Colegiul Director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului a decis prelungirea cu 30 de zile a ofertelor de vanzare a pachetelor de actiuni detinute de Autoritate in cadrul companiilor Electroputere Craiova si IAR Ghimbav, noile termene fiind stabilite pentru 18 septembrie si respectiv 21 septembrie, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Oferta initiala de vanzare a actiunilor Electroputere Craiova era valabila 180 de zile de la publicarea anuntului, respectiv pana la data de 19 iulie 2007, noul termen de valabilitate a ofertei AVAS fiind 18 septembrie 2007. In prezent, comisia de privatizare negociaza cu ofertantul selectat in urma depunerii celei mai bune oferte, respectiv Al Arrab Contracting Company Limited, Arabia Saudita.

Potrivit autoritatii, prelungirea valabilitatii ofertei a fost necesara deoarece orice clauza contractuala negociata de AVAS cu Bostina si Asociatii, casa de avocatura a ofertantului, trebuie validata si de conducerea Al Arrab din Arabia Saudita, ceea ce conduce la realizarea unei ample corespondente din partea casei de avocatura.

In data de 20 februarie, AVAS a scos la vanzare 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova. La termenul limita de depunere a ofertelor, cinci companii si-au exprimat interesul pentru privatizarea companiei din Craiova: A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman, Vienna International Holding, Al Arrab Contracting Company, Peeker Atomic Energy System SUA.

In luna iunie, compania Al Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita a castigat licitatia pentru preluarea a 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova, suma oferita de aceasta companie pentru Electroputere fiind de 120 de milioane de euro, in care sunt incluse pachetul majoritar de 62,8 la suta din actiuni, detinut de stat, plata datoriilor catre bugetul de stat, investitiile ce vor fi facute si capitalul de lucru curent.

In cazul IAR Ghimbav, oferta de privatizare a fost prelungita pana la data de 21 septembrie pentru finalizarea negocierilor cu ofertantul Eurocopter in vederea incheierii contactului de vanzare-cumparare actiuni.

Negocierile cu Eurocopter au fost reluate in luna iunie 2007, conform deciziei Consiliului de Indrumare si Strategie a AVAS care a aprobat contestatia Eurocopter privind posibilitatea de a completa documentele care atesta criteriile de participare si precalificare la negociere.

Valabilitatea ofertelor de vanzare a pachetelor de actiuni a fost prelungita conform prevederilor art 7, alin (2) din Legea nr 137/2002, cu modificarile si completarile ulterioare: “institutia publica implicata poate decide justificat prelungirea termenului de valabilitate a ofertei de vanzare pentru perioade succesive ce nu pot depasi 30 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 180 de zile”.