Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, vrea sa schimbe imnului national, "Limba noastra" pe motiv ca acesta este “nepatriotic”. Voronin este nemultumit ca oda nu contine nici macar o referire la denumirea tarii si a decis sa se implice personal in cautarea poetului care va scrie imnul mult dorit, transmite Romanian Global News.

O prima propunere a fost facuta poetului Grigore Vieru si compozitorului moldovean Eugeniu Doga. Cei doi au fost solicitati sa colaboreze in procesul de compunere si scriere a noului imn, insa deocamdata nu se stie daca ei au dat curs invitatiei sefului statului.

Problema imnului persista de mai multi ani, ea reaparand in atentia oficialilor de la Chisinau in contextul apropiatei sarbatori "Limba noastra", celebrata de moldoveni pe data de 31 august. „Ziua limbii romane“ a fost decretata sarbatoare nationala in 1991 de primul parlament democratic de la Chisinau si este boicotata cu obstinatie de actuala guvernare comunista.

Dupa caderea regimului sovietic, in 1991, Romania si Republica Moldova au impartit, timp de trei ani, acelesi imn: "Desteapta-te romane!". Abia in 1994, poezia "Limba noastra", scrisa de Alexei Mateevici pe muzia lui Alexandru Cristea, a fost decretata imn national. Doar cinci strofe din cele 12 ale poeziei originale au fost pastrate pentru oda moldoveneasca.

Actualul imn al Republicii Moldova

Limba noastra-i o comoara

In adancuri infundata

Un sirag de piatra rara

Pe mosie revarsata.

Limba noastra-i foc ce arde

Intr-un neam, ce fara veste

S-a trezit din somn de moarte

Ca viteazul din poveste.

Limba noastra-i frunza verde,

Zbuciumul din codrii vesnici,

Nistrul lin, ce-n valuri pierde

Ai luceferilor sfesnici.

Limba noastra-i limba sfanta,

Limba vechilor cazanii,

Care o plang si care o canta

Pe la vatra lor taranii.

Rasari-va o comoara

In adancuri infundata,

Un sirag de piatra rara

Pe mosie revarsata.