerut retragerea lui Teoctist

In ianuarie 1990, preacucernicul protosinghel Daniel devenise presedintele Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, care milita intre altele pentru inlaturarea Prea Fericitului Teoctist.

Alti membri ai miscarii erau profesorul Dumitru Staniloae si preotul Constantin Galeriu, precum si actualul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania.

Ceea ce nu l-a impiedicat insa pe fostul Patriarh sa-i promoveze pe o parte dintre cei care ii cereau retragerea din fruntea Bisericii Ortodoxe Romane.

La vremea respectiva, decizia Prea Fericitului Teoctist de a-l promova pe Daniel ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei a fost considerata surprinzatoare.

Unii au interpretat alegerea facuta in defavoarea unor prelati puternici ca IPS Antonie Plamadeala al Ardealului, IPS Nicolae Corneanu al Banatului sau IPS Nestor Vornicescu al Olteniei drept o dorinta de a evita scandalurile legate de colaborarea cu vechiul regim.

Altii au vazut in tanarul ierarh Daniel, care activase in strainatate alaturi de reprezentanti ai altor biserici crestine, un adept al ecumenismului si al aripii reformatoare. Anumite voci au acreditat ideea ca prin aceasta promovare s-ar fi incercat spargerea miscarii care il contesta pe Patriarh.

Managerul Mitropoliei

Cert este ca, in cei 17 ani de cand se afla in fruntea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel a reusit sa transforme institutia intr-o adevarata fabrica de bani. Principala ei putere financiara se bazeaza pe numeroasele proprietati imobiliare redobandite dupa 1990.

Astfel, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a obtinut din revendicari in jur de 5.000 de hectare de teren agricol, initial arondate, dar apoi administrate de o firma proprie, Terra Crucis. In prezent, sunt pe rol alte cateva zeci de procese pentru retrocedarea unor bunuri care i-au apartinut inainte de regimul comunist.

In 1990, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a primit sase vile in statiunea Durau, dar si sala polivalenta neterminata din patrimoniul fostului Oficiu Judetean de Turism Neamt.

Trei ani mai tarziu, a cumparat Hotelul Cascada, devenit ulterior Pelerinul, proprietate a SC Durau SA.

Intregul complex se numeste Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” si ofera, contra cost, cazare si loc pentru conferinte.

Tot in domeniul turismului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei detine Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva” si un hotel in cadrul Institutului Ecumenic „Sf. Nicolae” din Iasi.

De asemenea, are cinci brutarii, sase cantine sociale si complexul Albina, o fabrica de lumanari si tamaie. Institutia dispune si de un sistem privat de sanatate: centrul medical Providenta si patru cabinete stomatologice la Dorohoi, Sihastria, Razboieni si Iasi.

O alta initiativa, in ton cu vremurile, e un site de shopping on-line, magazinvirtual.trinitas.ro, unde pot fi comandate carti, CD-uri, casete audio, icoane, vesminte bisericesti sau suveniruri.

„Mogul” al presei religioase din Romania

Sub patronajul IPS Daniel, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-a infiintat si un trust media. In anii ‘90 au fost deschise mici tipografii la Iasi si Manastirea Neamtului. Cele mai multe dintre materialele tiparite aici au caracter religios si sunt scoase la vanzare prin biserici sau prin punctele proprii de distributie.

Din 1998 a inceput sa emita Radio Trinitas, care detine acum nu mai putin de 24 de licente in toata tara. In 2005 a luat fiinta si cotidianul „Lumina”, editat de SC Golia SA. Un proiect recent este infiintarea televiziunii Trinitas, care va emite din acest an.

Din pozitia de pastor al unui trust media, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a adoptat o atitudine de respingere totala fata de restul presei. Practic, niciun ziarist nu-l poate contacta nici daca asteapta cateva saptamani.

De aceeasi lipsa de transparenta s-a lovit si EVZ - Editia de Moldova atunci cand a realizat campania „Cei mai puternici ieseni”. Clasat pe primul loc in top, IPS Daniel a refuzat sa acorde orice declaratie ziarului nostru. Dupa repetarea cererii, purtatorul de cuvant al Mitropoliei a raspuns ca includerea unui ierarh in acest clasament ar fi „inoportuna”.

A ajutat PSD

IPS Daniel e pomenit intr-una dintre celebrele stenograme ale sedintelor PSD din 2004. E vorba despre un schimb de replici intre senatorul Ion Solcanu si premierul Adrian Nastase.

Ion Solcanu: „As vrea sa subliniez rolul foarte mare al Bisericii in referendum. Ne-a ajutat. Cel putin la Iasi, ce au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci de mii de oameni, e impresionant. Iar ieri am avut o sfintire de biserica de o ora si jumatate cu domnul Valer Dorneanu, iarasi Mitropolitul a facut un apel.

S-a comportat extraordinar si cred ca e bine sa gasiti dv. timpul potrivit sa le multumiti individual”.

MITROPOLITUL, ACUZAT DE FRATELE SAU

„A fost ofiter de Securitate sub acoperire. E un diavol!”

Nu toti cei din familia IPS Daniel il vad cu ochi buni pe cel care ar putea deveni urmatorul Patriarh. Gheorghe Ciobotea, zis Ghita, are 61 de ani si este fratele mai mare al actualului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Este un om simplu, fost tractorist si traieste intr-o saracie lucie, impreuna cu familia, in satul Dobresti, din judetul Timis. Este certat de mai multi ani cu inaltul ierarh, pe care il ocaraste cum ii vine la gura.

