Inca o gafa notabila a presedintelui american George W. Bush, care s-a facut din nou de ras, de aceasta data in fata unor elevi de clasa a patra si a cincea. Intr-un discurs sustinut in fata elevilor unei scoli din New York, a profesorilor si a primarului orasului, Michael Bloomberg, presedintele american a pus la plural... forma de plural a cuvantului "copil".

Potrivit Reuters, el a spus "childrens do learn", in conditiile in care "children" este forma de plural si nu necesita aplicarea regulii "+s".

George Bush a facut aceasta greseala intr-un discurs inregistrat pentru posturile de televiziune, in care a adresat un apel Congresului American, de a autoriza, din nou, derularea programului “Niciun copil sa nu fie lasat in urma”, piesa de rezistenta a politicii sale privind educatia, relateaza NewsIn.

Casa Alba a ales sa corecteze exprimarea lui Bush, in transcrierea oficiala a discursului.

Presedintele american nu este, insa, strain de greselile gramaticale. El a recunoscut de multe ori ca a fost un elev mediocru la scoala si chiar ii place sa glumeasca pe seama obiceiului sau de a face greseli de exprimare.

Cu doar o zi inainte de incidentul de la scoala din New York, lumea a aflat, din greseala, ca George Bush are o arma secreta in lupta cu pronuntia unor nume straine.

Marti, in ziua in care liderul de la Casa Alba s-a adresat Adunarii Generale a ONU, pe site-ul Natiunilor Unite a fost publicata accidental, pentru scurt timp, o ciorna a discursului presedintelui american, continand transcrierea fonetica a unor nume straine care ii creeaza acestuia dificultati.

Asa s-a aflat ca liderul de la Casa Alba, deja faimos pentru pronuntarea nu tocmai corecta a unor cuvinte precum “nuclear” sau “misunderestimate” (subestimat in mod gresit, in traducere), dar si pentru faptul ca a uitat numele presedintelui pakistanez Pervez Musharaff, are un ghid fonetic pentru pronuntarea cuvintelor straine, care insoteste fiecare din discursurile sale.

Bush nu este, insa, indrumat doar sa pronunte numele corecte ale unor tari straine precum “ KEYR-geez-stan” (Kirgistan), ci si pe cel al noului sau aliat francez, presedintele “sar-KO-zee”.

Din nefericire, el nu a beneficiat de un astfel de ajutor nepretuit si atunci cand a trebuit sa rosteasca numele liderului opozitiei birmaneze, balbaindu-se serios cand a fost nevoit sa pronunte “Aung San Suu Kyi”.

David Frum, un fost speech writer al presedintelui american, a dezvaluit ca toate lui George Bush contin astfel de ghiduri fonetice, dar considera ca faptul ca o astfel de ciorna a cazut in mainile presei este o mare eroare.

George Bush a fost, in ultima perioada, protagonistul unei intregi serii de gafe memorabile. A inceput prin a confunda reuniunea APEC ( Forumul Asia-Pacific) la care participa in Australia cu OPEC ( Organizatia Exportatorilor de Petrol) si, daca tot se afla la Sidney, a profitat de ocazie pentru a-i multumi premierului australian pentru trimiterea de trupe “austriece” in Irak.

Apoi, a reusit performanta sa il “ingroape” pe Nelson Mandela, intr-un discurs in care apara politica SUA in Irak: “Mandela este mort, pentru ca Saddam Hussein i-a omorat pe toti cei ca Mandela”, a spus, sigur pe el, presedintele american. Reprezentantii fostului lider sud-african au fost nevoiti sa dea asigurari ca acesta este inca in viata, dupa gafa lui George Bush.