Bursa nu ne-a oferit ieri prea multe subiecte de discutie. Practic, putem sa trecem cu vederea tot ce s-a intamplat in sedinta de tranzactionare. Am avut o lichiditate extrem de scazuta (doar de doua ori anul acesta piata a avut un volum de tranzactionare mai redus decat cel de ieri), cu numar redus de tranzactii si participare foarte slaba a investitorilor pe piata.

Ca atare, nici una dintre evolutiile de pret de ieri nu este relevanta.

Intr-o astfel de sedinta de acalmie putem continua analiza inceputa in articolul de saptamana trecuta, incercand sa vedem ce ne-ar putea aduce din punctul de vedere al pietei de capital urmatoarele 9-12 luni.

Un element la care nu am avut ragazul sa ne referim in articolul precedent este faptul ca piata de capital romaneasca devine incet-incet din ce in ce mai atractiva si pentru investitorii straini, se vede din interesul pe care casele europene de brokeraj il manifesta, cateva dintre acestea realizand in prezent demersuri pentru a se autoriza pentru tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

Ca atare, ne putem astepta ca lichiditatea pietei sa continue sa creasca usor, dar stabil in lunile si anii urmatori. Impreuna cu tendinta de diminuare a comisioanelor (de catre bursa si CNVM si ulterior si de catre brokerii autohtoni), aceasta va crea conditii mai propice de tranzactionare, ceea ce in mod normal va atrage un numar tot mai mare de investitori.

Merita semnalata, de asemenea, aparitia pentru prima data in Romania a unor produse extrem de atractive care ar putea sa aduca multi noi investitori pe piata de capital. Este vorba despre primul produs structurat cu garantarea capitalului investit initial.

de Iulian Panait, analist KDI Invest

integral in Romania Libera