Certati de la mostenire

Ghita Ciobotea povesteste ca, acum 24 de ani, a fost dat afara de propriul frate din casa pe care o cumparase. In 2000 a acceptat sa renunte in favoarea lui si la partea ce i se cuvenea din gospodaria parinteasca. In plus, sustine ca, in 2004, IPS Daniel s-a intabulat prin fals pe tot terenul mostenit de la bunici.

Cei doi frati si sora lor, Florica, au mostenit o casa la intrarea in Dobresti, comuna Bara, precum si 24,69 hectare, din care 21 de teren agricol si restul de padure. Pamantul apartinuse bunicii, care l-a primit cadou de la o boieroaica pe care a servit-o ani la rand, la conac.

Traieste in mizerie

Acum, Ghita Ciobotea imparte cu nevasta si cu unul dintre baieti o camera mica, mobilata cu paturi de spital, din fostul sediu al CAP. Este ultima cladire din Dobresti, pe care barbatul a cumparat-o in 1991 cu mare greutate.

Imaginea contrasteaza cu casa parinteasca, prima de la celalalt capat al satului, zugravita in alb, cu termopane si antena parabolica. Imobilul apartine Mitropolitului, care vine aici sa se reculeaga cateva zile in fiecare vara.

In schimb, asa-zisa locuinta a lui Ghita Ciobotea nu are nici curent electric. Desi cand s-a cununat era cel mai bogat flacau, iar aleasa lui i-a adus zestre o Dacie nou-nouta, acum se descurca greu.

Muncesc de dimineata pana seara, ingrijind o vaca si vreo 200 de oi. Din vanzarea branzei abia reusesc sa-si cumpere d-ale gurii. La haine nu se mai gandesc de mult si umbla cu incaltari ieftine, din guma.

Sustine ca l-a tinut in scoala

Pe 29 martie 2007, Ghita Ciobotea a facut plangere penala impotriva fratelui Mitropolit. L-a reclamat pentru ca, sustine el, s-a intabulat in fals in Cartea Funciara, ca unic proprietar al pamantului mostenit de la bunici.

„S-a purtat foarte murdar cu mine. A luat tot, toata averea parinteasca. Fratele meu, Mitropolitul, a facut acte in 2004 cu primarul din Bara si mi-a luat tot. El e omul lui Satana, nu e om al Bisericii! A fost ofiter de Securitate sub acoperire.

Sa stie lumea cine-i, sa-l vada. Eu am lucrat flamand si rupt pentru ca sa-l tin la scoli, iar el ma scoate-n strada. E un diavol!”, spune, cu naduf, Ghita Ciobotea.

Acesta povesteste ca, dupa ce tatal lor i-a abandonat, a muncit din greu timp de 12 ani ca sa-si intretina familia. Fratelui mai mic i-a platit si meditatiile, cu 30 de lei ora, ca sa poata da admitere la Teologie. Iar pana cand a terminat facultatea, l-a tinut pe banii lui in scoala si la internat.

„Lucram pe tractor, am fost tractoristul satului. Si puscarie am facut pentru fratele meu, om al bisericii, si pentru sora noastra. Ca i-am iubit. Am facut un an de puscarie, in 1975, ca nu s-a ajuns cu bani atunci, si-am furat. Tot ca sa le dau lor!”, isi aminteste Ghita Ciobotea.

„Au facut fals la un notar”

In 1998, cei trei au depus acte pentru a primi inapoi terenurile mostenite de la bunica lor si care fusesera confiscate de comunisti.

„Dupa ce ni s-a aprobat pamantul, au venit el cu sora-mea si cu primarul din Bara si au facut fals in acte la un notar. Eu n-am semnat ca sunt de acord sa-mi dau pamantul, partea mea, ca, daca o faceam, nu mai eram aici. Dar el tot s-a intabulat stapan pe tot pamantul. Asta s-a intamplat in 2004.

De atunci am fost de doua ori la DNA si ei m-au trimis la Parchet, la Lugoj, sa-i fac plangere penala. Pentru ca la Legea 18 am primit titlu de proprietate pe 9 hectare de teren si unul de padure, iar fratele meu, Mitropolitul, s-a intabulat prin fals si pe pamantul meu”, a mai spus Ghita Ciobotea.

„M-a scos afara din casa de la Lugoj”

Fratele ierarhului mai sustine ca acesta l-ar fi scos afara si din propria locuinta.

„In 1973 am cumparat o casa in Lugoj. I-am pus pe contract si pe fratele meu, si pe sora noastra, ca sa-si poata face buletine de oras. La urma, in ‘83, fratele meu, Mitropolitul, m-a scos afara din casa de la Lugoj, cu doi copii mici. Unul avea 3 ani, si celalalt, 7. Am iesit pe iarba verde fara sa ne lase macar sa ne luam lucrurile.

Noroc cu primarul de atunci din Lugoj, care mi-a dat in ziua aceea un apartament intr-un bloc neterminat. Am dormit nopti la rand cu pruncii pe beton, pe o suba”, se vaita Ghita Ciobotea.

Omul mai spune ca s-a certat apoi cu fratele Mitropolit. „De atunci, din ‘83 pana in 2000, n-am mai vorbit cu el. In 2000 a venit la mine sa-i dau partea din casa parinteasca, pentru ca vrea sa faca manastire. I-am dat-o. Nimic n-am luat de la el, ca sa vina in 2004 si sa imi ia aici tot”, ne-a mai declarat Ghita Ciobotea.

Un articol de Cezar Padurariu
Integral in Evz


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1157 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by