Analiza de joi

Cazul Daianu. Unicat sau farsa? (de Dan Tapalaga)

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2007, 0:00„Da, mama era locotenent-colonel, iar tata colonel, documentarist, la Directia Securitatii Statului”. Daniel Daianu a confirmat acest mic detaliu abia a doua zi, dupa spovedania sa publica. Detaliul pare irelevant, dar schimba perspectiva. In interviu, Daianu isi prezentase putin altfel obarsia: „Eu ma trag dintr-o familie cu vederi de stanga.

Bunicul meu a fost ilegalist, a murit in 46, fusese batut. Nici n-a apucat sa vada zorii asa zisului socialism in devenire. N-a apucat. Asta a fost familia mea.” Despre parinti insa, tacere. I-a acoperit prin omisiune. Ma intreb de ce.

Prin urmare: era familie de securisti, nu de stanga. Domnul Daianu are oroare de cuvantul „securist”. Il doare cand i se spune asa. Dar asta a fost familia lui, blazonul casei. N-o sa-l poata sterge pentru ca azi nu-i mai place.

Cu toate datele pe masa, inclusiv cele despre parintii sai, putem intelege mai bine mediul in care s-a format tanarul Daianu, de ce a intrat la 23 de ani in Departamentul de Informatii Externe si de ce i-a fost mai usor, poate, sa iasa din sistem trei ani mai tarziu. Dar nu avem toate datele, chiar daca la portretul lui Daianu se adauga tuse noi, ascunse discret de fostul ofiter.

Sceptic, fostul sau sef, generalul Ion Mihai Pacepa, sustine ca DIE avea o regula sfanta: nu intrai si nu plecai la cerere. Dar poate ca Daianu chiar este, cum singur se prezinta, exceptia care intareste regula. Un caz rarissim, unic.

Iata si argumentul sau forte: la plecarea din DIE i-au scris pe cartea de munca ofiter. Or, nici un serviciu secret nu trimite un ofiter in misiune si sa strige asta in gura mare. Prin urmare, mentiunea din cartea sa de munca ar fi dovada imbatabila a iesirii sale definitive din sistem.

Traseul sau ulterior, atata cat stim despre el, pare sa il desparta de securismul invatat in familie, dar ramane mereu ceva nelamurit si obscur in istoria sa.

CNSAS a decis astazi ca n-a facut politie politica. Dar cum ar putea niste judecatori sa pronunte o sentinta fara sa citeasca dosarul „inculpatului”? Din cate spune chiar Daianu, dosarul sau nu se afla la CNSAS. A facut acum cateva luni cerere sa-l vada, dar n-au avut ce sa-i arate.

In treacat fie spus, cam tarziu i s-a trezit curiozitatea si, ce coincidenta, chiar inainte sa fie propus locul doi pe listele PNL pentru Parlamentul European.

Stim ca dosarul sau zace, mai departe, in arhiva SIE, care tine sub cheie dosarele ofiterilor. Si atunci, fara un dosar complet pe masa, cum au dat verdictul? Poate avea CNSAS incredere totala in documentele si informatiile selectate de SIE? Ce poate afla Colegiul din fisa postului, singura hartiuta trimisa spre studiu?

Cazul lui Dan Voiculescu si alte precedente ne-au pus in garda. Felix era ca apa sfintita inainte ca SIE sa opereze desecretizarea masiva a dosarelor si sa le predea integral CNSAS. Cand dosarul sau a putut fi citit din fir a par, am aflat ca Felix a facut politie politica.

Prin urmare, solutia corecta in cazul Daianu ar fi desecretizarea integrala a dosarului. Altfel, ne vom intreba mai departe: ce a facut in America? De cate ori a plecat de fapt in strainatate si cu ce misiune? A mai colaborat cu DIE dupa 78 sau nu? A scris note informative? Ce garantie vom avea altfel ca certificatul de buna purtare dat azi nu va fi retras maine?

Pe scurt, ca sa-i putem judeca in mod corect tot trecutul sau avem nevoie de toate faptele sale. 14 ani din viata sunt inca ferecati in copertile unui dosar.

Insa domnul Daianu a lasat in urma fapte indiscutabil favorabile imaginii sale. Capitalizeaza meritul de a fi scris in anii 80 cel putin trei articole critice la adresa economiilor din tarile socialiste, iar unii prieteni si-al amintesc vorbind urat despre Ceausescu in gura mare.

N-a fost un dizident, cum el insusi recunoaste, iar propriile lasitati si erori de tinerete si le asuma aparent sincer.

Cazul sau pare complex si dificil de incadrat in tipologia fostului regim. Unii l-au plasat in categoria „tehnocratilor optzecisti”, un grup, sa-i zicem, luminat de ofiteri care au inteles ca regimul se prabusea si ca va veni vremea lor. Au asteptat, au prevazut si au pregatit, poate, caderea lui Ceausescu.

Prin Decretul 363 din 23 iunie 1973, Institutul de Economie Mondiala (unde au lucrat intre altii Isarescu, Ciumara, Dijmarescu etc) a fost subordonat DIE, devenind o organizatie acoperita a acesteia. Majoritatea zdrobitoare a cadrelor erau ofiteri acoperiti ai DIE. Restul erau colaboratori.

Erau ofiteri bine pregatiti, cultivati si rafinati. Daca ii opuneti unor Merce sau Plesita, puteti folosi chiar expresia “baieti spalati”. Specialisti cu acces la informatii si prognoze pe termen lung, au preluat din mers puterea dupa 89, iar cei mai multi au controlul economic.

Fostele retele au functionat dupa 89 in special pentru consolidarea puterii economico-financiare si capitalizarea fostilor ofiteri.

Daianu face si el parte din categoria inteligentelor superioare, dispretuia sticla de wisky si pachetul de tigari, maximul de confort imaginat de unii ofiteri DIE si intelegea bine ca se poate mai mult decat atat.

Domnul Daianu a urmat o cariera exemplara dupa 89. A avut curajul sa recunoasca public la inceputul anilor 90 ca a fost ofiter DIE, ceea a facut din el, trebuie sa admitem, un fel de “rara avis” printre fostii securisti. Asa a intrat in gratiile societatii civile de dreapta.

A ajuns ministru de finante in guvernul CDR si unul dintre favoritii lui Emil Constantinescu, cel care avea sa se declare invins de securisti.

Daianu ne intereseaza pentru ca a intrat in politica. Va propune decizii care ne va afecta noua viata si avem dreptul sa stim cine este, iar dansul si institutiile statului au obligatia sa ne spuna.

Daca nu facea acest pas, putea sa-si vada linistit de familie, de afacerile cu fiul lui Verestoy Attila, de jocul pe bursa, de speculatiile imobiliare si de averea pe care singur si-o estimeaza la 2 milioane de euro. Nu ne-ar fi interesat prea mult.

Dar, pentru ca va reprezenta Romania la Bruxelles, pentru ca are toate sansele sa ajunga in Comitetul de politica monetara si de buget din Parlamentul European, locul unde se plamadeste bugetul Uniunii, ne intereseaza in mod special. Totul.

