Nivelul dobanzilor bancare de pe piata romaneasca va ajunge la media din Uniunea Europeana (UE) in momentul in care Romania va adopta moneda unica europeana, potrivit consilierului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

Aceasta inseamna cel putin inca sase ani de acum incolo in care romanii vor plati dobanzi dintre cele mai mari. "Tinta BNR de convergenta la moneda euro este 2013, pana la 1 ianuarie 2014, intr-un program de sapte ani de convergenta, dupa sapte ani de aderare la UE. Vom avea aceleasi dobanzi bancare cand vom avea aceeasi moneda", a spus Vasilescu.

Acesta a explicat ca intre Romania si statele in care dobanzile la credite sunt mai mici exista diferente in ceea ce priveste nivelul concurentei pe piata si indicatorii economici. "In SUA sau in Europa, bancile suna la clienti si le ofera credite, pe cand la noi inca se fac cozi la credite.

In plus, inflatia, chiar daca s-a redus foarte mult in ultimii ani, este peste dublul nivelului din Europa de Vest. Sunt doi factori care explica diferenta dintre nivelul costurilor de finantare din Romania si statele vest-europene", a mai spus Vasilescu.

In prezent, diferenta intre o dobanda “europeana” si una aplicata de o banca din Romania este de cel putin 4 procente la un credit in euro, contractat pe o perioada de 20 ani.

Referitor la costul creditarii, reprezentantul BNR a aratat ca este normal ca bancile sa fie prudente la acordarea de credite, recunoscand ca institutiile bancare din Romania acorda imprumuturi la costuri mai mari decat in alte state.

"Daca pana acum nu s-au simtit pe piata romaneasca efectele crizei creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii si din Europa de Vest este pentru ca banca centrala a Romaniei si bancile comerciale au fost prudente in acordarea creditelor si nu si-au asumat riscuri prea mari", a spus Vasilescu.

integral in Gandul