Uzina bucuresteana Griro, fosta Grivita Rosie, isi va deschide doua filiale, una in Golful Persic - Arabia Saudita - si una in China, fiecare necesitind o investitie de circa 100 de milioane de dolari, a declarat, in exclusivitate pentru Cotidianul, omul de afaceri Fathi Taher, proprietarul fabricii.

Potrivit acestuia, o asemenea decizie se impune datorita cresterii economice foarte rapide din cele doua regiuni ale lumii si cererii imense de utilaje tehnologice de care trebuie sa profite si Griro. “Stiu ca Arabia Saudita face investitii masive in petrochimie, pentru ca doreste sa devina cel mai important producator de profil din lume.

In viitor, zona Golfului este principalul obiectiv pentru noi”, a spus Taher.

Planurile pe care omul de afaceri de origine iordaniana si le face isi au originea in credinta in potentialul fabricii. Atit cel strins legat de activitatea de baza - producerea de echipamente pentru rafinarii, cit mai ales cel imobiliar.

„Am dat pe Griro 5 milioane de euro, iar acum n-as vinde-o nici cu 200”, spune Taher, desi Griro a inregistrat dupa preluare doar rezultate modeste ale cifrei de afaceri si ale profitului.

Fabrica se intinde pe aproape 12 hectare in Bucuresti, unde, dupa aprecierile lui Taher, metrul patrat se vinde cu 1.000 de euro, ceea ce inseamna ca, doar socotind pretul terenului, Griro valoreaza 120 de milioane de euro.

Griro SA este controlata de un consortiu din care fac parte Laminate SA, RELCO SA si Asociatia Salariatilor GRIRO (98,24%). Laminate face parte din Taher Investment Group, in timp ce RELCO este o societate detinuta de Nicolae Badea, presedintele clubului Dinamo. Taher si Badea sint doi dintre cei noua administratori ai Griro.

In 2005, conform raportarilor catre Finante, uzina a inregistrat pierderi de 10,5 milioane de lei la o cifra de afaceri de 30 de milioane, dupa ce in 2004 inregistrase profit.

Griro produce reactoare, coloane, vase sub presiune si schimbatoare de caldura pentru rafinarii, combinate chimice sau petrochimice si pentru domeniul energetic. Fathi Taher are, potrivit revistei „Capital”, o avere de aproape 300 de milioane de euro, fiind cel mai bogat arab din Romania. Taher are afaceri in industrie, turism si in imobiliare.

de Florin Cojocaru

integral in Cotidianul