Ultima data cand Francis Ford Coppola a disparut cativa ani, a luat nastere "Apocalypse Now", Martin Sheen a facut un infarct in jungla, un taifun a distrus platoul de filmare, dar apoi a castigat Palme d'or la Cannes. Sigur, unele lucruri nu se intampla chiar in fiecare zi.

Dar dupa 10 ani de tacere (de la filmul "Omul ploii"), fara indoiala Coppola este autorul cel mai asteptat al viitoarei stagiuni, scrie saptamanalul italian L'Espresso, citat de Rador.

Regizorul filmelor "Nasul", "Conversatia", "Cotton Club" si "Dracula" se intoarce cu "Tinerete fara tinerete", care va avea premiera mondiala la Festivalul de Cinema de la Roma.

Nu e doar o problema de tacere. Cine cunoaste povestea regizorului cu cinci Oscaruri in palmares si cel putin tot atatea nominalizari, care repeta ca "am geniu, nu si talent" si ca este "prea ambitios", stie ca fiecare film este un pariu. Cu sine insusi, cu Sistemul, cu criticii, cu modul de a face cinema.

Si de fiecare data exista o poveste, una adevarata, aventuroasa, paralela cu cea narata de film.

"Youth without youth" (Tinerete fara tinerete) este inspirat de romanul scriitorului si istoricului religiilor roman Mircea Eliade, iar actiunea se petrece in Romania in perioada dintre al doilea razboi mondial si sfarstul anilor 1960.

Eroul este un profesor septuagenar, cercetator al limbilor vechi si obsedat de gasirea unui proto-limbaj uman, care este lovit de un fulger si incepe sa intinereasca.

Actiunea continua in India, Malta, Elvetia, cu SS-isti pe urmele protagonistului (convinsi ca a inventat un medicament miraculos), cu o iubire pentru o femeie misterioasa, reincarnarea unei preotese din secolul al VII-lea. O istorie complexa si plina de simboluri.

"La 66 de ani ma simteam frustrat, nu mai faceam film. Firmele mele mergeau bine, dar viata creativa era inexistenta. In aceasta poveste-basm am gasit teme pe care ma straduiesc dintotdeauna sa le inteleg: timpul, constiinta si bazele onirice ale realitatii", declara Coppola pentru L'Espresso, preluat de Rador.

Asa ca a repornit de la zero. Destinatia? Romania, aproape incognito, impreuna cu nepoata Gia. Banii? Cei castigati din producerea "Rubiconului", unul din vinurile rosii cele mai sofisticate ale Californiei.

Echipa de filmare si distributia, alese la fata locului, le includ pe actritele Alexandra Maria Lara (din filmul "Caderea - Ultimele zile ale lui Hitler") si Alexandra Pirici. Singurul nume fixat dinainte: Tim Roth ("Pulp Fiction", "Legenda pianistului") care, dupa ore si ore petrecute la machiaj, il intruchipeaza pe profesor de la 26 la 101 ani.

"Sa faci un film este ca si cum ai pune o intrebare", explica regizorul; "Cand ai terminat turnajul, filmul este raspunsul".

Bine ai revenit, Mister Coppola!