P.S. Nu stiu ce sa cred. Uneori mi se pare sincer, macinat si apasat de trecutul sau. Alteori parca ascunde ceva si joaca perfect un rol. Cazul Daianu este, cel putin prin asta, unic. Si apoi ma intreb din nou: dar daca e doar o farsa?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3801 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  N-are a face (Joi, 27 septembrie 2007, 19:29)

  Dan [anonim]

  DomnuleTapalaga, Dane, daca esti de acord ca nu e vinovat
  coplilu' de ce fac parintii, atunci nu stiu de ce ai scris acest
  articol.
  Daianu e un tip in care eu am incredere, dar nu-l voi vota pentru
  ca nu am incredere in PNL. Dar ca mutare, din pacate, ajuta
  PNL-ul.
 • +1 (1 vot)    
  Mai sunt surprize! (Joi, 27 septembrie 2007, 19:33)

  Zoe [anonim]

  Dar secretar de partid cu probleme economice la Sectorul 6 de partid a fost in perioada 1980 - 1984? Poate isi aminteste, cum dadea cu directorii de pamant sa faca productie fara intretinere, reparatii si intretinere - 7 zile din 7! Un mare mincinos!
 • 0 (0 voturi)    
  exact asta am spus... (Joi, 27 septembrie 2007, 19:37)

  corvus coraX [anonim]

  ...intr-o postare anterioara domnule Tapalaga. Este un caz greu tocmai prin complexitatea lui. Exista doua posibilitati. Una ar fi aceea ca Daianu nu minte. OK, daca nu minte de ce a omis un element esential al biografiei sale, acela al parintilor securisti. Se poate admite ca acestia au avut un rol de a-l scoate pe fiul lor din Securitate (asta ar parea absurd pentru ca eu cred cu toata convingerea ca intrarea si-a facut-o tot datorita lor!!). Dar, puneti-va in situatia lor. Erau in sistem si STIAU care pot fi consecintele!!!! Iesirea sa din DIE este cusuta cu ata foarte alba....
  A doua posibilitate ar fi aceea ca Daianu a ramas o piesa EXTREM DE IMPORTANTA in panoplia securista. Si atunci s-a jucat la cacealma. Si nu de azi de ieri, ci de atunci cand "lau acoperit" descoperindu-l!!! Iar daca aceasta s-ar confirma, atunci inseamna ca TREBUIE sa privim Securitatea (sau cel putin o parte a ei) cu alti ochi! Nu mai ingaduitori, nu la asta ma refeream, ci la faptul ca Securitatea lucra profesionist si s-a folosit de mijloace extrem de subtile pentru a-si promova interesele. Decizia CNSAS este cu atat mai surprinzatoare si asta ar intari cea de-a doua supozitie si teoria la care subscriu ca la ora asta suntem condusi de "baietii spalati" dar si foarte bine acoperiti... Intrebarea este CATI dintre ei au colaborat cu occidentul atunci, facand joc dublu, pentru ca astazi acelasi occident sa ii accepte....
 • 0 (0 voturi)    
  Verdictul CNSAS (Joi, 27 septembrie 2007, 19:42)

  Cristina [anonim]

  Sunt total de acord cu ceea ce ati scris. Vreau sa pun doar un accent.

  Nu inteleg cum a picat verdictul CNSAS tocmai astazi....hmmm...pare ca totul se leaga....interviul dvs...emisiunea de aseara de la Realitatea, cu Robert Turcescu...azi verdictul CNSAS pe care nu inteleg cine, cand si de ce l-a cerut, cata vreme in Legea 33/2007 care fundamenteaza alegerile pentru PE NU este prevazuta vreo restrictie referitoare la fostii colaboratori.......

  Problema e ca am recitit de pe site-ul CNSAS definitia data "politiei politice" de legile care reglementeaza activitatea CNSAS....iar in ele se precizeaza ca:

  Ordonanta de urgenta nr.16 din 22 februarie 2006, de completare a Legii 187 din 1999:

  10. Art 5 - (1) Prin politie politica se intelege toate acele activitati ale securitatii statului sau ale altor structuri si institutii cu caracter represiv, care au vizat instaurarea si MENTINEREA PUTERII TOTALITAR COMUNISTE, precum si suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

  Legea 187/1999 :

  ART. 5
  (1) Prin politie politica se intelege toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si MENTINEREA PUTERII TOTALITAR COMUNISTE, precum si pentru suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

  Hmmm....CNSAS si-a motivat verdictul de azi spunand ca nu au gasit nicio urma a faptului ca Daniel Daianu ar fi facut rau vreunei persoane prin informarile sale.

  Dar A CONTRIBUIT DANIEL DAIANU LA MENTINEREA PUTERII TOTALITAR COMUNISTE? Sau timp de 3 ani cei de la DIE l-au platit degeaba.?!?!?
 • 0 (0 voturi)    
  @4 (Joi, 27 septembrie 2007, 20:05)

  corvus coraX [anonim]

  Si, pentru a te completa Cristina, s-a pus mereu si mereu problema informatorilor dar nu si a OFITERILOR de securitate. Sunt mereu deconspirati informatori, unii, bietii de ei, ajunsi in solda securitatii poate santajati, batuti prin puscariile politice, iar OFITERII sunt scosi basma curata. Ba ca au respectat un juramant, ba ca si-au servit patria asa cum o fac toti ofiterii de informatii peste tot in lume. Toata treaba este ca juramantul securistilor nostri suna mult diferit, ei jurau sa apere oranduirea socialista care a nenorocit un popor intreg si sa urasca din toate puterile pe dusmanii oranduirii! Faptul ca esti spilcuit, vobesti elegant, "esti spalat" nu te exonereaza de faptul ca ai slujit cu simbrie unui regim criminal! Si, ii place sau nu, Daianu a fost unul dintre ei (si inca poate mai e...)
 • 0 (0 voturi)    
  deratizare. (Joi, 27 septembrie 2007, 20:10)

  Moldovan Ioan [anonim]

  Daca nu eliminati pe toti cei care au colaborat cu securitatea, fara exceptii, societetea Romaneasca va fi in continuare bolnava. Daca nu gasiti Romani foarte capabili si foarte profesionali, eu va pot trimite o lista cu ~ 100000 de romani intelectuali si patrioti care ar fi dispusi sa scoata Romania din dezastrul in care se afla acum. Locul securistilor este la puscarie, fara exceptie.
  Va rog nu ma cenzurati.
 • 0 (0 voturi)    
  UNDE S PNL-ISTI FARA "PROBLEME"??? (Joi, 27 septembrie 2007, 20:13)

  dan [anonim]

  Orbaneeeeeeeeee,Crineleeeeee....ce ati mai fi "sarit" voi daca parintii lu' Basescu,sau ai altora aveau asemenea "trecut"!!!
 • 0 (0 voturi)    
  dd (Joi, 27 septembrie 2007, 20:13)

  loredana [anonim]

  a intrat in anul 1 de facultate deja membru pcr din liceu
  primea o bursa special de 1200 lei zisa republicana
  fratele lui este acum la PC coleg cu voiculescu fostul sef a lui
  si a turnat o colega Doina Tardea ca lucra la ont cu valuta
  dupa die ce a urmat - cia, kgb, mi 6 ?
 • 0 (0 voturi)    
  La urma urmei.... (Joi, 27 septembrie 2007, 20:21)

  cristina [anonim]

  ...am cam inteles cum si de ce a intrat Daniel Daianu in DIE....pe de alta parte nu cred ca voi intelege vreodata cum a iesit...dar...

  Ce a facut Daniel Daianu in cei 3 ani cu pricina? CE ?

  Daca materialele concepute de el, indiferent ce nume au purtat, au folosit "conducerii de partid si de stat" inseamna ca, potrivit definitiei prezentate mai sus, A FACUT POLITIE POLITICA, pentru ca a contribuit la mentinerea puterii totalitar comuniste.
  Daca nu au folosit...atunci....nu o sa imi spuna cineva ca materialele redactate de el cand era la DIE erau impotriva regimului.....
 • 0 (0 voturi)    
  Ar trebui aruncat la cos, nu in PE (Joi, 27 septembrie 2007, 20:29)

  Mihai [anonim]

  Ce mizerie, cum as putea vota un partid istoric, stiind ca este condus de fosti securisti. Ce scuze, acest fiu de vipere, ca a facut politie politica sau nu...regret ca noua schimbare a Romaniei moderne nu da acozia sa se faca cu aceste vipere exact ce au facut comunistii cu parintii mei.
  Oricum tatal meu a stat 17 ani in lagarele comuniste, totusi parca nu as vrea sa pateasca aceste vipere exact ce s-a intamplat, dar...derbedeii astia, stiind ce s-a intamplat, ar trebui macar sa stea putin deoparte. Oare cum va fi primit acest fiu, in totalitate de vipere, in PE???
 • 0 (0 voturi)    
  cel putin un argument fals (Joi, 27 septembrie 2007, 20:32)

  flo [anonim]

