Situatia ramane tensionata in Myanmar. Potrivit Reuters, fortele armate au incercat sa ii goneasca pe protestari, amenintand ca vor deschide focul in cazul in care acestia nu vor renunta la manifestatii. Armata a avertizat ca vor avea loc exterminari in masa si a dat un ultimatum celor care participa la demostratii: in cazul in care nu se retrag in 10 minute, va deschide focul.

Televiziunile de stiri au aratat imagini cu oameni care aleargau pe strazile din Rangoon, speriati de aceste amenintari. Bilantul, inca provizoriu, indica 11 morti si 11 raniti. Printre victime se numara si un fotoreporter japonez.

De altfel, fortele de ordine au operat arestari in noaptea de miercuri spre joi in randul calugarilor pe care ii considera organizatorii protestelor.

Manifestatiile din Myanmar au debutat luni, dupa ce junta - care detine puterea executiva si legislativa, a majorat excesiv pretul la combustibili. Masura a dus la degradarea vietii localnicilor, in conditiile in care aceasta tara asiatica este considerata una din cele mai sarace tari din lume, cu un venit mediu pe locuitor anual de 200 de dolari.

La proteste au participat peste 100 de mii de demonstranti, printre care 15 mii de calugari.

Reactii internationale la criza din Myanmar

Comunitatea internationala s-a aratat ingrijorata de situatia din Myanmar. Marea Britanie, Franta si Statele Unite au facut un apel la trupele guvernamentale, pentru oprirea violentelor. De asemenea, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a decis sa trimita o delegatie in Myanmar, in incercarea de a gasi o solutie pentru rezolvarea conflictului.

Totodata, comunitatea internationala a facut apel la China sa isi exercite influenta asupra generalilor birmani pentru a stopa represaliile.

Si organizatia Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu riscul torturii si relelor tratamente la care sunt expusi cetatenii arestati in Myanmar de junta militara.

Intr-un comunicat dat publicitatii si citat de France Presse, Amnesty International precizeaza ca printre persoanele arestate figureaza patru opozanti, membri ai Ligii nationale pentru democratie, un politician independent, doi artisti renumiti si doi oficiali ai partidului lui Aung San Suu, laureata a premului Nobel pentru Pace.