Sumele de bani trimise in acest an de romanii din strainatate vor totaliza aproximativ cinci miliarde de euro, ceea ce reprezinta un record, au declarat vineri reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei. Suma prognozata pentru acest an este mai mare cu aproape un miliard de euro decat cea trimisa in 2006.

Oficialii BNR, citati de Realitatea TV, afirma ca doar in primele cinci luni ale anului au fost trimise in tara doua miliarde de euro.

Florin Catu, economist-sef ING Bank Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca sumele de bani trimise in tara de romanii din strainatate vor avea un impact minim asupra economiei romanesti.

“In acest an vor intra in tara cu aproximativ un miliard de euro mai multi bani decat anul trecut, insa economia romaneasca a crescut foarte mult pentru ca aceasta suma sa aiba un impact semnificativ”, a spus Catu.

Spre deosebire de anii trecuti, cand romanii din Europa preferau sa trimita banii cu firmele de transport de persoane, transferurile din ultima perioada sunt realizate prin intermediul companiilor financiare specializate.

Numarul de tari din care romanii trimit bani acasa a crescut de la 130 la 160 in doi ani, iar datele centralizate de la companiile cu profil de transferuri de bani arata ca, la fiecare tranzactie, romanii primesc sau trimit in medie intre 300 si 500 de dolari SUA.