  Chestia cu parintii te discrediteaza, desi ai putea avea dreptate cu celelalte argumente. Gindeste-te citi au avut de suferit pe vremea comunistilor din cauza dosarelor (parintii erau chiaburi, membri ai unor partide etc.). Nu faci decit sa preiei aceleasi metode si criterii. Eu cred ca e mai important ce au facut oamenii astia dupa 89 daca nu ai date concrete pentru perioada de dinainte. Ce zici de cei care n-au avut (din cite stim) treaba cu securitatea inainte de 89, dar s-au folosit dupa de oameni care au lucrat pentru Securitate? Cred ca e preferabil un Daianu presedinte sau premier unui Gusa sau Ponta pe mai incolo. Crede-ma ca urasc Securitatea si ce a insemnat, dar nu ii poti baga pe toti in aceeasi oala. Oricum DIE nu era acelasi lucru (decit facultativ). Iar daca Daianu este inca sub acoperire asta e treaba serviciilor de informatii externe de la noi si din alte tari. Una e sa fii turnator (ca sa obtii niste avantaje personale in detrimentul altora) si alta e sa fii ofiter de informatii.
 • +1 (1 vot)    
  Peste tot, tot ei? (Joi, 27 septembrie 2007, 20:37)

  Dana [anonim]

  Oare cand se va debarasa Romania de acesti "super inteligenti" oameni ai securitatii? Nu ajung 17 ani? Economia au distrus-o, relatiile externe dominate tot de ei sunt la pamant. O concluzie se impune de la sine: in ciuda cum se vad ei in oglinda am avut o securitate neprofesionala. Un adevarat serviciu secret, profesionist si pastrat de toti presedintii post-revolutionari, inclusiv Constantinescu ar fi dus Romania in alta pozitie europeana acum. Dar ei nici macar acum nu isi dau seama cum distrug viitorul acestei tari tinandu-se de pozitiile dominante, acum si in spatiul european. Sunt santajati atat de serviciile straine care au avut acces la date lor, la care care romanii nu pot accede decat dupa 50 de ani si sunt santajati si de cei tinerii SRI-isti sa nu-i divulge. In plus Daianu este si directorul GEA, un asa zis grup de experti finantati de stat, de Soros, de GDS si de Banca Mondiala unde au o alta cartita, Maria Sandi.
 • 0 (0 voturi)    
  doar asa din curiozitate... (Joi, 27 septembrie 2007, 20:40)

  UnCanadianGrabit [anonim]

  cum a reusit sa stranga atata banet? Parca n-a avut nici o firma si a fost angajat al BNR si profesor pe ici pe colea http://www.sar.org.ro/Ddaianu-short%20CV.pdf

  Un Canadian Grabit
  PS: -Poate scrie o carte si pe tema asta a milionelor pe care le-a facut...
  -Acum n-as vrea sa zic ca a facut evaziune fiscala, dar de prin 2000 a fost introdus si in Romania impozitul pe venit global ceea ce inseamna ca orice castig ar fi trebuit sa fie serios impozitat...
 • 0 (0 voturi)    
  Iubitii pe comunisti ... (Joi, 27 septembrie 2007, 20:44)

  altu' [anonim]

  corvus coraX, ce-i mai iubesti tu pe Comunisti.
  Si ce s-ar mai bucura Bismark (Otto von) sa vada cum ii aplicati metodele ...
  Se face atita caz de securisti, cu lucruri adevarate si DE CONDAMNAT, dar de comunisti ... ??
  Comunistii s-au dat la fund. In perioada comunista la putere erau Comunistii. Partidul conducea!! Nu securitatea.
  Partidul Comunist ... in frunte cu secretarul general care era un Comunist !

  In alt post pe hotnews.ro, faceai corvus coraX o comparatie intre nazisti si securiti. Mai potrivit era sa o faci intre nazisti si Comunisti. Pentru ca nazistii erau Partidul National-Socialist si conduceau in Germania acelor ani, iar Gestapo era politia politica si era subordonata Partidului. Asa cum si Securitatea era subordonata PARTIDULUI.

  Otto von Bismark, dupa infringerea Frantei, a trasat politica de germanizare a Alsaciei si partii din Lorena anexate astfel: nu le spuneti ca nu sunt francezi, nu le spuneti ca ar fi germani, SPUNETI ca sunt alsaci si loreni ... si CAT MAI DES !!!

  Asa si comunistii romani: nu spun mai nimic de ei insisi, spun CAT MAI DES de securisti ... spun lucruri adevarate si de CONDAMNAT.

  Majoritatea pune botul si bate toba pe subiectul securisti, desi mult mai multe s-ar putea spune de Comunisti - doar ei erau la conducere.

  Sunt putini cei care stiu de manevra Bismark (Otto von) si o aplica pentru a face sa se vorbeasca cat mai mult de securisti (cand vine vorba de comunism) si mai putin de Comunisti.
  Si sunt foarte multi cei care, ca si tine corvus coraX, fac jocul comunistilor, fara sa-i iubeasca (pe comunisti).


  Asa se 'scot' Comunistii la romanii ... dand vina pe altii == a vorbi mai mult de altii decat Comunistii, in cazul de fata Ceausescu si Securitate ...


  Iubitii pe comunisti - sunt dracul gol si s-au dat la fund.
 • 0 (0 voturi)    
  EMIGRATI,EMIGRATI,EMIGRATI (Joi, 27 septembrie 2007, 20:47)

  Emigrantul [anonim]

  Romania este condus de 'baietii destepti' fost 'baieti cu ochii albastri'. E clar ca buna ziua ca fosta securitate a preluat puterea politica si economica in totalitate. De unde a avut Patriciu 50 milioane sa cumpere Rompetrolul? Va spun eu. Din conturile redistribuite ale lui Ceausescu, cele 4 miliarde de dolari din bancile elvetiene. Voiculescu stie foarte bine asta ca el le-a gestionat. Daca va uitati cu atentie o sa vedeti cat de multi fosti ofiteri de securitate ocupa pozitii cheie.
  Adrian Severin, Adrian Nastase (ginerele lui Angelo Niculescu, demnitar comunist), Teodor Stolojan , Vacaroiu (a lucrat in Consiliul de Stat al planificarii), Mircea Geoana cel cu celebra 'nu stim cati mai suntem ', Daniel Daianu . Astia sunt doar cativa si poat pe care ii stim dar care sunt poate cei mai neimportanti. Ideea e ca multi dintre ei sunt specialisti in economie. Asa se face ca Petromul a fost vandut pentru modesta suma de doar 600 milioane dolari cand pretul real ar fi trebuit sa fie de cateva miliarde. Daca e sa comparam cu oferta OMV pentru Mol-ul unguresc e clar ca banii incasati oficial de statul roman reprezinta probabil doar 5 sau 10 din valoarea reala a tranzactiei. Cate miliarde au intrat in conturi private in Elvetia nimeni nu stie. Autostrada Betchel este supraevaluata de 4 ori. Cate miliarde au fost comisioanele pentru acest contract? Nimeni nu poata sa spuna. E clar ca securistii care conduc Romania fura la nivelul miliardelor .
  Singura solutie pentru romanii destepti este emigrarea. Romania se va transforma intr-o tara tipic sud americana si de asta nu merita sa ramaneti in Romania
 • 0 (0 voturi)    
  sa nu fim naivi (Joi, 27 septembrie 2007, 20:49)

  andrei [anonim]

  haideti sa nu fim naivi. a fost in DIE, e clar ca a lucrat pentru regim si pentru securitate. o fi un an, trei, 15, cert e ca au COLABORAT. prin faptele sale a facut probabil, cu voie, fara voie, rau cuiva, din tara sau din afara. Eu nu cred in cinstea si curatenia acestor indivizi, pt. ca ei erau formati sa slujeasca regimul si nu pe cetatenii tarii. Dupa 89 tara a intrat complet pe mainile lor. Ne place, nu ne place, nu prea mai avem ce face. Spre rusinea noastra, ei reprezinta noua elita. Daca ai popor prost, tragi ponoasele.
 • 0 (0 voturi)    
  cazul d unicat sau farsa (Joi, 27 septembrie 2007, 20:51)

  adi [anonim]

  DILEMA MEA : vreau si eu sa stiu ce se intampla prin anii '80
  cu un elev care dadea examen de admitere la ASE ,comert
  exterior, dar nu avea parintii securisti sau pcr-isti ? Era admis
  sau i se scadeau notele cat sa ajunga sub linia de admisi ,
  daca avea ' dosarul ' prost ?
  A auzit cineva despre astfel de cazuri ?
 • 0 (0 voturi)    
  EMIGRATI ... continuare (Joi, 27 septembrie 2007, 20:56)

