„La zece ani dupa ce a murit, Diana, printesa de Wales, ramine unul din cele mai mari staruri «de coperta».

Ea continua sa vinda milioane de carti, ziare si reviste“, scrie BBC News intr-un articol intitulat „Zece ani in lumina reflectoarelor media“, care arata ca Lady Di este mentionata inca in presa de cel putin 8.000 de ori pe an, potrivit unui studiu al ziarelor din Marea Britanie.

15.000 de articole au fost publicate in Marea Britanie in anul mortii ei si alte 12.000 in 2002, la comemorarea celor cinci ani de la tragicul eveniment. Anul acesta, ziarele, radiourile si televiziunile au repetat inflatia cu subiecte din viata ei.

Un lucru s-a intimplat insa diferit in 2007: editorii a trei mari tabloide britanice, „The Sun“, „Daily Mirror“ si „News of the World“, au admis pentru prima data ca poarta o parte din vina pentru moartea printesei, informeaza Telegraph.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Ei, ca si restul presei, au fost acuzati de fratele printesei, contele Charles Spencer, ca „au miinile minjite cu singe“.

„Am resimtit o enorma responsabilitate pentru ceea ce s-a intimplat, ca toata lumea din presa, cred eu“, a marturisit Phil Hall, fost redactor-sef al saptaminalului tabloid „News of the World“, intr-un interviu pentru ITV1, adaugind: „O poveste tare cu Diana putea aduce vinzari de 150.000 de exemplare. Deci sintem cu totii responsabili“.

„A fost cea mai mare celebritate cu care am avut de-a face si totul a scapat de sub control. Nimeni nu va mai atrage atentia asa cum a facut-o ea. Nu cred ca altcineva va mai fascina atit de mult publicul“, a declarat si Piers Morgan, editorul din acea epoca de la „Daily Mirror“.

Desi comemorarea printesei este in centrul efervescentei mediatice, Marea Britanie pregateste o ceremonie mai degraba discreta, noteaza agentia France Presse, citata de NewsIn:

o singura ceremonie oficiala este prevazuta pe 31 august, la cererea printilor William si Harry, care se va desfasura la capela Wellington Barracks in prezenta a circa 500 de invitati.

La slujba, transmisa in direct de televiziunea publica britanica BBC, vor asista regina Elisabeta, printul consort Philip, William, Harry si Charles,

dar si artisti precum Elton John, care a compus in memoria Dianei piesa „A Candle in the Wind“, fotograful Mario Testino, cineastul Richard Attenborough, primul-ministru britanic Gordon Brown si predecesorii sai Tony Blair si John Major.

Dupa ce provocase un soc anuntindu-si prezenta la ceremonia de la capela Wellington Barracks, Camilla a renuntat. „Acceptasem si voiam sa-i sustin, totusi, dupa ce m-am gindit mai mult, cred ca prezenta mea ar putea distrage atentia de la scopul acestei ceremonii“, a declarat ducesa de Cornwall.

Pentru numerosi britanici, relatia printului Charles cu Camilla Parker Bowles, prietena si amanta fidela de 30 de ani, a fost cauza esecului casniciei lor si a nefericirii Dianei. Oficializarea relatiei sale cu Camilla, in 1999, l-a facut pe Charles sa infrunte nemultumirea adinca a publicului, ca si casatoria lor din aprilie 2005.

Ironizata de presa, amanta de 50 de ani este vazuta in continuare de multi drept o femeie care distruge casnicii.

Treptat insa, oamenii si-au dat seama ca ea nu este „rottweilerul“ descris de Diana, ci o „persoana prietenoasa, simpla si lipsita de ambitie“, povesteste Penny Junor, biograf al printului de Wales, care a tinut sa mentioneze, totusi, ca „situatia a fost acceptata, dar nu cu toata inima“.

„Exista oameni care nu o vor accepta niciodata pe Camilla, oameni pentru care Diana era pur si simplu o sfinta. Acestia nu se vor converti niciodata“, sustine biograful lui Charles.

Un articol de Alexandra Badicioiu, Ionut Dulamita, Diana Lazar

Integral in Cotidianul