In zilele recente, datorita crizei de lichiditate din piata sub-prime, principalele banci centrale au fost nevoite sa injecteze sume uriase in sistemul financiar.

Peste 350 de miliarde de dolari au fost disponibili, suplimentar, in pietele monetare, in perioada 9-14 august. Principala motivatie: cresterea dobanzilor overnight, cu mult peste dobanzile de referinta. Ca exemplu, in sesiunea de vineri, 10 august, dobanda overnight la dolar a atins la un moment dat 6%, fata de 5,25%, dobanda stabilita de Federal Reserve.

Bancile centrale au ca principala indatorire mentinerea stabilitatii preturilor si asigurarea maximului de crestere economica. Realizeaza acest demers prin stabilirea dobanzii de referinta pentru moneda respectiva, care este o valoare in jurul careia trebuie sa se situeze dobanda overnight.

In situatiile in care, din diverse motive, aceasta scade sau creste mult fata de dobanda de referinta, banca centrala intervine in piata prin extragerea sau injectarea de moneda, dupa caz.

Aici veti gasi un tabel cu sumele injectate recent in pietele monetare de catre Banca Centrala Europeana si Federal Reserve.

Integral pe blogul lui Liviu Moldovan