  Emigrantul [anonim]

  Ce ma face sa cred ca securitatea conduce Romania din umbra este urmtorul fapt.
  Dosarele ofiterilor de securitate sunt inaccesibile. In felul asta nu vom afla biografia multor politicieni care ocupa pozitii in parlament si in guvern si care au fost securisti. In schimb dosarele celor care au colaborat cu securitatea sunt accesibile. Dosariada este doar un instrument de santaj si de inlaturare a persoanelor incomode.
  Daca Mona Musca a ridicat glasul impotriva liberalilor i-au scos dosarul. Daca Constantin Balaceanu Stolnici a criticat PNL-ul i-au scos dosarul. In schimb dosarul lui Daianu nu exista. Eu am fost racolat de securitate la 14 ani ca sa fiu informator. AM fost chemat in cabinetul profesorului de fizica, care era persoana de legatura si am fost intrebat de anumite lucruri care s-au petrecut in clasa , ceva revista porno. Am fost chemat apoi la secu , unde am fost bagat in niste beciuri intunecoasa si acolo m-au pus sa semnez un angajament si mi-au dat un nume de cod. Mi-au spus sa nu spun la nimeni.
  La 14 ani nu realizezi in ce te bagi si oricum ti-e teama sa refuzi, mai ales cand esti bagat in niste beciuri. Nu am dat insa nici o informatie la secu. Dupa 2 ani m-am mutat cu parintii in alt oras si am sperat ca am scapat de ei. M-au contactat insa dupa vreo 2 ani , in anul 4 de liceu si mi-au spus ca trebuie sa reluam colaborarea. Am plecat la facultate si acolo m-au contat din nou. Le-am spus ca nu mai vreau sa colaborez in nici un fel. M-au amenintat dar nu au avut ce sa imi faca. Doar atat: proful de mate care era securistul facultatii , caruia trebuia sa ii raportez, m-a picat la un examen. In rest nici o consecinta. Cam asta a fost colaborarea mea cu securitatea, asta e dosarul meu. Cam asta e metoda folosita de securisti.
 • 0 (0 voturi)    
  Daianu (Joi, 27 septembrie 2007, 21:02)

  Harap Alb [anonim]

  Calitatea de membru al PCR - a fost sau nu sistemul instaurat de comunisti un sistem criminal ???-, functia sau functiile detinute in interiorul acestui partid cat si calitatea de ofiter al Securitatii, il descalifica pe dl. Daianu.

  El nu are insa nici o responsabilitate pentru faptele sau apartenenta politica a membrilor familiei sale.

  Avand asemenea "antecedente" dl. Daianu ar fi fost bine sfatuit, daca ar fi refuzat propunerea de a candida. Faptul ca nu a facut-o, spune mult despre profilul moral al domnului Daianu. Viitorul lui este...trecutul!
 • 0 (0 voturi)    
  @12 (Joi, 27 septembrie 2007, 21:11)

  corvus coraX [anonim]

  'Altule" ma bucur ca imi urmaresti postarile! Dar as vrea sa imi spui unde am postat eu acea egalitate absurda intre nazisti si securisti?! Nu as face-o nici daca as fi beat pentru ca ar fi absurda. Iar daca ai fi citit postarea mea si ma vad nevoit sa ma citez nu pentru a ma justifica, ci pentru a dovedi ca ma restalmacesti asa cum doresti. Iata citatul (scuze) celorlalti conlocutori :
  "Toata treaba este ca juramantul securistilor nostri suna mult diferit, ei jurau sa apere oranduirea socialista care a nenorocit un popor intreg si sa urasca din toate puterile pe dusmanii oranduirii! Faptul ca esti spilcuit, vobesti elegant, "esti spalat" nu te exonereaza de faptul ca ai slujit cu simbrie unui regim criminal!"
  Clar "altule"?! Sau esti tot acelasi....
 • 0 (0 voturi)    
  @13 (Joi, 27 septembrie 2007, 21:20)

  corvus coraX [anonim]

  Am fost si eu emigrant, emigrantule! Cu o slujba bine platita, asigurare pentru mine si familie, ce mai!! Si totusi am revenit pentru ca Romania este tara mea. Vorbesc de acea Romanie pe care o iubesc fara secaturile din ea. Am revenit pentru ca STIU ca pot face multe aici pentru a indrepta lucrurile. Ce ne facem daca emigram cu totii?! Nici securistii nu sunt vesnici oameni buni! Andrei @14, de ce te miri ca poporul a ales prost? Dupa zecile de ani de spalat creierul ce te miri?! Si din cine sa aleaga? Dintre dracu si muma-sa?! Adu-ti aminte de Constantinescu, ce bucurie imensa!! Si ce a fost Constantinescu? O sperietoare de ciori. Inchipuiti-va ce radeau securistii pe la televizor cand a iesit Tapu sa declare ca "l-a invins securitatea!". Am intrat in NATO. In UE, sunt pasi inainte. Daca abandonam cu totii, atunci copii nostri nu mai au nici o sansa
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. DANA dela 10 (Joi, 27 septembrie 2007, 21:23)

  Moldovan Ioan [anonim]

  Felicitari pentru comentariu, de nota 10.
 • 0 (0 voturi)    
  de aia , ba (Joi, 27 septembrie 2007, 21:39)

  D\'aia nu [anonim]

  Si tariceanu este stilat, dar nu dau doi bani pe el .
  Asa cum nu dau doi bani pe unul ca Olteanu.
  Si cum ei conduc PNL, nu o sa dau nici doi bani nici pe Daianu, care a fost si securist si comunist, dupa ce oficial s-a lasat de securitate.
  Neoficial, numai Dumnezeu stie si il vede.
  Oricum votul decit sa mearga la unul ca el mai bine lipsa.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Andrei de la 14 (Joi, 27 septembrie 2007, 21:50)

  george [anonim]

  Ai perfecta dreptate. Se vede clar ca nu lucreaza pentru popor. Spiritul lor de 'casta' este foarte puternic. Au aceeasi mentalitate ca a comunistilor: poporul este o adunatura de prosti care trebuie exploatata si manipulata. Asta este si motivul pentru care au pus mana pe intreaga mass medie, ca sa manipuleze. Cine e destept si poate, emigreaza. Dosariada e o mare cacialma pentru a pune pumnul in gura celor care ridica glasul impotriva lor. Adica ce vrea sa spuna Daianu, ca a fost mai putin vinovat decat Mona Musca? Hai sa fim seriosi. Mona Musca s-a ocupat de studentii straini dar Daianu a 'elaborat' politici economice care au nenorocit un popor intreg
 • 0 (0 voturi)    
  dosare (Joi, 27 septembrie 2007, 22:08)

  George [anonim]

  a vazut cineva copii de securisti cu dosare? sa mi-i arate si mie
 • 0 (0 voturi)    
  conspiratie? (Joi, 27 septembrie 2007, 22:12)

  bogdan [anonim]

  Am impresia ca Daianu e foarte important si de aia il apara toata
  lumea politica. Poate sint paranoic, da mi se pare ca chiar si dl
  Tapalaga are un rol in promovarea lui catre PE - e vocea care il
  ia la intrebari, dar nu prea tare. E imposibil ca dl Tapalaga sa nu
  stie ce a facut Daianu la BERD. Io de la un jurnalist stiu, si mi-a
  cazut fata. Daianu era inca ofiter in anii 90, asta era ideea. Daca
  mai e si acum nu stiu, da e ciudat ca Milica ii ia apararea, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  pentru corvus coraX de la 21 (Joi, 27 septembrie 2007, 22:33)

  Emigrantul [anonim]

