Constructia Catedralei Mantuirii Neamului va fi finantata si de Guvern, nu doar de Biserica Ortodoxa Romana. Executivul si Patriarhia vor contribui fiecare cu cate 50 la suta din fondurile necesare realizarii constructiei. Senatorii au adoptat, marti, cu 61 de voturi pentru, unul impotriva si 5 abtineri, propunerea PRM de modificare a legii privind realizarea Catedralei.

Noul proiect elimina si termenul-limita prevazut initial pentru finalizarea constructiei - anul 2011. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut, acum, si in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Guvernul aprobase, prin ordonanta de urgenta, constructia Catedralei cu mai bine de 2 ani in urma. Lucrarile nu au inceput, insa, nici pana acum, din cauza unor probleme de natura juridica privind terenul pe care urma sa fie construit complexul arhitectural, dar mai ales din cauza lipsei fondurilor, in conditiile in care, initial, costurile trebuiau asigurate in totalitate de Patriarhia Romana.

Discutiile privind construirea Catedralei Mantuirii Neamului au revenit in actualitate odata cu disparitia Preafericitului Parinte Teoctist, care a avut marea dorinta de a vedea acest proiect realizat.

Terenul pe care ar urma sa fie ridicata cladirea se afla in spatele casei Poporului, pe Dealul Arsenalului, pe un teren de 11 hectare.

Acestea au fost trecute in proprietatea Patriarhiei in cursul anului 2006, insa aproximativ o treime din teren este supusa unor cereri de revendicare.

Primaria a aprobat deja planul urbanistic zonal privind construirea cladirii, care ar urma sa fie mai inalta decat Casa Poporului si sa fie, astfel, vizibila din orice colt al Bucurestiului.

Initial se dorise ca lacasul de cult sa fie realizat in parcul din fata magazinului Unirea, iar ulterior a fost ales Parcul Carol. Refuzul lui Traian Basescu de a aproba proiectul, precum si opozitia rezidentilor zonei si a unor Organizatii Non-Guvernamentale au facut, insa, ca ideea sa fie abandonata.