Cand ne sarbatorim ziua de nastere, toata lumea ne ureaza sa fim sanatosi. Fara un pic de noroc insa, sanatatea nu-i suficienta. Si pasagerii de pe Titanic s-ar putea sa fi fost sanatosi, dar daca nu au avut un dram de noroc ... degeaba. Americanii sunt de parere ca, printr-un anumit tip de comportament, putem atrage norocul de partea noastra. Iata ce ne propun psihologii.

1. Sa ne imaginam ca soarta este de partea noastra. Ca sa avem o astfel de atitudine, trebuie sa credem tot timpul ca ni se vor intampla lucruri bune, nu doar din cand in cand.

“Daca sunteti convins ca sunteti un om norocos, veti avea un comportament care ii va determina si pe cei din jur sa fie mai receptivi in ceea ce va priveste” sustine Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania.

2. Sa incercam sa tinem sub control emotiile negative. Timiditatea, furia si resentimentele ii fac pe oameni sa se intoarca impotriva noastra. Cum sa le reprimam? Trebuie intai si intai sa ne dam seama ce declanseaza aceste emotii, ca sa le inabusim inainte sa puna stapanire pe noi. Daca reusim, vom avea o parere mai buna despre propria persoana, vom fi mai optimisti si mai extrovertiti.

3. Sa fim deschisi la oportunitati. Nu stim ce ne rezerva soarta, insa ne putem imbunatati norocul prin antrenament: sa fim mai increzatori in oameni si in faptul ca ni se vor intampla lucruri bune daca facem acest lucru.

De exemplu, unii nu-si impartasesc ideile colegilor de serviciu, de teama ca acestia le vor fura. Daca va tineti ideile minunate numai pentru dumneavoastra, nu va folosi nimanui la nimic. In realitate insa, cei care spun ceea ce gandesc sunt apreciati.

4. Sa ne gandim ca lumea este a noastra. Nu vom avea mai mult noroc daca stam acasa. Ar trebui sa ne bucuram daca suntem invitati la anumite evenimente. Trebuie sa vedem cum le putem exploata sa ne imbunatatim norocul. Intotdeauna trebuie sa fim pe faza, pregatiti sa facem greseli.

Vom castiga mai mult in viata daca suntem dispusi sa invatam decat daca nu ne intereseaza ce se intampla in jur.

5. Sa nu-i invidiem pe altii. Cei care in mod obsesiv isi compara viata cu a altora sfarsesc prin a fi nefericiti.

De exemplu, daca sunteti obsedat ca cineva are noroc la serviciu si este promovat pe un post important, va veti simti ca un ratat. In realitate, nimic din toate acestea nu garanteaza ca acea persoana este fericita. De cele mai multe ori, promovarile dau mai multa bataie de cap. Ceea ce este ideal pentru altii nu este si pentru dumneavoastra. Ar fi mai bine sa va concentrati pe scopurile si visurile proprii.

6. Cu cat stim mai multa lume si cu cat ne facem mai placuti, cu atat suntem mai norocosi. De ce se intampla acest lucru? Daca interactionam cu grupuri de oameni puternici, acestia ne impartasesc anumite informatii si ne pun in legatura cu persoane importante.

Multora dintre noi ni se pare complicat sa ne imprietenim cu astfel de oameni si preferam sa stam in casa si sa ne petrecem timpul cu prietenii apropiati.

In realitate insa este mult mai usor sa pastrezi legatura cu astfel de grupuri - printr-un e-mail sau printr-o felicitare trimisa cu anumite ocazii. Cu cat stim mai multa lume, cu atat ni se ofera mai multe oportunitati. Sa fii sociabil, energic si deschis inseamna, pe scurt, sa devii o persoana norocoasa.

7. Sa vedem partea buna a lucrurilor. Ca sa fii norocos, trebuie sa vezi trecutul intr-o lumina pozitiva, iar prezentul, cu optimism. Studiile arata ca oamenii care pretind ca sunt norocosi isi amintesc mai mult lucrurile bune care li s-au intamplat in viata si mai putin pe cele rele.

Daca li se intampla ceva rau acum, ei compara acest lucru cu cea mai rea situatie in care s-au aflat si din care au reusit sa iasa cu fruntea sus.

Sursa: anggerikmerah.blogspot.com