  Tocmai asta e problema. Nu asiguri nici un viitor copiilor tai ramanand in Romania. Sunt roman si voi fi roman cat voi trai pentru ca asa m-am nascut. Nu am insa dreptul sa le distrug viitorul copiilor mei (existenti si poate viitori) locuind intr-o tara fara viitor. Aderarea la UE este doar o iluzie. Pana acum aderarea ne-a costat efectiv 1.2 miliarde numai pe 2007. Desi trebuia sa 'absorbim' 3 miliarde in 2007 nu am absorbit nimic. Nu as fi deloc mirat daca as afla ca guvernantii romani au primit ceva mita de la UE (zeci de milioade de dolari) numai ca sa nu faca nimic pentru fonduri. UE este si ea super corupta. Si iti mai spun ceva. Mult mai mult fac romanii de afara pentru Romania decat cei din tara. Cei din tara asteapata joburi si daca nu au cer somaj sau ajutor social. 'Capsunarii' au trmis anual 5 miliarde de euro. Asta a fost defapt MAREA CRESTERE ECONOMICA cu care se bate in piept Tradiceanu. Or sa o ia in bot insa ca de acum incolo romanii nu mai trimit asa de multi bani in tara.
 • 0 (0 voturi)    
  Domnul Tapalaga are ceva cu PNL (Joi, 27 septembrie 2007, 22:54)

  Johnny [anonim]

  Argumentul ca parintii au fost securisti e mai slab decat ala cu Basescu care a stat la Anvers 3 ani.... si nici nu recunoaste ca ar fi avut ceva de-a face cu secu. Macar Daianu a recunoscut, probabil si pentru ca a plecat la timp de-acolo.
  Oricum, era de asteptat ca pupinbaseii sa se ia de candidatii PNL; daca de Renate Weber n-are ce zice (inca? ca poate gasesc si aici ceva de aruncat cu noroi), se iau si ei de cine apuca, si anume de aia care au recunoscut, ca si Paleologu...
  Trist!
 • 0 (0 voturi)    
  Despre Daianu... (Joi, 27 septembrie 2007, 23:37)

  Sebastian Butar [anonim]

  Multi stiu... putini cunosc, iar prostia din vocile celor muti sunt muzica pentru urechile celor surzi. Din pacate... cam asa se explica multe din tara noastra. De la faptul ca educatia pe care au primit-o multi este precara. Cum am observat si in multe din randurile scrise mai sus. Imi pare rau ca multi care au trait in regimul comunist si sub "atenta supraveghere" a securitatii... - sa fim seriosi - nu au reusit sa isi arate valoarea. S-a ramas la aceeasi mediocritate de a verifica starea de sanatate precara sau nu a caprei colocatarului sau vecinului. Asta e deviza romanului. As vrea sa contrazic persoanele care au afirmat ca regimul i-a indobitocit. As mentiona ca oricat ai crede ca ai deschis ochii unei persoane oarbe, ei de fapt se inchid si mai tare. Problema e ca refuzam sa vedem persoana si aptitudinile sale si ne legam de lucruri care multi dintre noi nici nu le-au trait. Dar sunt mari experti in a le comenta. Un Daianu care in mandatul lui Constantinescu, in calitate de Ministru de Finante, refuza semnarea contractului de achizitionare de elicoptere tocmai pentru a nu indatora statul si bugetul, nu e mentionat si care cu demnitate s-a dat la o parte. As continua si cu alte mentionari, dar din pacate cred ca inca o data mesajul nu ajunge unde trebuie. As aduce in incheiere aminte despre niste spectacole de comie, marca... Tamara Buciuceanu, Dem Radulescu, Toma Caragiu, Olga Matei, Nicu Constantin sau altii... acestea au fost si unele mai sunt dovada ca... nici vorba ca oamenii sa fie indobitociti, acestia au aratat ca inteligenta prin umorul practicat invingea vigilenta ca sa spun asa. Conluzia ramane numai una... vrem nu vrem fiecare padure are uscaciunile ei. La fel si acea generatie precum si aceasta, iar cele care vor urma vor avea aceleasi uscaciuni...
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o remarca... (Joi, 27 septembrie 2007, 23:41)

  Sebastian Butar [anonim]

  Ferice de o persoana ca Octavian Paler, care la finalul vietii a inteles cum sta treaba cu democratia si a recunoscut ca a trait cu ochii deschisi o amagire amara. Un om mare, care a inteles ca niciodata valoarea nu va fi apreciata in timpul vietii.
 • 0 (0 voturi)    
  daca s-ar retrage, macar ar fi respectat (Joi, 27 septembrie 2007, 23:48)

  florin [anonim]

  Domnule, Parlamentarii romani nu reprezinta Romania in PE! Greseala asta am auzit-o de nenumarate ori. In PE, Parlamentarii reprezinta marile familii politice europene.

  Ma rog. ...

  Problema nu-i ca domnul Daianu a facut sau nu a facut politie politica. Eu ma intreb cam cum o sa faca fata acolo, am serioase indoieli ca se pricepe la afaceri europene. De fapt, ce l-ar face competent in asta? Am asistat la expunerile dumnealui pe asemenea teme si nu spuneau nimic. Eu cred ca ar trebui sa ne dovedeasca faptul ca se pricepe la asemena lucruri. Sincer, nu vad cum ar fi putut face politie politica de pe unde era. Dar sunt total impotriva trimterii unui astfel de mator in ale politicii europene si in ale economiei la o institutie europeana fundamentala cum e PE. Si asta nu pe motive poltice, repet (chiar nici nu as fi vrut sa stiu ce partid l-a propus). Ci doar de competenta. Trebuie sa o dovedeasca, altfel pe mine unul clar nu ma convinge si sunt sigur ca mai sunt si altii de parerea mea. Cred ca domnul Daianu ar face un gest intlept sa-si retraga aceasta candidatura. Asa, macar l-am respecta.
 • 0 (0 voturi)    
  Dl tapalag (Vineri, 28 septembrie 2007, 1:01)

  Shadow [anonim]

  Ziarist tanar si el. Si ca atatia alti ziaristi tineri actuali aplica de minune "legea originii sanatoase" atat de des folosita in comunism. Nu dl tapalaga nu e comunist e doar revolutionar de tip nou care vrea sa schimbe tara dupa asemanarea sa. Cam hidos si cam devreme dupa revolutie si cam identic obiceiurilor vechi.

  Sper din tot sufletul sa reuseasca sa obtina dosarul lui Daianu si sa gaseasca in dosarul acestuia si argumentele "judecarii" acestuia pt ca pana acuma vina lui Daianu este ca nu a clamat in fata natiunii ca parintii sai au fost securisti(buna si autocritica la obarsii intr-o vreme). In mod clar "are ceva de ascuns". Deci e suspect. Asa cum suspecte sunt si cele 3 articole ale sale critice care tratau economia socialista. Mda e suspectat de "pnl-ism". Ca altfel nu mai pierdea dl tapalaga vremea cu asemenea analize genealogice.

  In rest nu e deloc suspect ca dl tapalaga atat de bine informat de munca lui Daianu uita de prestata acestuia la BNR sub bagheta lui Isarescu, uita de cine a fost contabilul sef al Bancii Nationale asa cum uita cum a fost scos din ministerul de finante si de catre cine si faptul ca pana acuma(pana la pnl) nu a a intrat in nici un partid de la revolutie incoace. Il vede doar ca pe "un fel" posibil "manipulator" al "invinsului prezidential" Constantinescu.

  Unde sunt rugurile aprinse pt astfel de vrajitoare suspecte? Ca doar trebuie "sa-i judecam in mod corect tot trecutul" si ne lipsesc aia 14 ani din viata care sunt suspecti cu toate articolele lui si cu marturiile prietenilor lui. Doar a supt lapte "securist" ce atata galagie.

  Jurnalism? Cu asa argumente? Curat murdar coane fanica.
 • 0 (0 voturi)    
  secu si partidul (Vineri, 28 septembrie 2007, 5:16)

  cristian [anonim]

  Am trait si eu epoca comunista (am 60 de ani). Dupa parerea mea indivizii cei mai abjecti erau in structurile partidului, oameni care nu stiau decat "sa traiti" pentru superiori si "ba boule" pentru cei mai mici. Adrian Severin este prototipul acestora. In securitate intrau de regula oameni mai elevati.
  Bineinteles elevat nu inseamna si om de caracter.
  Daianu ca persoana imi place dar dupa parerea mea este un om slab. Imi amintesc cat de jalnic se caina la televizor (in 1998 su 99) dupa ce fusese debarcat de la ministerul de finante. Era o epoca foarte grea , Romania se afla in pragul colapsului financiar lasat de guvernarea Vacaroiu. Ca ministru de finante in acea vreme trebuia sa ia decizii cruciale si ii lipsea hotararea si curajul. A fost epoca unor buldogi de genul Basescu sa Remes care au reusit sa scoata caruta Romaniei din sant.
 • 0 (0 voturi)    
  Daianu (Vineri, 28 septembrie 2007, 6:19)

  Dr.George Calalb vicepresedinte Actiunea Populara [anonim]

  a scos tara din colaps cand a fost ministru de finante,arata foarte bine,lasati-l sa-si vada de treaba
 • 0 (0 voturi)    
  DAIANU (Vineri, 28 septembrie 2007, 8:05)

  GIL [anonim]

  Sa fim seriosi ! In toate tarile serviciile secrete dirijeaza politica externa si chiar si pe cea interna.In cadrul seviciilor secrete exista atat oameni bine pregatiti profesional si care apara interesele tarii cat si "jigodii "( care nu fac altceva decat urmaresc actiuni de "tunatorie ". Cred ca la caderea oricarui regim despotic "jigodiile " ar trebui trase in teapa ; ceilalti ar trebui folositi pentru promovarea economiei tarii lor .
  Cred ca d-nul Daianu ar trebui exploatat la maximum pentru tara noastra .
 • 0 (0 voturi)    
  Liberalii ar fi trebuit sa gaseasca pe cineva curat (Vineri, 28 septembrie 2007, 8:32)

  Constantin Brateanu [anonim]

  Prea mare coincidenta. Quintus, Balaceanu Stolnici, Ciuceanu, NPL, PL93, Olteanu (Ghizela Vass), Tariceanu(Amedeu lazarescu) si multi altii la centru si in judete... Asa a fost creat acest partid sa mimeze democratia si din pacate nu a reusit sa rupa lantul. Problema e ca se pare ca la capatul lantului acum sunt rusii, fsb, kgb, etc.
  Cu parere de rau punerea lui Daianu e un motiv in plus sa nu votez PNL. Punerea lui Renate W. pe liste este un semn al drumului pnl spre stanga moderna, anti-Bush, antiamericana, pro chineza si rusa, pro lumea a III-a, pro-homo, pro-gipsi, anti-Christos. PNL nu mai e urmasul Bratienilor, oameni de stat cu respect pentru familie si traditie sustinatori ai valorilor crestine, prooccidentali, anti libertinaj, calauziti de interesul national.
  Pacat,

  CB
  Pacat ca
 • 0 (0 voturi)    
  moise guran (Vineri, 28 septembrie 2007, 9:02)

  alex [anonim]

  In urma cu 2 zile a postat un comentariu pe blogul lui Andronic jurnalistul economic Moise Guran de la nu stiu care Antena. Argumente mai penibile in favoarea lui Daianu nu am intalnit nici la securistul Merce! Intre timp si-a scos scrisoarea. Daca o are cineva salvata...va rog, trebuie afisata intru indelunga meditatie. Inteleg ca un individ care avea 16 ani in 1989 poate sa devina peste vreme un imbacsit si profitor al tranzitiei. Dar sa-si permita comentarii la TV in calitate de analist economic mi se pare culmea nesimtiri. Moise....ai grija ca se supara Iliescu tare pe tine ca faci bani nemunciti la bursa :)
 • 0 (0 voturi)    
  securistii vostri sunt buni ? (Vineri, 28 septembrie 2007, 9:38)

  dan tapalaga [anonim]

  Domnule Tapalaga, aveti 2 talere /- unul pentru prietenii din PD, altii pentru dusmanii din PNL. Iata de ce. Seful PD Bucuresti, Silvian Ionescu, a fost director in DIE pina la revolutie, cind zice el, a vazut lumina si a schimbat tabara. A marturisit la partidul lui Base (FSN-PD), l-a iertat Base si i-a dat slujba la stat, ca tot statul l-a platit si pina in 89.Are verdict ca nu a facut politie politica. Seful de la PD Salaj ,Viorel Stanca, a fost ofiter la Diectia a III-a de contraspionaj din DIE si inaintat la grad de general de Basescu. Omul a fost pe lista coalitiei pentru un parlament curat pt. care ati militat si dvs! Dosarul lui base e in ceata, dar ca om care a trait cea mai mare parte a vietii in comunism va garantez ca nu stateai la anvers fara sa torni tot ce spun aia din jur si fara sa faci ce iti cereau aia de acasa. Chiar sa spui ca vecinul a venit cu o ciocolata! Vaporenii erau oricum informatori notorii, ca de, altfel navigau pe Herastrau.
  Dar dumneavoastra vedeti numai paiul din ochiul altuia si faceti pe Robespierre. Va garantez ca recunostinta capitanului nu merge prea departe.Familia Saftoiu e un exemplu bun.In concluzie il prefer pe economistul Daianu, care a spus din 1990 ce e cu el - dosarul parintilor nu ma intereseaza, pentru ca numai comunistii te luau dupa parinti, bunici ,unchi si alte rubedenii - dar in ultimi 17 ani m-a convins. Da, il prefer pe Daianu,care macar stie carte, fata de gruparea securista din PD.
 • 0 (0 voturi)    
  asesor popular (Vineri, 28 septembrie 2007, 9:51)

  valentin patru [anonim]

  Dle Tapalaga sunteti ca EI, securistii. Ei te cautau de mama si te judecau dupa ce au facut ei, cit pamint au avut, daca originea era buna sau rea. Eu vin dintr-o familie de chiaburi, dar nu pot sa nu ma revolt cind vad ce repede ati imbracat haina asesorului popular ! Stiti numai boul nu se schimba si il cred pe Daianu cind spune ca a avut indoieli. A fost un bun ministru de finante, cel mai bun - spre deosebire de Stolo, care nu stie a vorbi romaneste, ce sa stie sa conduca tara. Nu va tulbura trecutul lui Basescu, nu va intrebati de ce are ca sefi de filiale atit de multi ofiteri DIE -Silvian ionescu, Viorel Stanca, seful PD Salaj, Cristian Radulescu, turnator de colegi arabi -ca si Mona Musca.Ioan oltean, alt turnator si daca mai caut mai gasesc. De ce uriti atit de mult PNL-ul, de ce iubiti atit de mult FSN-ul ? Oricum,aveti stofa de asesor populat, de anchetator care vrea sa reinvie dosarele ,,curate". Mi-e si sila cind ma gindesc citi oameni au murit pentru ca sa dispara intoleranta asta de secretar de partid.Ei bine, nu piereCa roice virus si-a gasit o gayda noua.As vrea sa va intreb ce va face sa c redeti ca puteti arunca piatra ?
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns la poz 34 Dr Geoarge Calalb (Vineri, 28 septembrie 2007, 9:55)

  cristian [anonim]

  Stimate domn vicepresedinte al Actiunii Populare va reamintesc ca Dl Daianu a fost ministru doar cateva luni perioada in care a fost brambura in ministerul de finante si Romania era deja considerata ca intrata in incetare de plati. Lucrurile s-au mai remontat abia dupa ce Remes a preluat finantele iar Basescu coordonarea fondurilor de la Banca Mondiala. Acesta este adevarul. Din pacate dumneavoastra trebuie sa respectati indicatiile pretioase ale domnului Voiculescu Felix (adevarul securitatii)
 • 0 (0 voturi)    
  Mie Daianu mi se pare a fi un produs expirat. (Vineri, 28 septembrie 2007, 9:55)

  andreea [anonim]

  Nu mai are ce da util societatii. Iar trecutul lui - asumat intr-o mai mica sau mare masura - ar trebui sa-l tina departe de posturi publice. Poate preda daca vrea - si o face - poate scrie daca vrea - si o face - se poate juca pe bursa, poate face bani, dar nu as vrea sa ma reprezinte la Buxel.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar in dl. Tismaneanu, Patapievici, etc aveti incredere? (Vineri, 28 septembrie 2007, 9:57)

  nam [anonim]

  Ca nu cred ca e diferita situatia :)))
 • 0 (0 voturi)    
  haha... marele liberal (Vineri, 28 septembrie 2007, 10:15)

  Nautilus [anonim]

  Securistul Daianu n-ar fi riscat sa minta in mod direct, riscul de a fi demascat l-ar fi retinut. Asa incat a spus acea parte din adevar pe care si-a permis s-o spuna. Chiar a fost dintr-o "familie pro-comunista" (nu "de stanga", ca aia e altceva) - bunicu-sau comunist, taica-su securist si comunist convins, el securist si "tehnocrat".... mai nou liberal

  Apartenenta politica e o chestiune de suprafata, "miezul" e altceva, convingerile si ideile personale ale cuiva au prioritate fata de carnetul de partid, fie el de PCR sau PNL. Dupa cum aflam din memoriile unora care au avut de-a face si cu regimul politic comunist si cu puscariile lor, multi oameni care aveau toate motivele sa-i urasca pe comunisti i-au sustinut de bunavoie si nesiliti de nimeni - fiindca modul de viata al Epocii de Aur era continuarea logica e educatiei lor primita in "cei 7 ani de-acasa" iar sistemul social occidental le repugna. Marele finantist Daianu poate sa repete pana i se toceste limba cum a fost el comunist, cum a prevazut catastrofa, cum a devenit mai nou liberal... dar limbajul sau, modul de exprimare, ideile lui despre diverse probleme il dau de gol. Nu le-a ascuns, le-a expus in interviuri si talkshowuri de-a lungul timpului. Nu e nici pe departe genul de persoana care sa fie simpatica, prefer un regiment intreg de-alde Plesita in locul lui

  ~Nautilus

  PS Nr. 17: personajul ipotetic de care vorbesti ar fi facut facultatea, ar fi iesit cu diploma si ar fi fost repartizat imediat la intreprinderea S.U.L.A. din comuna Trei Dovleci, ca economist stagiar :D
 • 0 (0 voturi)    
  Ofiter securist sau informator? Cine a facut politie politica? (Vineri, 28 septembrie 2007, 10:43)

  RazvanM [anonim]

  Deci Monei Musca, in calitate de Informator al Securitatii, a fost judecata si i s-a pus verdictul de Politie Politica. S-a retras si probabil va sta vreo cativa ani pe tusa politica.
  Daniel Daianu, in calitate de Ofiter de Securitate, a fost judecat si i s-a pus verdictul de Curat ca Lacrima. A fost ministru de Finante intr-o perioada f. grea pt. Romania. Este pus pe loc eligibil la alegerile pt. PE.

  Daca in cazul Monei Musca a fost o galagie omniprezenta in presa, in cazul discretului Daniel Daianu, linistea este asurzitoare. Oare tot asa s-a pus verdictul si in cazul sefului sau de partid, actualul PM? Sa ne amintim ca si Constantin Balaceanu-Stolnici a fost un inalt colaborator al Securitatii, dar este inca membru al Academiei Romane etc. si ca nu a fost deconspirat decat dupa ce s-a luat de Tariceanu.
 • 0 (0 voturi)    
  incercari de "spalare" jalnice (Vineri, 28 septembrie 2007, 12:02)

  corvus coraX [anonim]

  Sa fim seriosi. Cineva spunea ca activistii comunisti erau tampiti iar securistii, destepti. Mai mare tampenie nu am auzit. Securistul ce se ocupa cu cultura la noi in oras era un betivan notoriu, dormea cu capul pe mese prin baruri. Cultura? Nema. la fel si secretarul cu cultura din PCR!! Fost tractorist, absolvit Stefi Ghoerghiu cu sarsanale. Sistemul comunist a distrus valorile!! Erau facultati unde NU PUTEAI INTRA daca nu aveai dosar beton, origine sanatoasa. Deci, acesta era primul criteriu, asa ca, domnilor, nu avem cum sa nu ne legam de familia lui Daianu. La istorie, la drept, la ASE, ajungeau numai "alesii". Iar, securitatea isi punea OK-ul. Era infiltrata in licee, inca de atunci ii viza pe cei "capabili"
  Emigrantule, si eu am avut un coleg racolat inca de pe bancile liceului si care a si ajuns ofiter de securitate. Era un mediocru!!! Am ajuns sa confundam valorile pentru ca in comunism au disparut modelele valabile si unul ca Daianu apare ca fiind genial!! Palavre!!! In facultate am vrut sa plec in vizita la un coleg in Tunisia. Seful UASC care ar fi trebuit sa imi dea OK-ul mi-a cerut spaga 500 de lei, bani buni prin 1976!! L-am bagat in p....a ma-sii. Am fost chemat la securitate sa du socoteala ca am injurat un activist. Am recunoscut si am intrebat de ce ei nu-l trag de bracinar ca cere spaga?! Si mie mi-au propus sa devin turnator si i-am refuzat. Nu m-au mai contactat niciodata. Asa ca, NU TOTI am fost in galeata cu laturi a comunismului. Dar multi, precum si Daianu, s-au folosit din plin de avantajele lui!!! Poate ca n-o fi facut politie politica, dar oricum este IMORAL ca a slujit acest regim. Si daca stai sa privesti alti colegi de PNL precum un jeg cu sange asa zis albastru precum Balaceanu-Stolnici care a fost turnator cu simbrie, si constinua sa ne abureasca cu muci "La judecata zilei", putem vedea statura morala a PNL. Pe Musca au dat-o cu flit imediat dar pe altii, dovediti, ii mangaie pe crestet. la fel si in PD si in alte partide....
 • 0 (0 voturi)    
  familia? da, a fost impotanta!!! (Vineri, 28 septembrie 2007, 13:30)

  corvus coraX [anonim]

  unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, un om cu un talent extraordinar si de o inteligenta sclipitoare, tata securist pensionar. Intr-o zi, la el acasa, tatal, printre tancurile de reviste Uniunea Sovietica. La un moment, ajungem sa discutam despre perioada 1946-49. Si atunci, prietenul imi spune, citez "tata a luptat in muntii fagaras impotriva banditilor!!!"
  Asta ca exemplu ca, in familiile de securisti, copii au fost educati in spiritul si legea acelor vremi! Ca Daianu s-o fi descibalit pe traseu, foarte posibil! Dar, repet! Din sistem nu ieseai ca asa, ti se punea tie pata! Juramantul era pe viata, iar daca afirmatiile altora de pe forum sunt adevarate ca Daianu a avut activitate ulterioara prodigioasa ca activist in nuh ce sector, atunci, este clar! Daianu nu a iesit niciodata din sistem, totul este o simulare, pentru ca serviciile trebuie sa isi implanteze oamenii cat mai sus cu putiinta. Priviti Rusia de acum!!!! Tot ce misca economico-politic este de sorginte KGB. Si acolo "baieti spalati" ca si Daianu. Dar fondul a ramas acelasi. Securitatea si contractul cu ea este un “tatuaj” indestructibil ca si in Rusia. Deci, Romania va avea probabil, un parlamentar declarat "fost" ofiter de securitate. Sa ii fie de bine Europei ca ii accepta si ca Romania nu e in stare sa trimita oameni cu adevarat capabili si curati....
 • 0 (0 voturi)    
  corvus coraX ... You did miss my point ... (Vineri, 28 septembrie 2007, 14:13)

  altu' [anonim]

  Comparatia nazisti-securisti ... daca am gresit, imi cer scuze.

  Desi cele scrise @14 pot fi interpretate ca un atac la persoana, esenta era ca majoritatea nu iese din clisee.

  Si fenomenul este acesta: se 'trage' pe securitate (pe buna dreptate, meritat, necesar sa se faca, cu lucruri adevarate si de condamnat ...) si nu se vorbeste/discuta PREA MULTE de comunisti.
  Iar eu identific in aceasta, printele altele, un model-strategie folosit de altii ... Bismark (Otto von) fiind probabil primul.
  Este o strategie de succes ... majoritatea cazand in capcana, fara sa stie.

  Si timpul trece, iar la noi referirile la perioada comunista se fac in PRINCIPAL prin referiri la securitate. In opinia mea aceasta fiind gresit: ar trebui sa facem referire la comunism in primul rand prin referire la comunisti si apoi, bineinteles, securisti, etc.

  In momentul de fata, raportul referirilor/discutiilor este mult prea mare in favoarea securistilor. In opinia mea ar trebui sa fie invers : sa se vorbeasac mai des despre comunisti decat despre securisti, fara a uita si celelalte componente ale comunismului.

  Se uita. Imediat dupa Revolutie se stia ca la putere au ajuns, in principal, comunistii punct

  Care comunisti, intre timp s-au data la fund, desi conduc si fac bani bine mersi ... ...
 • 0 (0 voturi)    
  PNL-ul si lucrul manual (Vineri, 28 septembrie 2007, 14:20)

  post_eat [anonim]

  penelistii isi mai dau o data cu tesla-n momite. orice bizon semivotant vede discrepanta dintre atitudinea vs MM (mona musca) si cea versus DD (daniel daianu). semivotant e acela care isi zice: "as vota cu pnl-ul... n-as vota cu pnl-ul... totuna.."
 • 0 (0 voturi)    
  apa in piua lui Otto( a lu' Bismark) (Vineri, 28 septembrie 2007, 16:45)

  corvus coraX [anonim]

  Altule, te repeti, si nu e elegant! Insasi subiectul acestei dezbateri pe forum este securitatea si nu PCR-ul. Daianu securist din parinti securisti. Asa ca, asta se discuta. Ce sa facem daca acesta e subiectul, sa ne apucam sa disecam raportul Tismaneanu numai k sa iti facem tie pe plac?! Asteapta k nu au intrat zilele in sac, arhiva PCR abia acum a fost pusa la dispozitie!!
 • 0 (0 voturi)    
  Tare-ti mai place sa mananci rahat, Tapalaba bleaga ! (Vineri, 28 septembrie 2007, 17:54)

  Tzepelica [anonim]

  Te-ai plimbat pe la atatea ziare si prin atatea slujbe, incat ai dovedit clar ca esti un zero barat, din toate punctele de vedere !
  Iar acum, atacand un om pentru profesiunea parintilor sai si mai ales pentru pacatele lor, dovedesti ca esti si tampit !
 • 0 (0 voturi)    
  tapa-laba (Vineri, 28 septembrie 2007, 19:23)

  dobo [anonim]

  bravo d-le tzepelica.ai pus punctul pe i.cu un singur amendament : tapalaga e si un mare ou.
 • 0 (0 voturi)    
  Daianu (Vineri, 28 septembrie 2007, 19:40)

  pantelimon [anonim]

  Toata lumea ocoleste de ce a fost lasat Daianu sa plce de la DIE si anume pt ca este homosexual si prezenta in ochii autoritatiilor de atunci vulnerabilitate. de aceasta si nu din alte motive a fost lasati sa plece si a scapat numai cu atit pt ca avea parintii pomeniti. Altii pe vremea aceia faceau puscarie pt asa ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  si cu felix cum ramane? (Vineri, 28 septembrie 2007, 21:05)

  Liv [anonim]

  Ofiter, ofiter, dar ce grad avea? si in ce sector lucra cu adevarat Daianu?
  Si atunci ca manager general la CRESCENT, om de incredere la fabrica de facut valuta a "secu", Felix ce grad avea? A fost simplu turnator, sau cu banii pe care ii manuia a distrus si schimbat dosare de cadre? Asa-i ca a stiut cand sa iasa din parlament? Probabil ca Daianu stie mai multe si F. a simtit defectiunea!
 • 0 (0 voturi)    
  Daianu (Sâmbătă, 29 septembrie 2007, 14:40)

  bogdan [anonim]

  @ pantelimon. Ai dreptate, toata lumea jurnalistica stie dar nu
  spune. De aia ziceam ca e o conspiratie. Si dl Tapalaga stie, sint
  sigur. Dar nu spune, si se intreba daca Daianu spune adevarul
  sau nu. Nu ar trebui sa se intrebe, pentru ca stie care e adevarul.
  Numai ca adevarul trebuie protejat :). Dar it dai seama ca daca
  stiu eu, un nimeni, care e adevarul, atunci stiu si aia care trebuie
  sa stie, recte UE. Asa ca nu inteleg de ce dl Tapalaga nu spune
  ce stie si e si el la rindul lui, ipocrit. Domnule Tapalaga, scrieti
  domle sincer, ca Daianu o sa traiasca bine mersi si de-acum
  incolo.
 • 0 (0 voturi)    
  daianu (Sâmbătă, 29 septembrie 2007, 16:45)

  pantelimon [anonim]

  sa nu sa creada ca il condamn pentru asta. Nu in niciun caz esteoptiunea lui cum nici in UE nuintereseaza pe nimeni treaba asta no o sa fie singurul dar cerem de la toti sa-si dezvaluie trecutul atunci sa spuna adevarul daca e barbat
 • 0 (0 voturi)    
  Cum bate vantul... (Duminică, 30 septembrie 2007, 15:54)

  Justinian [anonim]

  Daniel Daianu nu e vinovat pentru trecutul parintilor sai ci pentruca l-a ascuns in mod constient si vinovat caci l-a ascuns dintr-un cert sentiment de vinovatie ! In dorinta de parvenire a pasit, precoce, pe urmele parintilor care-i creau un siaj favorabil . Sprijinit de epoletii de sub piele a devenit cadru universitar ( in loc sa devina functionar la serviciul "preturi" unde poate ca ii era locul, de ex. ) ( Stiti ca se puteau inscrie la doctorat NUMAI cei cu recomandare de la PCR ? ). Am citit ,dar multe se scriu, ca nemultumit de Ceausescu, il critica intre colegi ( sa afle opiniile lor ?) dar nu a schitat un minim gest de dizidenta, nici vorba sa " evadeze " din barca socialismului; a continuat sa tina aproape de "licuriciul" suprem iar acum accepta smerit o sinecura la Bruxeles. Pentru binele tarii, desigur!
  A fost bine si cu comunismul, e bine si cu capitalismul pe care s-a straduit anterior sa-l combata. Figura pe care si-a construit-o e de om integru. De aceea e posibil sa ofteze simtindu-se nedreptatit dar ce sa-i faci ? Asta e imaginea domniei sale vazuta din exterior, imagine la care singur a bricolat .
  In concluzie liberalii vor sa trimita la Bruxeles pe un fost ( doar ?) ofiter de securitate care a pactizat pe baza de avantaje multiple cu comunismul: convins sau nu de comunism a tradat ( prevazator , cand s-a vazut in siguranta ) pe cel care ii dadea painea cu unt si s-a aliat fostilor inamici ascunzand elemente din trecut si poate si din viitor ! Dar , cum inamici sunt destui, e posibil sa apara si alte oferte cardinale! Persoana prezinta garantii morale.Trimiteti-o la Bruxeles! Ne reprezinta ! ( Vreau sa zic ca nu e unicul politician care a evoluat sub aceeasi ursita a oportunismului serios si convingator).
 • 0 (0 voturi)    
  daianu (Joi, 7 februarie 2008, 14:46)

  virginia [anonim]

  Exista elita? Da. Dar la noi nu se vede. Este o devalorizare atat de puternica incat nici nu realizam ce se intampla. Cei ce se afla "sus" nu realizeaza ca puterea lor vine de "jos".Iar acesat " jos" a obosit sa vada ca este minit, tratat ca nestiutor, ca un nimic. Valoarea celui de "jos " reflecta valoarea celui de "sus". Exista o interdependenta in afara timpului si spatiul;ui in care cei care se cred "valorosi" vor raspunde.Nu este importanta reactia celolrati.Este cumplit reactia care o ai cu propria ta constiinta.Chiar daca spunem adevarul sau minciuna fata de ceilalti, constiinta noastra ne "aseaza" intotdeauna in fata Adevarului. Cred ca nu trebbuie sa judecam pe alti. Este cumplit sa raspunzi in fata proprii tale constinte cand duci in spate responsabilitatea atator oameni. De abia atunci esti OM si pobabil ATUNCI stii cine esti.
 • 0 (0 voturi)    
  SE POATE. (Joi, 7 februarie 2008, 15:35)

  virginia [anonim]

  Hai sa aflam adevaul..Crezi ca poti sa faci fata? Imi place sa traiesc in adevar, Cum il prezinzti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by